Surinaams dansfeest Sranan Gowtu is waardige afsluiter Tweetakt Surinaams dansfeest Sranan Gowtu is waardige afsluiter Tweetakt

Muziek van Top Notch-niveau laat heel de Stadschouwburg dansen

, Tekst: Loren Snel / Foto’s: Rob Sneltjes

Surinaams dansfeest Sranan Gowtu is waardige afsluiter Tweetakt

Muziek van Top Notch-niveau laat heel de Stadschouwburg dansen

Tekst: Loren Snel / Foto’s: Rob Sneltjes ,

Kunstfestival Tweetakt had aan het rondtrekkende feest Sranan Gowtu (Surinaams Goud) een waardige afsluiter. De Utrechtse Stadsschouwburg danste de zondagnacht in op tropische hits uitgevoerd door Surinaamse topartiesten als Kenny B., Sabrina Starke, Ronnie Flex, Trafassi en Keizer.

Het leek een rustige afsluiter van kunstfestival Tweetakt te worden. Een bont publiek nam netjes plaats op de theaterstoelen van de Douwe Egbertszaal. Jong en met name oud buikte uit na borreltijd en wachtte af. Toen feestband Trafassi en presentator Jeffrey Spalburg – ‘Fawaka Utrecht?’ – echter het podium op kwamen en de eerste hit ‘Een pot met bonen’ door frontman Edgar Burgos werd ingezet, barstte de zaal eensklaps los. Er werd twee uur lang -dubbel zo lang als de show stond gepland– gedanst van gangpad tot balkon.

Je zou zeggen dat Surinaams Goud misschien wat te uitbundig is om in een theaterzaal te programmeren. Deze rondtrekkende show van hiphop-label Top Notch brengt de rijkdom van de Surinaamse muziek onder de aandacht door jonge en oude Surinaamse artiesten de hits van toen en nu te laten opvoeren. Tijdens de afsluiter van Tweetakt zongen oude legendes Patrick Tevreden en Oscar Harris hits als ´Wasmasjine´ van Trafassi en Adjossi van recentelijk overleden held Max Nijman, maar ook huidige sensatie Ronnie Flex kwam La Rouge’s ´Als je weet wat je doet…´ meezingen en zowel Kenny B. als Sabrina Starke voerden eigen werk op. Bij zo een veelzijdig en dansbaar palet aan muziek is weinig zittijd gemoeid. Zelfs de Groningers kwamen ervan los tijdens de Eurosonic show van begin dit jaar.

Desondanks maakte de theaterzaal een belangrijk aspect van de Sranan Gowtu show mogelijk. Het publiek werd namelijk niet alleen geëntertaind met de heerlijkste hits, maar ook tussendoor geïnformeerd over hun ontstaansgeschiedenis. De zaal van de Stadsschouwburg bood zodoende de ruimte voor zowel een staande ovatie als aandachtig luisteren.

Voor degenen bij wie de show van Sranan Gowtu een ware lust voor Surinaamse muziek heeft opgewekt is het wetenswaardig dat er, naast albums, ook een boek onder dezelfde noemer is uitgebracht. Top Notch is inmiddels expert op het gebied van succesvolle boekpromotie. Zo werd de eerste druk van hun boek Roofstaat – uitgegeven in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar – uitverkocht mede dankzij de boeklancering in Paradiso. Daar waar de Roofstaatavond draaide om de paradigmaverschuiving in het Nederlands koloniaal bewustzijn, draagt de boekpromotie van Sranan Gowtu echter puur bij aan de viering van de Surinaamse muziekcultuur.

Sranan Gowtu kwam eind vorig jaar uit en is geschreven door Diederik Samwel. Het geeft een overzicht van de Surinaamse artiesten die de invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika hebben getransponeerd tot de uitbundige rijkheid die de Surinaamse muziek kenmerkt. Edgar Burgos van feestband Trafassi en tevens kopman van de avond werd benaderd door Top Notch voor het boek, maar haalde Samwel erbij omdat hij bang was zelf een te eenzijdig overzicht te geven.

Burgos en Samwel kennen elkaar overigens uit de nor in Suriname, zo verklapte Samwel aan het eind van de show. “Dat is niet handig dat je dat nou hebt gezegd!” zei Samwel met oprecht ongemak in zijn stem. Te laat. Heel de Douwe Egbertszaal wist nu al wat voor mooie dingen er kunnen ontstaan in de gevangenis.

Zo dik en belangwekkend als het boek was de Sranan Gowtu show zelf. Deze samenwerking tussen Tweetakt en de Stadsschouwburg was een waardige afsluiter van het festival en een uniek feestje op Utrechts grondgebied. “Zo mooi hebben we ’t nog nooit gehad!”, riep Burgos nadat hij het publiek had uitgenodigd op het podium te komen dansen. “Applaus voor de Stadsschouwburg hier in Utrecht,” zei hij toen tegen tienen het podium eindelijk leegliep. “Je weet, Surinaamse feesten lopen altijd uit.”

Gezien: Surinaams Goud (Sranan Gowtu), zaterdag 17 april 2016 @ Stadsschouwburg Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht