In het centrum van Utrecht wordt jaarlijks de lente ingezet met het multidisciplinaire kunstenfestival Tweetakt/Kaap. Van 27 maart tot en met 12 april is de Neude wederom een avontuurlijk festivalcentrum voor interactieve beeldende kunst, locatietheater en popmuziek. 3voor12/Utrecht blikt vooruit op het festival met tien verwachtingsvolle namen uit het muziekprogramma.

Aestrid (2 april, 22.15 – 23.00 uur)
Aestrid is een goede bekende binnen het Utrechtse popcircuit, en toch verrast de band elke keer weer. Hun meest recente album No Map Or Address werd door de redactie van 3voor12/Utrecht zelfs uitgeroepen tot het beste Utrechtse album van 2014. De melancholische krautrock van het drietal is live nog overweldiger dan op plaat.


Bewilder (12 april, 20.30 – 21.15 uur)
Al een tijdje was 3voor12/Utrecht nieuwsgierig naar wat voormalig zanger van GEM Maurits Westerik aan het uitvreten was, toen die in september 2014 met zijn nieuwe band Bewilder een eerste track uitbracht. Na 'Safe' verscheen onlangs 'So It Goes', één van de nummers die ook op de in mei te verschijnen EP staat.


Bombay (4 april, 21.00 – 22.00 uur)
Linda van Leeuwen en Mathias Janmaat stonden drie jaar terug op Tweetakt als Bombay Show Pig. De band is inmiddels een bassist rijker en heeft Show Pig in de naam laten wegvallen. Het nieuwe werk is in tegenstelling tot het toen recente album Vulture/Provider lo-fi geproduceerd, maar dat wil niet zeggen dat Bombay zijn wilde haren is verloren.


David Douglas (4 april, 22.45 – 23.45 uur)
Ook de broeierige house van David Douglas zal niet misstaan in het festivalcentrum. Met zijn debuutalbum Moon Observations oogstte de Utrechtse producer lof bij internationale muziekblogs als Pitchfork, THUMP en BBC Radio. Hij laat zich in zijn muziek inspireren door de verhalen van David Douglas (1799), een Schotse plantenverzamelaar
die door Noord-Amerika trok.


Douglas Firs (12 april, 22.00 – 23.00 uur)
Douglas Firs is de formatie rondom Gertjan Van Hellemont, bekend als gitarist van The Bony King Of Nowhere. Het album The Long Answer Is No verscheen op 13 maart bij Excelsior Recordings en daarmee zal Van Hellemont dan ook samen met bandleden Christophe Claeys (Amatorski, Magnus) en Simon Casier (Balthazar) aantreden op Tweetakt/Kaap.


Freez (2 april, 21.20 – 21.50 uur)
Hoewel hij uit Nieuwegein komt, is Freez vaak te vinden bij de Fakkelteitgroep in Zwolle. Vorig jaar nog bracht hij samen met A.R.T. het album Les Demoiselles uit en er staat ook een soloalbum op de planning. Ondanks zijn werk met de Fakkelteitgroep is Freez gehecht aan zijn thuisstad, waar hij ook wel eens werkt met Spinvis. 


Go Go Kill (8 april, 22.30 - 23.00 uur)
Op 8 april slaat Tweetakt/Kaap de handen ineen met de Herman Brood Academie. Tijdens een speciale showcaseavond treedt onder andere Go Go Kill op. De noiserockband werd in november 2014 de 3voor12/Utrecht Selecteert en belandde eerder al in de finale van de Utrecht Popprijs. Geïnspireerd door Nine Inch Nails neemt het viertal je mee in een trip die ze zelf 'de trip van het leven' noemen.


IX (28 maart – 20.30 – 21.15 uur)
We kenden Marnix Dorrestein al uit Sherriff of Hong Kong, Über-Ich en vele andere bands waar hij onderdeel van uitmaakte, toen hij zijn soloproject IX aankondigde. Daarin laat hij zich beïnvloeden door popmuziek uit de jaren ’60, ’70 en ’80, maar buigt hij zich over een elektronischer instrumentarium. Zo hoeft hij solo als IX geen compromissen meer te maken. Dat dat zijn vruchten afwerpt, hoor je in de nieuwe single 'A Heart With In It Only'.


Klarälven (29 maart, 20.30 – 21.15 uur)
De samenwerking tussen singer-songwriter Leine en Moss-drummer Finn Kruijing resulteert in Klarälven, vernoemd naar een Zweedse rivier. De onheilspellende maar dansbare electropop kwam eerder uitstekend tot zijn recht op festivals als Grasnapolsky en als voorprogramma van Oscar and the Wolf. Aangezien de band de show op Facebook aankondigde als de laatste, mag je deze al helemaal niet missen.


Yuko Yuko (1 april, 20.30 – 21.15 uur)
Elias Elgersma uit Dokkum heeft het goed voor elkaar. Met zijn aanstekelijke slackerpopliedjes kreeg hij al snel de niet onverdienstelijke vergelijking met Mac DeMarco naar zijn hoofd geslingerd. Zijn nostalgische eightiespop werd weliswaar eerder opgepikt aan de andere kant van de wereld, in Mexico om precies te zijn, dat weerhoudt Elgersma er niet van nu eigen land te veroveren. Hij wist Matthijs van Nieuwkerks sympathie al te winnen.

 

Te zien: Tweetakt/Kaap festival 2015 met o.a. De Staat, Palmbomen, Falco Benz, vrijdag 27 maart t/m zondag 12 april 2015 @ Festivalcentrum Neude, Utrecht