Buiten is de herfst echt begonnen. De bladeren vallen langzaam van de bomen en de regen valt uit de lucht. De Le Guess Who?-editie van Club 3voor12 Utrecht blijkt een prima plek om te schuilen voor het slechte weer. Want binnen is het allerminst druilerig.

Als eerste is het beurt aan Bieldermann. Een Amsterdams/Utrechts trio met een Duitse naam. Hun geluid kenmerkt zich door veel lage tonen. Dit laten zij horen door aan het begin van hun optreden een salvo aan lage frequenties op het publiek af te vuren. Verder doet de muziek aan als een mix tussen krautrock en stonerrock. De baspartijen uit de synthesizer hebben daar een groot aandeel in, evenals het hoekige recht-toe-recht-aan geluid.

Dat je instrumenten op een andere manier kunt gebruiken, wordt duidelijk wanneer gitarist Gerben Bielderman door zijn gitaarelement zingt en deze ook gebruikt om een geluid uit zijn telefoon te versterken.

De band is spaarzaam met teksten. Zowel gesproken als gezongen. Na het bedankje aan het publiek, na het laatste nummer, oogst de band wel een hard applaus.

Fungo Bat staat daarna op de bühne. Dit is gitaargeweld van een andere orde. Deze band speelt harde liedjes waar onder een goed in het gehoor liggende melodie schuil gaat. Het geluid doet denken aan garagebandjes uit de jaren ’60 en indie uit de jaren ’90. Ook deze band praat niet veel. In de beperkte tijd proberen ze zoveel mogelijk liedjes te spelen. Af en toe nemen ze pauze om de gitaren te stemmen en dan gaan ze weer door.

Tijdens de instrumentale stukken lijkt het soms uit de bocht te vliegen, met een paar vocale bijdragen van een rubber kip bijvoorbeeld. Toch weet de band alles binnenboord te houden. Tijdens het laatste nummer besluit de sologitarist dat een gitaar om zijn nek niet optimaal is voor zijn solo. Hij doet ’m af, schudt ermee en legt het instrument uiteindelijk op zijn hoofd.

Na het laatste nummer blijven de versterkers hard doorzoemen en het echopedaal ruisen, ondanks dat de band het podium verlaten heeft.

Als derde is Jo Marches aan de beurt. Met elektronische popliedjes sluit de band rond zangeres Johanneke Kranendonk de avond af. Ook dit jaar lijkt het alsof de mensen met een LGW?-polsbandje zijn gaan kijken wat er nog meer te doen is op het festival.

Het deert de band weinig en ze spelen lekker door. Tot er een groot oponthoud plaatsvindt, wanneer de toetsenist op zijn eigen kabel gaat staan en die met zijn voet uit de laptop trekt. Door deze onhandigheid moet de laptop opnieuw worden opgestart. Om de onderbreking te overbruggen, spelen de gitarist en bassist een blues.

De band zet 'Monsters' in en speelt tot het eind van de avond zonder verdere problemen. Aan het eind van de set bedenkt Kranendonk zich dat dit de allereerste keer moet zijn dat de band een blues heeft gespeeld. Het is goed te merken dat de band op elkaar ingespeeld is en veel plezier beleeft aan het optreden.

Daarna vertrekt iedereen de nacht in. Naar huis of naar een volgend optreden.

Gezien: Club 3voor12Utrecht LGW?-editie met Bieldermann, Fungo Bat en Jo Marches, @ dB’s, donderdag 9 november 2017.

De volgende editie van Club 3voor12Utrecht is tijdens de Nieuwjaarsduik van Culturele Zondagen op zondag 14 januari 2018.