Diggy Dex is er voor jong en oud

Amersfoortse rapper brengt veelzijdige hiphopshow

Tekst: Arnout de Vries / Foto's: Faizel Joemrati ,

Amersfoort heeft een aardige hiphopscene en één van de vaandeldragers daarvan is Diggy Dex. De laatste jaren hebben optredens bij 3FM en hits als ‘Treur niet’ en ‘Ik huil alleen bij jou’ zijn publiek flink verbreed. Dat was goed terug te zien bij zijn optreden vrijdag 14 oktober in zijn thuisstad, in de grote zaal van Fluor. Diggy Dex omarmde zijn publiek en maakte er een groot feest voor jong en oud van.

Diggy Dex heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt in zijn carrière. Als puber begint hij eind jaren 90 al te rappen in D.A.C. Als student breekt hij met D.A.C. door in de Nederlandse hiphopscene. Na het uiteenvallen van De Amersfoortse Coöperatie gaat hij solo. Per album slaan we zijn ontwikkeling als mens gade. Van hiphopliefhebbende student tot vader met een bredere muzikale blik. Het levert hem ook een steeds groter publiek op en, in 2009, zijn eerste hit (Slaap lekker). De laatste jaren is zijn publiek flink doorgegroeid. Dat is hem gelukt door dicht bij zichzelf te blijven en breed gedragen emoties sterk te verwoorden. De stoere opschepper van D.A.C. heeft plaatsgemaakt voor een openhartige vader, een socioloog die de wereld om zich heen observeert.

Het resultaat is merkbaar in Fluor. Al vroeg staat er een flinke rij voor de deur en de zaal stroomt goed vol. Maar niet alleen dat: het is een gemêleerd publiek. Jonge ouders nemen hun kinderen mee naar de show, maar ook hiphoppers van de oude stempel, die hem al sinds D.A.C. volgen, zijn aanwezig. 


Het publiek lijkt helaas niet erg geïnteresseerd in het voorprogramma van Linde Schöne, die toch een prima show neerzet. Linde is het nieuwe talent van het label Noah’s Ark. Samen met haar producer Boeboe speelt zij Nederlandstalige singer-songwriterliedjes à la Eefje de Visser over stevige hiphopbeats. Live wisselt ze dit af met akoestische gedeelten waar een soulinvloed naar voren komt. Zo covert ze ‘I'd rather go Blind’ van Etta James, en doet ze ergens denken aan de vroege Adele. Na haar opmerking dat het wel weer emotioneel genoeg is geweest, knallen de trapbeats van ‘Club overleeft wel’ en ‘Liefde van de vloer’ er weer in. Linde Schöne toont hiermee haar veelzijdigheid.


Het publiek kijkt echter reikhalzend uit naar Diggy Dex. Voor zijn huidige tour heeft hij een band samengesteld, bestaande uit twee gitaristen, een toetsenist (Darin G, producer van D.A.C.), een bassist en een drummer. Ook wordt hij bijgestaan door back-up MC Skiggy Rapz, tevens een producer met wie al veel samenwerkte. Met deze groep enthousiaste muzikanten bezorgt hij Fluor een afwisselende avond. De rapper laat alle kanten van zichzelf zien en weet daarbij continu te overtuigen. Diggy Dex is natuurlijk de rapper van D.A.C.-faam, een groep die erom bekend stond de tent flink af te breken. Maar Diggy Dex is ook de rapper die (om maar een greep te doen uit de onderwerpen van zijn laatste album) nadenkt over zijn eigen uitvaart, de aanslagen in Brussel, de hersentumor van zijn nichtje. Maar bovenal is hij een rapper die dicht bij zijn publiek blijft. Zo laat hij de jongere generatie een stukje meezingen, trekt hij de oudere generatie het podium op om mee te dansen, en duikt hij meerdere malen het publiek in. Hoogtepunt is het nummer 'Morgen komt het goed'. Hij gaat een flink eind het publiek in en roept iedereen om zich heen op om de welbekende aanstekers en mobieltjes uit hun zak te trekken. Hoe cliché het ook is, op dat moment werkt het. Iedereen in Fluor lijkt werkelijk te geloven dat morgen alles goed komt


Diggy Dex had zich geen beter publiek kunnen wensen in zijn eigen stad. Na 'Morgen komt het goed' komt de gehele band hem in het publiek vergezellen om 'Jaar of 4' akoestisch uit te voeren. Het publiek blijft muisstil. Op de momenten dat de band rockt en Diggy en Skiggy het publiek opzwepen, láát het publiek zich ook opzwepen. De muziek klinkt op die momenten nog wat vetter en levendiger dan op het album. Bovendien rappen tal van bezoekers de teksten haast enthousiaster mee dan de gastheer zelf. Van jong (basisschoolleeftijd) tot oud. Het optreden laat zien hoeveel mensen Diggy Dex weet te raken. En hoe hij zijn nieuwe publiek omarmt zonder zijn oude publiek te vergeten (terloops kondigt hij nog een D.A.C.-optreden in december aan). Een optreden van Diggy Dex is een hiphopshow voor de hele familie geworden. In de meest positieve zin.


Gezien: Diggy Dex & Linde Schöne, 14 oktober 2016 @ Fluor, Amersfoort