Muzikale tijdreis op Club 3voor12/Utrecht maart Muzikale tijdreis op Club 3voor12/Utrecht maart

Van de jaren vijftig naar de jaren negentig in een eigentijds jasje

, Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Melanie van Leeuwen

Muzikale tijdreis op Club 3voor12/Utrecht maart

Van de jaren vijftig naar de jaren negentig in een eigentijds jasje

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Melanie van Leeuwen ,

We vierden het begin van het voorjaar met een nieuwe editie van onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. Op het podium van dB’s - dat eerder die dag was verkozen tot één van de 10 belangrijkste underground podia van Nederland - trakteerden The Grand East, The Royal Engineers en Bartek de bezoekers op een muzikale tijdreis waarin achtereenvolgens de jaren vijftig en zestig, zeventig en negentig werden aangedaan.

The Grand East

The Grand East

The Grand East start de avond en de band laat meteen horen het half uur dat ze hebben optimaal te willen benutten. Met een ronkend orgel, scheurende gitaren en pompende drums maken de voormalige Twentenaren warme, dynamische en dansbare rock ‘n soul. Blikvanger is zanger Arthur Akkermans, die nauwelijks stilstaat terwijl hij zijn teksten in de microfoon zingt, brult en gromt. Even denken we dat we terug gevoerd zijn naar een dampende kroeg in het New Orleans van de jaren vijftig en zestig. Een groot deel van de oorspronkelijk uit Diepenheim afkomstige band woont inmiddels in Kanaleneiland. Mooi zijn daarom ook de positieve woorden van Akkermans over dB’s, in hun nieuwe standplaats Utrecht.

Ook de wortels van tweede act The Royal Engineers liggen in andere provincies, in dit geval Zeeland en Noord-Brabant. De meeste bandleden wonen echter al wat langer in Utrecht en heb je dus mogelijk al op andere podia kunnen zien. Muzikaal schuift de band iets verderop in de tijd ten opzichte van The Grand East: de popsongs met een stevige dosis rock van René Geelhoed en de zijnen zijn duidelijk geïnspireerd door de jaren zeventig. Het stijlvolle plaatje wordt afgemaakt door de twee (achtergrond)zangeressen, vooraan het podium.

The Royal Engineers

The Royal Engineers

Het Amsterdamse Bartek voert ons weer naar een ander muzikaal decennium. De met noise doordrenkte songs van het drietal zijn geïnspireerd door de post-punk uit de jaren tachtig en grunge uit de jaren negentig. De band bouwt zijn set erg goed op met in het eerste deel de meer noisey stukken - met soms verrassend abrupte stops - en in het tweede deel de wat meer uitgewerkte liedjes. Constante factor is het harde, in fuzz gedrenkte geluid dat als een brute stoomwals de zaal in wordt gestuurd. De drie bandleden doen zonder veel poespas hun ding en spelen daarmee een show die helemaal passend is voor één van de belangrijkste undergroundpodia van Nederland.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht, met The Grand East, The Royal Engineers en Bartek, donderdag 31 maart 2016 @ dB’s

Bartek

Bartek

Bartek

Bartek

The Grand East

The Grand East

The Grand East

The Grand East

The Royal Engineers

The Royal Engineers

The Royal Engineers

The Royal Engineers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht