Beatmaker PRY brengt kort achter elkaar niet één, maar twee albums uit

“Op een gegeven moment is het tijd om iets uit te brengen”

Maarten Braun ,

Zo is er relatieve stilte en zo zijn er plots twee nieuwe platen. Beatmaker, producer en gitarist PRY (het alter ego van Michiel Bel) heeft niet stil gezeten en zette binnen anderhalve maand twee albums online. Samen met Binkbeats is onder de naam The Strangest Freaks de plaat Thrills Galore gereleased. Kort daarvoor bracht PRY al zijn eerste soloplaat Future, Past, Present, Infinity uit. Tijd dus voor een korte update.

Dat de platen bijna tegelijk zijn uitgebracht, is dat toeval? “Ja en nee, voor beide geldt dat het op een gegeven moment tijd was om iets uit te brengen. Bovendien liggen beide albums wel in elkaars verlengde”, zegt PRY. Hij vervolgt: “Maar het had ook zomaar anders kunnen lopen, er is bepaald geen tijdsdruk geweest.”

“Als The Strangest Freaks maken Binkbeats en ik al ruim 10 jaar muziek, waarbij er wel telkens aan een album is gedacht. Sommige nummers liggen dus ook al zo lang op de plank, maar recent hebben wij nog wel nieuw materiaal toegevoegd en eindelijk besloten om alles uit te brengen. Bovendien moesten de nummers nog wel door de laatste finishing fase heen.”

Het gaat dus om nog niet eerder uitgebrachte nummers. Geldt dat voor de ‘PRY-plaat’ ook? PRY: “Ook daarvoor geldt dat het veel tracks zijn die al een tijdje bestonden, maar nog niet gereleased waren. Vaak zijn de raps bijvoorbeeld al opgenomen. Ik dacht twee of drie jaar geleden al dat ik het album moest afmaken, maar dat duurde uiteindelijk toch wat langer”, zegt de beatmaker.

Kenmerkend voor beide albums is het old school hiphopgeluid, waarbij op Future, Past, Present, Infinity de raps wat meer centraal staan dan op Thrills Galore. PRY: “Dat is ook de reden dat beide albums zo snel achter uitgebracht konden worden, beide hebben een kenmerkend geluid dat bij elkaar past.

Daarnaast is de soloplaat wat elektronischer. “Ik maak veel gebruik van samples”, vervolgt PRY, “dat doen we met The Strangest Freaks ook, maar uiteraard wordt er daar ook veel instrumentaal gewerkt.” Als er zo lang gewerkt wordt aan een plaat, zijn er dan ook bijzondere instrumenten gebruikt? PRY kan wel iets bijzonders noemen, waarvan hij de naam niet weet: “Op de track Jaffa gebruiken wij een oud Indiaas instrument dat klinkt als een synthesizer.” Hij geeft verder aan dat door het lange traject je ook over één nummer lang kan nadenken, omdat je soms later pas een ingeving krijgt voor een kleine aanpassing.

De vraag is of voor beide albums geldt of je een tijdsbeeld kunt horen. Zit er een hoorbaar verschil tussen nummers die al een aantal jaren geleden gemaakt zijn en nieuwe nummers? “Qua geluid is dat niet echt direct te horen”, zegt PRY. “Ik heb wel alles op één lijn gebracht met het afmixen en masteren. De tracks op het PRY album waren soms nog best kaal en daar heb ik aan het einde nog wel aan geschaafd. Het moet toch wel een geheel worden.”

“Wat wel weer leuk is”, vervolgt hij, “is dat de tracks op zoveel verschillende plekken zijn opgenomen, dat ik wel een mooi beeld van mijzelf kan herkennen. Zoveel studio’s en woonplekken en al net zoveel gastrappers en herinneringen. Al is dat meer iets persoonlijks, als de luisteraar dat kan herkennen.”

Op Future, Past, Present, Infinity zijn veel Utrechtse bekenden te horen, zoals Pax, Reazun en Atactic. Waarbij de eerste twee hun nummer pas recent hebben opgenomen en er dus sprake is van nieuw werk. Andere rappers zijn Jay Collins en Joe Kickass. “Er zijn nog zoveel rappers, ook buitenlandse, waarmee ik samen wil werken. Belangrijk is, dat er een muzikale click is.”

Komt er dan nog meer aan? PRY geeft aan: “Ik ga nog wel wat meer muziek uitbrengen, maar net als met deze twee albums is er geen streefdatum. Ik maak gebruik van mijn artistieke vrijheid (geen platenlabel), en rappers maar ook andere gastmuzikanten moeten maar net kunnen en willen.” Bovendien is PRY ook basgitarist bij FRIARS, dus qua muzikale werkzaamheden is het al druk genoeg.

En het live spelen van de albums? “Future, Past, Present, Infinity is wel echt een studioplaat, ik ben ook een beatmaker en geen DJ”, geeft PRY aan. “Krijg ook alle rappers maar eens bij elkaar!”, lacht hij. “The Strangest Freaks zou zich wel iets meer lenen voor liveshows, maar we zijn beide gewoon druk en geven hier geen prioriteit aan.”

De albums zijn voorlopig alleen digitaal uitgebracht: “Vinyl wordt een optie als er vraag naar is. Wat wel leuk is, is dat downloaden en luisteren op de vreemdste plekken plaatsvindt. Het PRY album schijnt het verrassend goed te doen in Hong Kong, al heb ik dat van horen zeggen”

Wil je de albums zelf luisteren, ga dan naar: prymusic.bandcamp.com

Of luister op Spotify:
PRY - Future, Past, Present, Infinity
The Strangest Freaks - Thrills Galore