3voor12/Utrecht tipt, week 50

Song van het Jaar festival / Quazar / Black Cilice / Coppersky / Town of Saints / Lilian Vieira / Dans Dans

Tekst: Tim Luimes ,

Van de Song van het Jaar via obscure black metal naar psychedelische garage jazz. De tips van deze week voeren je langs het veelzijdige aanbod dat Utrecht te bieden heeft. Weten wat het allemaal precies is? Check het artikel.

Wie: Broederliefde + De Staat + Bazart + Jonna Fraser + nog veel meer
Wat: 3voor12 Song van het Jaar Festival

Wanneer: vrijdag 16 december (vanaf 14:30)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: 5 euro

3voor12 telt ook dit jaar weer af naar hét beste nummer van het jaar op het Song van het Jaar Festival. Vanaf halverwege de middag wordt van honderd afgeteld naar de nummer één van 2016. Wat wordt de opvolger van ‘Let it Happen’ van Tampe Impala en ‘Get Lucky’ van Daft Punk? Rotterdam Airlines trapt af en opent het festival; De Staat sluit af met een set van een half uur. Tussen die twee zijn natuurlijk nog veel meer acts te bewonderen. En je kan tot in de late uurtjes afteren. Doe je mee met aftellen? Dan zien we je daar. Let wel op: het is uitverkocht, maar de laatste kaartjes kun je vrijdag om 14.00 uur aan de deur krijgen.


Wie: Quazar
Wat: De Utrechtse houselegende bestaat 25 jaar

Wanneer: vrijdag 16 december 2016 (vanaf 22.00 uur)
Waar: De Helling
Schade: 12 euro in de voorverkoop, 15 aan de deur

Deze Utrechtse house- en technopionier Quazar is na vijfentwintig jaar weer terug in z’n geboortestad. Gert van Veen begon in de late jaren tachtig als een van de eersten met house en techno in Nederland. Niet veel later scoorde hij internationale clubhits als ‘The Seven Stars’. Een lange carrière in de clubwereld volgt en vanaf 2007 organiseerde Gert van Veen samen met ID&T het Welcome tot he Future Festival. En vrijdag dus een feestje in De Helling.


Wie: Black Cilice + Folteraar + Faceless Entity + Warden
Wat: black metal en andere herrie

Wanneer: vrijdag 16 december 2016 (vanaf 19.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: 10 euro in de voorverkoop, 12 aan de deur

Geen zin in popliedjes of housepioniers? Liever wat extremers, wat rauwers? Dan is dit misschien iets voor jou. De Portugese blackmetalband Black Cilice heeft nog nooit eerder opgetreden maar maakt een uitzondering voor ons in Utrecht. Je mag dan ook niet filmen. De eerste demo’s dateren uit 2009 en in 2011 kwam debuutplaat A Corpse, a Temple uit. Vorig jaar verscheen Mysteries, waar volgens Pitchfork met de grenzen tussen metal en geluidskunst gespeeld wordt. Intense herrie, agressie en depressie gegarandeerd, en toch wel heel speciaal dat deze black metal-band, die in de undeground scene redelijk bekend is, vrijdag in Utrecht staat.


Wie: Coppersky + Green Lizard
Wat: Nederlandse rock en grunge

Wanneer: Zaterdag 17 december 2016 (vanaf 20.00 uur)
Waar: dB's
Schade: 8 euro voorverkoop, 10 aan de deur

Het Utrechtse Coppersky doet een korte tour met het Brabantse Green Lizard. De ‘Brotherhood tour’ – die zo genoemd wordt omdat in beide bands meerdere broers spelen – wordt na shows in Winston in Amsterdam en Extase in Tilburg, afgesloten in dB’s. Grunge- en hardrockband Green Lizard is al sinds halverwege de jaren ’90 actief in de Nederlandse rockscene. De indie- en punkrockers van Coppersky brachten in 2015 hun debuutalbum Relief, be Around the Bend uit, en begin dit jaar kwamen ze met hun tweede plaat If we’re Losing Everything’, waarin ze “steeds meer een eigen geluid krijgen”.


Wie: Town of Saints + Ian Fisher
Wat: indiefolk en americana

Wanneer: zaterdag 17 december 2016 (vanaf 20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: 10 euro

Na een tour door Duitsland en Oost-Europa sluit het Nederlands-Finse Town of Saints het jaar af in 030. Harmen Ridderkolk en Heta Salkolahti ontmoetten elkaar in 2010 in de Oostenrijkse Alpen en begonnen een straatact. De vijf jaar daarna stonden vol met tours door binnen- en buitenland. Het laatste album – No Place Like This – werd goed ontvangen, volgens 3voor12/Groningen klinkt het “fris, groots en energiek”. Voorprogramma Ian Fisher presenteerde vorige maand zijn nieuwste album Koffer. Hij komt origineel uit Missouri maar woont inmiddels in Berlijn. Dat laatste zul je overigens niet snel horen: Fisher maakt echte americana.


Wie: Lilian Vieira + Gideon van Gelder + Steven Kamperman + meer
Wat: U Jazz Festival

Wanneer: zaterdag 17 december 2016 (vanaf 19.00 uur)
Waar: RASA
Schade: 25 euro

De zesde editie van het jaarlijkse U Jazz festival staat alweer voor de deur. De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira maakte na haar studie aan het Rotterdamse conservatorium furore met haar band Zuco 103. Ze maakt veelzijdige muziek met samba-, soul- en Braziliaanse invloeden. Steven Kamperman is rietblazer en maakte veel internationale jazzimprovisaties en wereldmuziek. Hij was ‘artist in residence’ bij RASA en sluit dat nu af met zijn trio met Michel Massot op de tuba en Sebastian Demydczuk op de percussie. De Amsterdamse pianist Gideon van Gelder studeerde in New York, werkte met Flying Lotus en maakte veel uitstapjes naar Braziliaanse muziek. Dat Braziliaanse is zaterdag alom vertegenwoordigd want ook de Kosmosis Big Band houdt daar wel van, al kan je ook een ‘vettige funkgroove’ van Herbie Hancock van ze verwachten.


Wie: DANS DANS + A Fugitive
Wat: psychedelische garage jazz

Wanneer: zondag 18 december 2016 (vanaf 20.30 uur)
Waar: EKKO
Schade: 11 euro

Deze drie Belgische gasten maken muziek die onmogelijk in een hokje te plaatsen is. Jazz, rock, avant-garde – eigenlijk is geen van deze categorieën de goede. Garage jazz, zo noemt Dans Dans het zelf. Gitarist Bert Dockx (ook voorman van Flying Horseman), bassist Frederick Lyenn Jacques (van de Mark Lanegan Band) en drummer Steven Cassiers (van Dez Mona) vormen samen de superband die je eigenlijk niet mag missen als je van hedendaagse jazz houdt. Het voorprogramma wordt verzorgd door A Fugitive, een eenmansband van Rosan Rozema, dat net zo min in een hokje te plaatsen is. Trip-hop, ambient, postrock en R&B, je hoort het allemaal op het album dat begin volgend jaar verschijnt – of natuurlijk gewoon zondag in EKKO.