Tosk presenteerde EP Blue City in EKKO

A sunday afternoon vol muziek en eten

Tekst: Gert-Jan Tollenaar / Foto’s: Kim Pot ,

Zondagmiddag 28 februari presenteerde Tosk tijdens A Sunday Afternoon in Blue City zijn nieuwe EP Blue City in EKKO. De nieuwe Utrechtse waverockband bood een middagvullend programma met TIAN en Luba the Baroness als voorprogramma en lekker eten door Rammenas.

Bij binnenkomst in EKKO wordt iedereen meteen voorzien van lekker eten. De mini pop-up in de foyer wordt verzorgd door Rammenas – Roots Rock Kitchen. Tegen de tijd dat alle vegetarische broodjes, wraps en rijsttafels zijn genuttigd is het tijd voor TIAN in de zaal.

Het elektronische duo TIAN uit Utrecht mag openen. TIAN is een samenwerking tussen Yeattem Wong en Dolf Smolenaers. Tijdens de show wordt een dragende beat aangekleed met rake teksten en zanglijnen door Wong, die ondanks haar kleine gestalte eerder indrukwekkend dan timide op het podium staat. De aanstekelijk enthousiaste Smolenaers vult de zelfgemaakte beats en samples aan met synths, gitaarriffs en percussie. Wat uit deze cocktail overblijft is een geluid dat variereert tussen Depeche mode in de 80’s, dance uit de vroege 90’s en (niet te) dromerige indie van nu.

Hierna is het aan Luba the Baroness om de avond voort te zetten. Het was zo vol dat we hier zelf niet goed verslag van konden doen, maar merkten na het optreden een lichte spanning op in de foyer. De klassieke viermansformatie van Tosk, onder leiding van frontman Jehannes Reitsma, grijpt hun instrumenten en begint het optreden. De heren spelen ingetogen doch naadloos mee met de intromuziek die gekoppeld is aan de “blue city” visuals op de achtergrond.

Tosk heeft de lat hoog gelegd en dat is in het begin van de set even te merken. De drums willen iets te snel en er ontstaat een lichte discrepantie met de samples die op de achtergrond meelopen. Dit probleem is binnen dertig seconden gelukkig rechtgetrokken. Vanaf dat moment begint de ritmesectie een foutloze trein op gang te brengen die doet denken aan het Belgische Mintzkov. Deze denderende trein, begeleid door onconventionele zanglijnen en een zeer creatieve leadgitarist, laat enkel het gas er even af als er een gewaagde maar perfect uitgevoerde break moet vallen. De band is laat de muziek soms enorm worden op een manier die doet denken aan Balthazar.

In het laatste deel van de set kondigt frontman Reitsma een moment van bezinning aan en begint aan twee fijnzinnige ballads. De ballads worden geen moment saai door de creatieve zanglijnen en de drumsolo aan het einde van de set. Tosk heeft een speciale en originele EP-presentatie neergezet en wist het publiek een uur lang stil te houden. Dat stemt hoopvol voor de toekomst van de band.

Gezien: A Sunday Afternoon in Blue City met Tosk, TIAN en Luba the Baroness, zondag 28 februari 2016 @ EKKO, Utrecht