Fotoverslag: Take To Heels release-show Sofie Letitre

EP-release voelt meer als albumpresentatie met twee gezichten

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Mirel Masic ,

Op 9 oktober 2015 presenteerde Sofie Letitre haar laatste EP in een uitverkocht EKKO. Een jaar en acht dagen later staat ze in een volle Helling voor de release van weer een nieuwe EP: Take To Heels. We maakten een fotoverslag.

“Live kan Letitre nog meer de diepte in op visueel gebied”, schreven we over de presentatie in EKKO. Of ze hem gelezen heeft weten we niet, maar de nieuwe show is visueel bijzonder indrukwekkend. Sem Schreuder en Tristan Gieler hebben gave visuals ontwikkeld, die via midi-signalen reageren op wat Letitre en haar muzikanten spelen. En Michiel Knoop laat nog maar eens zien dat hij misschien wel de beste lichtman van Nederland is. Mooi ook om te zien hoe het drietal achter de mengtafel zachtjes meedanst met de muziek die van het podium komt.

En die muziek is minstens zo belangrijk. Op Take To Heels zet Letitre de lijn voort die ze met voorganger Uncanny Valley heeft ingezet: dreigende beats en spannende samples à la James Blake met live ook het inventieve drumwerk van Nicky Hustinx. Ook Massive Attack is in sommige nummers niet ver weg: muzikaal, maar ook in de sterke stem van Letitre die soms wel wat weg heeft van die van Beth Gibbons. De nummers op de nieuwe EP zijn lichter dan die van de voorganger, maar combineren daardoor juist goed. Het eerste deel van het optreden is ook wat ingetogener, bijna als een aanloop naar het meer dynamische en dansbare tweede deel van de set. Het optreden staat in het teken van het verschijnen van Take To Heels, maar je kunt beide EP’s samen ook zien als een tweeluik met een donkere en een lichtere kant. Net zoals je deze show ook kunt zien als de presentatie van een presentatie in plaats van een EP.

Gezien: Sofie Letitre Take To Heels release-show, zaterdag 15 oktober 2016 @ De Helling