Kort Utrechts Popnieuws Week 36

Eins, Zwei Orchestra, Pondertone, Swain, Aestrid, Roos Blufpand, Sandyland en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met aandacht voor Eins, Zwei Orchestra, Pondertone, Swain, Aestrid, Roos Blufpand, Sandyland en meer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Eins, Zwei Orchestra primeurt twee nummers van het nieuwe album
In maart vertelde Eins, Zwei Orchestra’s Stefan van Maurik ons dat het nieuwe album van zijn band een politiek thema zou hebben. We kregen al een voorproefje van de nieuwe nummers op de juni-editie van Club 3voor12/Utrecht en in oktober verschijnt het nieuwe album Hope Sign Community dan echt. De albumpresentatie is in De Helling op 7 oktober. Afgelopen week heeft de band twee tracks van het nieuwe album online gezet op zijn Bandcamp-pagina.


Vijf akoestische en intieme liedjes van Pondertone
Op 17 juni vierde Pondertone zijn 15-jarig bestaan met een intieme, akoestische show in hun favoriete café De Bastaard. Vijf liedjes van dat optreden zijn onlangs online verschenen. Op vrijdag 9 september speelt de band trouwens op de Showman’s Fair, op het Berlijnplein.


Utrechters in Berlijns ballingschap, Swain, brengen nieuwe single uit
Deze week brengt Swain zijn debuutalbum The Long Dark Blue uit (tijdelijk te horen op de luisterpaal). De band is herrezen uit de as van de Utrechtse hardcorepunkband This Routine Is Hell, waarvan de bandleden in 2015 naar Berlijn verhuisden. Het zelfgekozen ballingschap resulteerde in een album vol met grungehits dat ze hebben opgenomen met de legendarische Amerikaanse producer J. Robbins. ‘Never Clean My Room’ is één van de tracks van dat album. Na de release tourt de band samen met John Coffey door Duitsland.


Video: ‘We Don’t Exist’ van Michielen
‘We Don’t Exist’ is de eerste single van Michielen, het solo-project van De Koorts-gitarist Michiel van de Weerd. Michielen noemt zichzelf ‘singer-soundsculptor’. Op ‘We Don’t Exist’ hoor je ingetogen, repetitief gitaarspel met de melancholische stem van Van de Weerd.


Aestrid geeft met ‘Chinook’ voorproefje van nieuw album Silver
Op woensdag 5 oktober presenteert de Utrechtse band Aestrid zijn nieuwe, vijfde album Silver. Op de spaarzame shows die de band in de afgelopen maanden speelde was te horen dat de nieuwe nummers van de band rond Bo Menning nog harder en intenser zijn, met een belangrijke rol voor drummer Ray Murphy. Luister naar de eerste single ‘Chinook’, die ze live ook al speelden en je begrijpt wat we bedoelen.


Jos Mans komt met debuut-EP
Jos Mans ken je misschien nog als toetsenist van o.a. The Maureens. In die band speelt hij niet meer, maar hij heeft sindsdien niet stilgezeten. Samen met Pim van de Werken heeft hij zijn debuut-ep Kant A opgenomen met daarop twee Nederlandstalige, schurende en soms dansbare nummers.


Nowell dropt nieuwe video
Een paar maanden geleden bracht Nowell (voorheen Kruloh) de single ‘Disco’ uit en nu is er al weer een nieuwe: ‘Friendzone’.


Roos Blufpand begint ‘Hoe Dan’ theatertour
Aan het begin van dit jaar spraken we uitgebreid met Roos Blufpand over haar nieuwe album Hoe Dan, dat op dat moment net was verschenen. Inmiddels zijn we zeven maanden verder, is Blufpand naar Utrecht verhuisd en staat ze op het punt om te beginnen met een uitgebreide theatertour. Tijdens de tour speelt ze nummers van Hoe Dan met een nieuwe bandbezetting, maar ook nieuw werk. Net als de opnames van het album wordt de tour zo duurzaam mogelijk aangepakt. Blufpand begint haar tour met twee try-outshows in het Werftheater in Utrecht, op vrijdag 16 en zaterdag 17 september.


Debuut-album Sandyland verschenen
In het afgelopen jaar heeft de Utrechtse vijfmansband Sandyland al twee singles uitgebracht en vorige week is het debuutalbum First Wave verschenen. De liedjes over het leven en de liefde doen wat denken aan een mix van Coldplay en The Shins, met daarbij wat Californische surfmuziek.


Zwarte Poëzie komt met nieuwe versie van Grijs Verleden EP
De Nederlandstalige new wave-band Zwarte Poëzie brengt deze maand een nieuwe versie uit van zijn eerste EP, Grijs Verleden. De 2016-versie bevat nieuwe opnames en arrangementen en verschijnt op vinyl. De band presenteert de EP op 30 september, op een editie van goth/postpunk feest onderSTROOM.


Tweede seizoen Moira Unplugged Open Mic van start gegaan
Op woensdag 7 september is het tweede seizoen van Unplugged Open Mic in cultureel centrum Moira van start gegaan. De avond biedt songwriters en akoestische muziek-acts een podium om hun werk ten gehore te brengen voor een live publiek. Regelmatig terugkerende artiesten zijn oa Sured, Tim Dawn, Portman Jr. en Erny Green. Dit jaar hoopt Unplugged Open Mic vaker volledige bands te verwelkomen, die het aandurven om hun hardere materiaal ‘unplugged’ te vertolken, geheel in de sfeer van het vroegere MTV Unplugged.

De avonden beginnen al redelijk vroeg, en bieden de muzikanten de gelegenheid om van tevoren samen te eten. Zo kunnen zij elkaar alvast ontmoeten en zich intekenen op de felbegeerde speellijst. Het doel van de avond is om een ontmoetingsplek te creëren voor artiesten, beginnende en doorgewinterde muzikanten van elkaar te laten leren en hen de kans te geven hun kunsten te tonen voor een enthousiast publiek. Uit respect voor de bewoners van het voormalige kraakpand Moira speelt de laatste muzikant tot half elf. Moira Unplugged Open Mic is elke woensdag van 19.30 - 22.30 uur, Wolvenstraat 10, Utrecht. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina.