Op zondag 18 september 2016 vond de eerste editie plaats van Kathedraal festival, een onafhankelijk muziekfestival met veelbelovende acts uit de Nederlandse underground­scene. Behalve muziek waren er in en rond de Utrechtse Metaal Kathedraal ook exposities, lekker eten en een doe­markt. Onze foto-coördinator Dorien Hein nam haar camera mee en maakte het volgende fotoverslag.

Ongeveer een jaar geleden presenteerde de Utrechtse band Boyle zijn debuutalbum in de Metaal Kathedraal. Speciaal voor de release werd een diy-festival op poten gezet waarop, naast Boyle zelf, allerlei bevriende bands optraden. ‘Een met zorg en liefde georganiseerd release­festival met uitdagende muziek, waarbij de rust in het programma een prettige bijkomstigheid was. Voor herhaling vatbaar?’, schreven wij destijds. Dat vond de band zelf ook want twee van de leden besloten om het festival dit jaar voort te zetten, onder de naam Kathedraal festival.

Op het programma stonden achtereenvolgens Jellephant & the Phantoms (dat voor het eerst met zoveel licht speelde), Will O. Dear, This Leo Sunrise (dat ondanks de ziekenboeg een sterke set speelde), Frank Valenza (in kleine bezetting), Bird on the Wire en Echo Movis. Daarnaast waren er exposities van Paul Hoek en Harold van de Kamp. Ook kon je er handgemaakte tassen kopen, mooie hennakunstwerkjes op je lichaam laten zetten, tot rust komen met een massage of van theekopjes en -potten gemaakte lampen kopen. Net als vorig jaar werd de inwendige mens verzorgd door de mannen en dame van Rammenas. Het mooie weer, de fijne locatie en grote vuurkorf toen het donker werd deden de rest. De ruim 200 bezoekers hadden het in ieder geval goed naar hun zin. Met een programma dat deels toegankelijk is en deels tegen de underground aan zit, op deze locatie en een overall goede vibe is het Kathedraal festival een mooie aanvulling op de Utrechtse festivalkalender. Het zou ons daarom niet verbazen wanneer we volgend jaar rond deze tijd wederom bij de Metaal Kathedraal vertoeven.


Gezien: Kathedraal festival, zondag 18 september 2016 @ Metaal Kathedraal, De Meern