Koningsdag/-nacht 2016: dit is er te doen in Utrecht Koningsdag/-nacht 2016: dit is er te doen in Utrecht

Dans de hele nacht bij EKKO en TivoliVredenburg, of vul op de vrijmarkt je lp/cd-collectie aan bij Utrechts’ grootste muziekkenners

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Sanne Lagerberg

Koningsdag/-nacht 2016: dit is er te doen in Utrecht

Dans de hele nacht bij EKKO en TivoliVredenburg, of vul op de vrijmarkt je lp/cd-collectie aan bij Utrechts’ grootste muziekkenners

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Sanne Lagerberg ,

We zijn wat dubbel over Koningsnacht/-dag. Het is bijvoorbeeld een mooie kans om je verzameling vinyl/cd’s aan te vullen, of juist kwijt te raken. Maar het is ook wel megadruk, de coverbands zijn over het algemeen erg matig en het eten regelmatig lauw en/of duur. Gelukkig is er nog veel meer te beleven op dinsdag 26 en woensdag 27 april! We zetten de leukste (alternatieve) feestjes voor je op een rij. Zelf ook nog tips? Laat een reactie achter!

KONINGSNACHT

Wie en wat: Niels' & Atzes & Marleins Grote CD & Vinyl Koningsnacht Sale 2016
Waar: Bemuurde Weerd t/o EKKO
Wanneer: 26 april, 18.00 - 1.00 uur
Schade: afhankelijk van hoeveel je koopt
Onze collegae van landelijk Atze de Vrieze en Niels Aalberts, en Swordfish & Friend-eigenaar Marlein Parlevliet moeten af van alle cd’s, LP’s en singletjes die niet mee kunnen verhuizen of staan te verstoffen in de kelder. Ze hebben inmiddels op de social media bekend gemaakt dat ze op de Bemuurde Weerd tegenover EKKO staan. Op de eventpagina op Facebook staat een selectie van wat er in de verkoop gaat.


Wie en wat: In Koninklijke Stathe met Edison Effect
Waar: Café Stathe
Wanneer: 26 april, 18.00 - xx.xx uur
Schade: niks
Stathe en Koningsdag en -nacht, dat betekent muziek. Op 26 april staat de eerste dj om 18.00 uur achter de draaitafels en om 22.00 uur speelt de Utrechtse synthpopband Edison Effect. Vanaf 1.00 uur gaat het feestje binnen verder met dj’s.
 

Wie en wat: Koningsnacht met het Retteketag Team
Waar: Club Poema
Wanneer: 26 april, 23.00 - 5.00 uur
Schade: € 5 in de voorverkoop / € 7 aan de deur
Club Poema gaat internationaal tijdens koningsnacht. ESN en Feestbeesten geven samen een feestje ter ere van onze koning. 100% feest is het doel en door middel van confettikanonnen, opblaasdieren en feest-dj’s gaat ze dit zeker lukken.
 

Wie en wat: Gnod (UK), Bong Ra, Blow Out (UK), St. Tropez en Crowds (UK)
Waar: dB’s
Wanneer: 26 april, 21.00 - xx.xx uur
Schade: € 10
Maar liefst vijf bands staan er op het programma in dB’s. Met GNOD, de psychband van het moment, St. Tropez dat eerder Go Back to the Zoo was en Bong Ra wordt het een ‘teringhard feestje’, zoals dB’s zelf zegt.


Wie en wat: Koningsnacht met Eelke Kleijn + Olivier Weiter + Miss Melera + Arjuna Schiks
Waar: BASIS
Wanneer: 26 april, 23:00 - 6.00 uur
Schade: € 17,50
BASIS pakt dit jaar uit: er staan maar liefst 4 dj’s op het programma. Eelke Kleijn maakt z’n debuut in de club aan de Oudegracht; de andere drie stonden er al eerder op uitverkochte avonden.
 

Wie en wat: Koningsnacht bij Averechts
Waar: Café Averechts
Wanneer: 26 april, 18.00 - xx.xx uur
Schade: niks
Geheel volgens traditie spelen er bij Averechts veel bandjes tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Voor het café spelen verspreid over de dagen 14 bands. The Cozmic Parsnips trappen de avond om 18.00 uur af. Daarna spelen Alloy (18.40 uur), BAD Monkey (19.35 uur), Rhinorino (20.30 uur), Le Band (21.25 uur), Brothers on the Edge (22.20 uur), Bezwaren Fanfare (23.15 uur) en OBESE (00.10 uur). Daarna gaat het feest binnen verder met een dj.
 

Wie en wat: Jacob de Berker (UK) en Find Us In Slumberland
Waar: Hostel Strowis, Boothstraat 8
Wanneer: 26 april, 15.00 - 18.00 uur
Schade: € 7,50 als je er dineert
Als je er de 26e vroeg vrij bent, kun je bij Hostel Strowis in de Boothstraat genieten van twee optredens. Zie het als een pre-koningsnachtfeestje met een veganistisch diner voor je de stad in gaat. Om 15.00 uur opent Strowis de deuren en van 16.00 tot 16.30 staat de Engelse Jacob de Berker op het podium. Om 17.00 speelt Find Us In Slumberland.
 

Wie en wat: De Revolutie met o.a. Jeff Mills, Jackmaster en Hunee
Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: 26 april, 22.00 - 7.00 uur
Schade: € 30
In de Ronda draaien Berghain residents Rødhåd en Kobosil, de Brit Shifted en de Belgische Token-labelbaas Kr!zra. Ook staat levende legende Jeff Mills achter de draaitafels in deze zaal. De Pandora wordt gehost door het Utrechtse Slapfunk-label. Zij nodigden Jackmaster, Bambounou, Samuel Deep & Julian Alexander en Anil Aras & Locklead uit op het podium. In de Cloud 9 voert disco de boventoon met Gerd Janson en Hunee.
 

Wie en wat: Kiss All Hipsters met 45ACIDBABIES, Canshaker Pi en Iguana Death Cult
Waar: De Helling
Wanneer: 26 april, 23.00 - 4.00 uur
Schade: € 10
Kiss All Hipsters viert de verjaardag van onze koning met drie garagerockbandjes in De Helling: 45ACIDBABIES, Canshaker Pi en Iguana Death Cult. Vóór de bands draait het vertrouwde dj-team de beste indie, postpunk en eclectische pop.

Wie en wat: Fluff Disco, vieze deuntjes voor onze vieze Willem
Waar: EKKO
Wanneer: 26 april, 23.00 - xx.xx uur
Schade: € 8 early bird / € 10
Na jaren lafjes de koningin hebben geëerd, pakt EKKO het nu anders aan. Het is tijd om op een mannelijke manier koningsnacht in te luiden. Met glijdende R&B, gitzwarte hiphop en sensuele disco kun je de hele nacht dansen aan de Bemuurde Weerd.
 

Wie en wat: Koningsnacht met Abby Lies, 12 Buff, Crimson Inc., The Leftovers en Caboose
Waar: Lucasbolwerk, tegenover Café De Stad
Wanneer: 26 april, 18.00 - 00.00 uur
Schade: niks
Voor ieder wat wils op het Lucasbolwerk. Van de catchy pop van Abby Lies, de vrolijke ska van The Leftovers en danceclassics met Caboose. Zoals ieder jaar zetten de cafés aan het Lucasbolwerk weer een mooie line-up neer.
 

Wie en wat: Waking Skies, C. Love Detectives en Kraut
Waar: Asch van Wijckplein
Wanneer: 26 april vanaf 19.00 uur
Schade: niks
Even leek het er op dat er dit jaar geen podium op het plein kwam, maar het is toch weer gelukt. Tijdens Koningsnacht staan er optredens gepland van Django (19.00), Le Garage (19.30), Rose Hip (20.00), Waking Skies (21.00), C. Love Detectives (22.00), Josh Dupree (23.00) en Kraut (00.00). Ook overdag is er een programma. Dat vind je bij het lijstje van Koningsdag. 

KONINGSDAG

Wie en wat: een buurtfeestje voor de koning met Pitto, Menno de Meester en STRKPLNK
Waar: De Stadstuin
Wanneer: 27 april, 14.00 - 22.00 uur
Schade: niks
Voor de mensen die genoeg hebben van het drukke centrum tovert Studio Tippel de Stadstuin voor een dag om tot paleistuin. Met muziek van Pitto, Menno de Meester en STRKPLNK – en een stevige food line-up inclusief barbecue. Voor de kleine prinsen en prinsessen is er een springkasteel. En als het echt zo koud wordt als ze verwachten, wordt de paleistuin een binnentuin en gaat het feestje door in de Concepttuin. Niks om je zorgen over te maken.
 

Wie en wat: Kingshouse met o.a. Fedde Le Grand en Martin Solveig
Waar: De Jaarbeurs
Wanneer: 27 april, 12.00 - 22.00 uur
Schade: € 19,50
Op het buitenterrein van de Jaarbeurs staan dit jaar twee podia waarbij je 10 uur lang los kan gaan op de muziek van onder andere Fedde le Grand en Djennah.
 

Wie en wat: In Koninklijke Stathe op Koningsdag
Waar: Café Stathe
Wanneer: 27 april, 12.00 - 18.00 uur
Schade: niks
Op Koningsdag gaat Stathe door waar ze tijdens Koningsnacht gebleven zijn. Om 16.00 uur staat Lazarus Revival op de planken, een band met veel podiumervaring. De rest van de dag zijn er dj’s.
 

Wie en wat: Koningsdag bij Averechts
Wanneer: 27 april, 12.00 - 18.00 uur
Waar: Café Averechts
Schade: niks
Op Koningsdag gaat de livemuziek onverstoorbaar verder bij Averechts: om 12.00 uur staat Clasine, de eerste band, alweer voor het café te spelen. De rest van de middag spelen AQUARIUM (12.50 uur), Elvis & The Cool Moon Boys (13.40 uur), Leoparte (14.30 uur), Skinny Boy (15.25 uur) en De Baron (16.20 uur). Daarna maken The Cozmic Parsnips de cirkel rond door het podium om 17.15 uur af te sluiten.
 

Wie en wat: Koningsdag met The Naked Shortsellers, Boris Dzaneck, Heroism, Queen Jelly, Allez Mama
Wanneer: 27 april vanaf 12.00 uur
Waar: Lucasbolwerk, voor café De Stad
Schade: niks
Muziek op Koningsdag en Café De Stad gaan hand in hand: ook dit jaar hebben ze weer een buitenpodium op het Lucasbolwerk. Tijdens deze editie staan onder andere Heroism (rock), en de legendarische zydeco-band Allez Mama op de planken.
 

Wie en wat: Pierre et les Optimistes, Potman Jr., Baby Face Nelson en Sandyland
Wanneer: 27 april, van 13.00 uur tot 18.00 uur
Waar: Asch van Wijckplein
Schade: niks
Koningsdag is een dag van tradities, dus staat er dit jaar gewoon weer een podium op het Asch van Wijckplein. Op Koningsdag kun je onder andere luisteren naar Potman Jr. (13.00), Baby Face Nelson (14.30), Sandyland (15.30) en Pierre et les Optimistes (16.30 uur).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht