Yakumo speelt op CATCH en tipt vier acts

Tropisch techno-duo heeft druk najaar met Popronde en verschillende festivals

Tekst: Fay Troost / Foto: Hans Jellema ,

Ook al woont de helft van Yakumo in Groningen, de band is het meest in Utrecht te vinden. Hier fungeert hun knusse studio als thuisbasis. We spraken daar af om te praten over onder andere CATCH festival, waar de band in de Cloud Nine Pit speelt.

Yakumo is een duo dat bestaat uit Atser Damsma en Chris Mulder. Samen maken ze tropische techno waarmee ze pas een jaar live spelen. Voordat ze met Yakumo begonnen zaten Damsma en Mulder samen al in Daily Bread, een band die mede door hun inbreng geleidelijk de elektronische kant op ging. De interesse in synthesizers, sounds bouwen en live controle hebben over de eigen mixen nam toe. Bij de laatste nummers van Daily Bread kwam de basgitaar niet meer van de muur, maar werden synths toegevoegd. Yakumo was voor Damsma en Mulder dan ook een logische stap toen Daily Bread stopte. ‘’We vinden muziek maken veel te leuk. We zijn goed op elkaar ingespeeld en kennen elkaar muzikaal erg goed’’, vertelt Mulder. Damsma voegt daaraan toe: ‘’De manier waarop wij muziek maken is handiger om met zijn tweeën te doen. Live wordt bepaald wat we doen. We staan echt tegen elkaar te schreeuwen’’.

Yakumo benadrukt het live aspect om zich zo te onderscheiden van andere elektronische acts. Door live te performen met analoge synths en percussie probeert de band in te spelen op wat er in de zaal gebeurt. De polyritmische invloeden uit de Afrikaanse muziek leveren een bepaalde spanning op. ‘’Iedere show gaat er wel iets technisch mis, maar dat maakt niet uit. Er vliegt iets uit de bocht of er gaat een klein kabeltje van de synths kapot. Het heeft iets onvoorspelbaars. We zouden eigenlijk een camera op moeten hangen zodat het publiek ziet wat we live allemaal doen’’ vertelt Damsma.

Damsma en Mulder hebben de afgelopen maanden in ieder geval veel mogelijkheden gehad om de live-show verder te perfectioneren. Hun selectie voor Popronde 2015 heeft het duo bijna twintig show opgeleverd, waarvan ze er nu iets meer dan de helft achter de rug hebben. Vrijdag 30 oktober kun je tijdens CATCH festival zelf bekijken hoe Yakumo te werk gaat. We vroegen Damsma en Mulder bij welke acts zij tijdens het festival zelf een kijkje zullen nemen. Hier kwam het volgende lijstje uit voort:

LA Priest (23.15 uur, Cloud Nine)

"Toch wel de zomerhit van 2015: ‘Oino’ van LA Priest. Knap hoe hij zoveel catchy lijntjes in een nummer weet te krijgen. Alleen al dit nummer is een reden om LA Priest te gaan checken. We zijn erg benieuwd hoe zijn live formatie eruit ziet."

Fatima Yamaha (1.30 uur, Cloud Nine)

"Bas Bron goes solo. De heerlijke droge funky synthsounds zijn onmiskenbaar à la De Jeugd, maar de vocals van Scarlett Johansson (in het nummer ‘What's a Girl to Do’) zijn dan nog net wat fijner. Na het checken van deze Boilerroom sessie willen we Fatima Yamaha graag eens live zien."

Floating Points (dj set) (2.30 uur, Cloud Nine)

"Floating Points’ track ‘Nuits Sonores’ is hypnotiserend door de constant herhalende loops en langzame veranderingen: iets wat ook de basis vormt voor onze muziek. Perfecte nachtmuziek."


Weval (21.15 uur, Pandora)

"We luisteren regelmatig naar Weval’s EP Easier: de producties en opbouw van de tracks zijn prachtig subtiel. We zagen ze een tijdje terug live in een klein zaaltje in Alkmaar en de dynamiek in Weval’s set was indrukwekkend."


Te zien:
Yakumo staat vrijdag 30 oktober 2015 van 23.00 tot 23.45 uur op
CATCH festival in de Cloud Nine Pit.
Op zaterdag 7 november speelt Yakumo mét Orchestra tijdens de tweede editie van IAMTHECITY, in FLUOR Amersfoort.
Daarnaast is de band nog verschillende keren te zien
tijdens de Popronde, onder andere op zondag 15 november in Hilversum en op 28 november op het eindfeest in de Q-factory in Amsterdam.