3voor12/Utrecht tipt, week 46

DMA’s, Braids, Beans & Fatback, PAUW, TOTEM, Oskamp, Shining

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze live-tips van deze week zijn DMA’s en Braids (beiden op woensdag), Beans & Fatback in Fluor (op vrijdag) en veel shows in De Helling:, PAUW en TOTEM (zaterdag) en Shining (zondag). En zondagmiddag presenteert Oskamp zijn album De Nieuwe Gezelligheid in Plato.

Wie: Braids + MTT
Wat: electropop
Wanneer: woensdag 11 november 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 11
 
Twee jaar geleden speelde Braids ook al in EKKO. Dat optreden was één van de hoogtepunten van de tweede avond van Le Guess Who?. Op het toenmalige album Flourish / Perish had de band zich opnieuw uitgevonden, met een meer elektronisch geluid dan op het debuut. Dit voorjaar verscheen het derde album Deep In The Iris waarop de band die lijn nog verder doortrekt en elektronica en verstilde pianoakkoorden de kern vormen, terwijl de nummers toegankelijker en zijn dan ooit. Een show waar we naar uitkijken. Support komt van MTT dat druk bezig is om nieuwe nummers te schrijven, maar voor deze show even de oefenruimte uit komt.

Wie: DMA’s + Day Wave
Wat: britpop
Wanneer: woensdag 11 november 2015 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 13
 
DMA’s speelt klassieke britpop zoals die in jaren negentig gemaakt werd. Denk aan Oasis, Happy Mondays, Stone Roses etc. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken komen ze niet uit het land waar deze muziek zijn naam aan ontleent, maar uit Australië. Aan het begin van dit jaar heeft de band zijn debuut-EP uitgebracht met daarop onder meer het sterke ‘Feels Like 37’.

Wie: Beans & Fatback
Wat: surf Nuggets, obscure rockabilly, Ethiopische funk en straight forward high energy rock & roll
Wanneer: vrijdag 13 november 2015 (20.30 uur)
Waar: FLUOR
Schade: € 12,50
 
Beans & Fatback was een paar weken geleden nog de fijne opener van Ramblin’ Roots festival in TivoliVredenburg. Dat smaakte naar meer en vrijdag is er een nieuwe kans, in FLUOR Amersfoort. Het collectief rond Onno Smit heeft een derde album uit dat vol staat met surf nuggets, obscure rockabilly, Ethiopische funk en straight forward high energy rock & roll. Maar boven alles swingt het als van ouds.

Wie: PAUW + The Womb
Wat: psychedelische rock
Wanneer: zaterdag 14 november 2015 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10
 
Over het succesverhaal van PAUW is al veel geschreven. De essentie is dat de psychedelische rockers in korte tijd hebben bewezen één van de beste live-band van Nederland te zijn. Een paar weken is ook debuutalbum Macrocosm Microcosm verschenen dat de opgebouwde reputatie inlost. Ga kijken die band!

Wie: Applescal + Polynation + Will Oirson + Guido de Beer
Wat: TOTEM
Wanneer: zaterdag 14 november 2015 (23.00 uur)
Waar: De Helling
Schade:8 in de voorverkoop, €11 aan de deur
 
Op 14 november vindt de eerste editie plaats van TOTEM, het nieuwste nachtconcept van Utrecht dat innovatieve, elektronische muziek combineert met vette visuals en een randprogrammering. De line-up voor de eerste editie ziet er prima uit, met onder andere veel acts van het Atomnation label. Labelbaas Applescal zelf zorgt voor melodieuze techno en elektronica met een beetje breakbeat en IDM. Polynation verweeft elektronica met techno, ambient, jazz en live-improvisatie met toetsen en drums, terwijl de Amsterdamse producer Fran Seven hoge ogen gooit met warme, intense techno en elektronica. Naast deze Atomnation-acts zie je vanavond ook SEKOIA- en Red Light Radio resident Will Oirson en Guido de Beer.

Wie: Oskamp
Wat: Nederlandstalige pop
Wanneer: zondag 15 november 2015 (15.00 uur)
Waar: Plato Utrecht (Voorstraat)
Schade: gratis
 
Oskamp is Joost Oskamp die we kennen van Joast en Taxi To The Ocean. Met zijn nieuwe project Oskamp gaat hij terug naar de basis: Nederlandstalige liedjes die een enerzijds refereren aan americana en anderzijds aan jaren tachtig-pop. Dit weekend verschijnt het debuutalbum De Nieuwe Gezelligheid dat hij zondag presenteert in Plato (Voorstraat). 

Wie: Shining + Caligula's Horse + Jack Dalton
Wat: blackjazz
Wanneer: zondag 15 november 2015 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 15
 
Blackjazz noemt de Noorse metalband Shining de muziek die ze maken. Oftewel harde avant-garde metal met naast de gitaren ook herkenbare toetsen en striemend saxofoonspel van zanger/gitarist/saxofonist en songschrijver Jørgen Munkeby. Het nieuwe album International Blackjazz Society is net verschenen. Check ook de video, waarop de band live speelt op één van de bekendste natuurfenomenen van Noorwegen, de Trolltunga (de tong van de trol).