Kort Utrechts Popnieuws Week 14 Kort Utrechts Popnieuws Week 14

PJ Harvey, Aafke Romeijn, The Father and the Sun, Sandyland, Friars en meer

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 14

PJ Harvey, Aafke Romeijn, The Father and the Sun, Sandyland, Friars en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met o.a. aandacht voor PJ Harvey, Aafke Romeijn, The Father and the Sun, Sandyland en Friars.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

PJ Harvey geeft voordracht en signeersessie op International Literature Festival Utrecht
PJ Harvey opent vrijdagavond 22 april het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in het monumentale voormalig Postkantoor op de Neude. Harvey presenteert dan haar nieuwe poëziebundel The Hollow of the Hand, een co-productie met fotograaf Seamus Murphy. Samen trokken ze naar Washington D.C., Kosovo en Afghanistan. Harvey over de bundel: "Het verzamelen van informatie uit secondaire bronnen voelde te afstandelijk voor datgene waarover ik probeerde te schrijven. Ik moest de geur opsnuiven, de grond voelen, de mensen ontmoeten in de landen die mij zo fascineerden. Mijn vriend Seamus Murphy en ik besloten dat we dit project samen gingen ondernemen: ik verzamelde de woorden, hij de beelden." PJ Harvey staat komende zomer op Down The Rabbit Hole. Andere auteurs die optreden op het ILFU 2016 zijn o.a. Laurent Binet, Jonathan Coe, Griet Op de Beeck, Zia Haider Rahman, Connie Palmen en Nell Zink.

Aafke Romeijn komt met nieuwe video
Aanstaande zondag speelt Aafke Romeijn op de Kytopia-sessie die we samen met Staplab organiseren (daar kun je nog bij zijn overigens). Deze week bracht ze ook een nieuwe video uit. ‘15%’ is afkomstig van haar laatste album Je Doet Je Best Maar en gaat over shady types in de muziekbusiness.


The Father and the Sun komt met debuutsingle en EP
Over The Father and the Sun is niet erg veel te vinden op het internet. Wat we weten is dat de band voorheen actief was onder de naam Camping. De dansbare luistermuziek met een melancholische ondertoon en invloeden van new wave-bands uit eind jaren zeventig tot midden jaren tachtig van Camping is ook te horen op ‘Lies’, de debuutsingle van The Father and the Sun. Het nummer is afkomstig van de EP Remember die op zaterdag 23 april in Kytopia wordt gepresenteerd.


Sandyland komt met tweede single ‘Heartless’
Sandyland is een vijfmansband uit Utrecht die liedjes maakt over het leven en de liefde. Ze doen wat denken aan een mix van Coldplay en The Shins, met daarbij wat Californische surfmuziek en stiekem een beetje europop. De eerste officiële single ‘Tie Me Down’ kwam uit in oktober 2015 en deze week is de nieuwe single ‘Heartless’ uitgebracht. Hun debuutalbum First Wave verschijnt ergens in 2016.


Nieuwe single Feiertag
Joris Feiertag is misschien wel één van de productiefste muzikanten van Utrecht. Als hij niet met anderen meespeelt is hij druk met zijn eigen project Feiertag. Deze week is daarvan de nieuwe single ‘Down to You’ verschenen waarop de zang wordt verzorgd door Colin Lee (Sandyland). Fun fact: Joris Feiertag en Colin Lee zijn beiden in de eerste plaats drummers.


Debuutsingle voor Friars
In februari was Friars één van de acts op onze showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. Het nummer ‘Chemistry’ was toen één van de hoogtepunten van de set. Die track is ook de eerste single die is uitgebracht. In de bijbehorende video zie je veel fragmenten van live optredens (o.a. de show in dB’s) maar juist ook dat wat normaliter niet zo zichtbaar is, zoals een interview met twee van onze redacteuren.


Debuutsingle voor SATER.
De Utrechtse psychedelische rockband SATER. maakte vorig jaar veel indruk in de finale van de Clash of the Titans. Eén van de nummers die er destijds uitsprongen, ‘Squishy’, is onlangs op single verschenen.


Nieuwe single Diggy Dex
Nog een nieuwe single, deze keer van Diggy Dex. De zelfverklaarde chansonrapper bracht ‘Morgen Komt Het Goed’ uit bij Noah’s Ark.


Dianne Verdonk krijgt residentie van Vechtclub XL en Gaudeamus Muziekweek
Gaudeamus Muziekweek en Vechtclub XL slaan de handen ineen voor een uniek samenwerkingsproject: de Utrechtse muzikant en componist Dianne Verdonk krijgt een residentie waarin ze zich verder kan ontwikkelen in haar persoonlijke zoektocht naar expressiviteit in elektro-akoestische performance. Na de kick-off in maart presenteert Dianne Verdonk de eerste versie van haar nieuwste elektro-akoestische instrument, de Bellyhorn, voor het eerst aan het publiek tijdens de Gaudeamus Muziekweek Sessies op zondag 10 april in Muziekhuis Utrecht.

Verdonk ontwikkelt en bespeelt nieuwe muziekinstrumenten voor elektro-akoestische muziek. Hiermee zoekt ze nieuwe vormen van expressie, waarin ruimte is voor direct contact met het publiek, anders dan bij de typische artiest die bij elektronische muziek regelmatig achter een laptop schuilgaat. Bij het bespelen van haar muziekinstrumenten worden meerdere zintuigen van het publiek aangesproken: hoe het geluid tot stand komt wordt zichtbaar en zelfs voelbaar gemaakt.

Vechtclub XL koppelt haar aan vier ontwerpers om een nieuw instrumentarium en een interactieve performancereeks te creëren. Het ontwikkelen en presenteren zal plaatsvinden in zowel Vechtclub XL als Muziekhuis Utrecht. Het geheel gaat in première tijdens Gaudeamus Muziekweek (september 2016).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht