Duke John: “Eén grote bom energie en lekkere mannen” Duke John: “Eén grote bom energie en lekkere mannen”

Duke John heeft zich ontwikkeld tot ware spierballenband

, Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Jerry van Vliet

Duke John: “Eén grote bom energie en lekkere mannen”

Duke John heeft zich ontwikkeld tot ware spierballenband

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Jerry van Vliet ,

“Normaal gesproken gaan we om acht uur naar bed, maar vandaag konden we een uitzondering maken,” grappen de jonge rockers van Duke John. Ze hebben een goed jaar achter de rug: na het uitbrengen van debuut-EP Tales of the Road wonnen de jongens het Geheim van Starsound en zowel de publieks- als de juryprijs van de Utrechtse Popprijs. En ze luiden het nieuwe jaar goed in op de 3voor12/Utrecht clubavond komende donderdag, dus hoogste tijd om Duke John even voor te stellen.

Oorspronkelijk komt Duke John, bestaande uit frontman Jannes van Kaam, bassist Tristan van Selm en drummer Jens Wierckx, uit Bergen op Zoom. Maar nu de bandleden zijn gaan studeren aan het Conservatorium en de Herman Brood Academie in Utrecht voelt de band zich volledig ingeburgerd in de Utrechtse popscene. “We zitten in Utrecht op school en hebben hier onze leventjes. Ja, we voelen ons nu echt een Utrechtse band,” vertelt Wierckx.

Frontman Jannes van Kaam

Frontman Jannes van Kaam

Duke John is ooit begonnen als een sideproject. Zes jaar geleden, op de middelbare school, zat het drietal nog samen in een andere band. “Dat was een  poprockbandje, een beetje cliché. We vonden het eigenlijk vetter om andere muziek te maken, daarom zijn we Duke John er als bierbandje naast gaan doen. In het begin speelden we nog helemaal niet de stonerrock die we nu spelen. We deden veel covers van The Beatles en later ook van onder anderen Jimmy Hendrix, Led Zeppelin en Creedence Clearwater Revival. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot de spierballenband die we nu zijn,” vertelt van Kaam.

Drummer Jens Wierckx

Drummer Jens Wierckx

In 2015 bracht Duke John zijn debuut-EP uit, getiteld Tales of the Road. De sound op de plaat is een mengeling van bluesrock en 70s stonerrock. Volgens Van Kaam was de EP release het hoogtepunt van 2015. Wierckx beaamt dit: “De release was in een platenzaak in Bergen op Zoom en het stond er zo vol dat mensen weg moesten gaan omdat ze niet meer binnenkwamen. Dat was echt zo gaaf!”

De jongens laten weten plannen te hebben voor het maken van een nieuwe plaat. Deze zomer staan de opnames gepland en eind najaar 2016 zal die verschijnen. Volgens Van Kaam wordt het een heel andere plaat dan de debuut-EP. “Ik denk dat we met Duke John aan een nieuw stadium zijn begonnen. We hebben het afgelopen jaar best wel niveau weten te geven aan de band. We zijn nu niet meer een gezelligheidsbandje. We staan er serieus achter en gaan er serieus voor.” Wierckx is het daar mee eens: “We zijn als band erg gegroeid sinds we studeren in Utrecht. En we gaan het niveau met de nieuwe nummers proberen nog meer op te krikken. Bij ons komt er altijd iemand met een gitaarriff of een idee en dat werken we dan met z’n allen uit. Omdat we nu allemaal, ook door onze studie, veel stappen maken op het gebied van songwriting werkt het goed dat iedereen zijn eigen zegje in de nummers heeft. Het is chill om het echt met z’n allen te doen.”

Bassist Tristan van Selm

Bassist Tristan van Selm

En wat kunnen we donderdag op de clubavond verwachten? “Eén grote bom energie. En lekkere mannen”, lacht Van Kaam. “Het is altijd wel hard, en we geven nooit minder dan honderd procent. Dus neem oordopjes mee!”

Te zien: Duke John op de Club 3voor12/Utrecht, donderdag 28 januari 2016 @ dB’s, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht