deBeschaving in teken van Le Grand Départ met Kensington in de gele trui deBeschaving in teken van Le Grand Départ met Kensington in de gele trui

Festival gebruikt wielerronde in haar voordeel en maakt eerste namen bekend

, Tekst: Kelly Leeuwis / Foto’s: Rutger van der Bent

deBeschaving in teken van Le Grand Départ met Kensington in de gele trui

Festival gebruikt wielerronde in haar voordeel en maakt eerste namen bekend

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto’s: Rutger van der Bent ,

Het Utrechtse festival deBeschaving staat op zaterdag 27 juni in het teken van ‘Le Grand Day of the Art’: een eendaags festival waar de kernelementen wetenschap, kunst en muziek in verbinding staan met de Tour de France. Aanleiding voor dit thema is Le Grand Départ, de start van de Tour de France die dit jaar op 4 en 5 juli in Utrecht plaatsvindt. Op deze bijzondere editie van deBeschaving treden onder andere headliner Kensington en rapper Typhoon op. Het festival vindt dit jaar dus één week eerder plaats dan gebruikelijk en blijft, ondanks eerdere geluiden over een meerdaags festival, nog steeds een eendaags evenement.

Het muziekprogramma

Naast headliners Typhoon en Kensington zullen ook veelbelovende acts als Rondé, All The Luck in The World, Sea Change, Afterpartees en Sue The Night optreden. Grote kans dat één van deze acts binnen de kortste keren doorbreekt. Uit voorgaande edities blijkt namelijk dat deBeschaving daar een oog voor heeft: zo stonden zowel Kensington (2011) als Alt-J (2012) in de Botanische Tuinen voordat ze écht bij het grote publiek doorbraken. Nu, slechts vier jaar later, staat Kensington als headliner op het festival. De komende maanden maakt deBeschaving de rest van het muziekprogramma bekend.

deBeschaving en haar Grand Départ

Festival deBeschaving geeft met ‘Le Grand Day of the Art’ een creatieve knipoog aan het wielerspektakel dat Utrecht de week na het festival op zijn kop zal zetten. Dit doet het festival onder andere door het terrein – de Botanische Tuinen – in te richten als een parcours waarin theatermakers en andere creatieven ‘etappestations’ bouwen. Ook het wetenschapsprogramma krijgt een Tour de France-tintje. Met dit bijzondere programma daagt deBeschaving bezoekers uit om, samen met kunstenaars en wetenschappers, ‘het wiel’ opnieuw uit te vinden. 

Het lijkt erop dat de organisatie van deBeschaving dit jaar meer voordeel uit een internationaal sportevenement zal halen dan vorig jaar. Toen zorgde de kwartfinale van het WK-voetbal ervoor dat het festival in de avond minder bezoekers trok. De organisatie kreeg namelijk geen vergunning voor een groot beeldscherm, waardoor een deel van het publiek op zoek ging naar een andere plek om het voetbal te volgen.

Te zien: festival deBeschaving, zaterdag 27 juni 2015 @ Botanische Tuinen, Utrecht 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht