Testosteron en scheurijzers op de eerste XL Clubeditie

Zestien raggende mannen vullen de avond met stoner en garagerock

Tekst: Nienke Sinnaeve / Foto’s: Roy Wolters ,

Maar liefst vier bands staan geprogrammeerd op deze eerste XL editie van Club 3voor12/Utrecht. De maandelijkse showcase-avond in dB’s staat dit keer in het teken van voortdenderende stoner en garagerock. EGO DREAMS knalt met nummers van hun debuut EP, Thijs Heij releast zijn nieuwe single, Heroism toetst het aankomende debuutalbum en The Apologist davert met nieuw materiaal: een hengstenbal met zestien jongens in de hoofdrol aangemoedigd door een hoofdzakelijk masculien publiek. Het podium als een racecircuit: alle remmen los, full speed en razende herrie.

Heroism
Er wordt direct naar de vijfde versnelling geschakeld door de jongens van Heroism. Ze laten een rauw en stevig geluid horen met invloeden uit stoner en rock. Jelmer Bron, de zanger en gitarist van het viertal, zweept de nagenoeg volle zaal met bravoure op. Hij stuitert over het podium en vindt medestand bij Boris van Lieshout (gitarist), die we later leren kennen als 'Babyface'. De percussie van Jochum van ’t Hooft is energiek. De strakke eindes bewijzen dat deze jongens volledig op elkaar zijn ingespeeld. Hun technische veelzijdigheid en de mix van verschillende invloeden valt pas echt op als ze de nieuwe single van hun aanstaande debuutalbum, 'Mr. Dog', laten horen. Het publiek wordt gevraagd mee te 'oe'-en en het blaffen van Bas den Bode, de opvallend kalme bassist, werkt aanstekelijk. Als ze later in een vloeiend optrekkende beweging Benny Benassi’s 'Satisfaction' inzetten, is het publiek overtuigd en domineren lachende en knikkende koppen.  

Thijs Heij
Thijs Heij is niet van plan een tandje terug te schakelen naar de vierde versnelling. Hij beleeft een try-out met zijn driekoppige band, bestaande uit een toetsenist, drummer en een niet te stoppen bassist. Die laatste twee spelen overigens ook in de Utrechtse metalband Mary Fields en toetsenist Sjoerd van Reeuwijk is ook geen onbekende in de Utrechtse muziekscene. Alsof ze al jaren samenspelen, bestieren ze als kwajongens het podium. Thijs heeft met zijn achterban nu wat weg van de Heideroosjes: met zijn brutale teksten, tegen het zere been van de maatschappij schoppend, met een constante opstand van raggende gitaren achter zich, “zoveel mogelijk herrie maken”. Het contact met de zaal en met elkaar is interactief. Ze spelen scherpzinnig en met humor in op wat er gebeurt en elk nummer wordt geïntroduceerd met een korte anekdote. Ook de kersverse single ‘Robbie’ staat op de setlist en Thijs smijt een aantal kopieën voorzien van vunzige tekeningen van eigen hand de zaal in. Als hij tot slot laat zien dat hij zowel met een bierflesje als met een fietspomp zijn gitaar kan bespelen, komt hij als winnaar uit de bus van de strijd met de bassist die tot dan toe eigenlijk de show stal.

The Apologist
Van Utrecht racen we door naar Amersfoort en de vijf mannen van The Apologist drukken de gaspedalen maximaal in. Al enkele jaren samen maar voor het eerst op Club 3voor12. Waldo Volmer, de zanger, staat te springen op de flight case voor hem en aan zijn flanken wordt hij bijgestaan door twee gitaristen en een bassist. Achter deze vier mannen die op een rij staan, zit de drummer die het liefst zo hard en zo snel mogelijk zijn hi-hats bespeelt. ‘The Lesser Gods’, het nummer waarmee ze ooit toegang tot de Popronde van 2013 verkregen, wordt als tweede nummer ingezet en het catchy refrein wordt niet alleen door de harde kern van fans maar ook door andere nog aanwezigen opgepakt. Wanneer Volmer en Sander van der Hoorn, één van de gitaristen, meerstemmig zingen weten ze het harde strakke gitaarspel te overstemmen. Met een razend tempo volgen de nummers elkaar op. Vaak kennen ze een abrupt einde maar met dezelfde energie start alweer een volgende. Ze sluiten hun show af met ‘Contra’, één van de vele nieuwe nummers waar ze de laatste tijd aan gewerkt hebben. Het belooft een mooie lente en zomer voor de band te worden met een programmering op het Stone Rock Festival al in het vooruitzicht. 

EGO DREAMS
EGO DREAMS, wederom een band uit Amersfoort, sluit vol gas de avond af. Niets doet vermoeden dat dit trio nog maar enkele maanden samen is. De beuk erin en gaan lijkt hun devies. Als speelse jonge honden nemen ze met hun dravende garagerock met invloeden uit hardcore en punk de gehoorgangen van het overgebleven publiek over. Wat zij nog voorgeschoteld krijgen is ongecompliceerde rockmuziek met ballen. Het nummer ‘Got Nothing’ wordt goed ontvangen. Enig duw- en trekwerk voor in de zaal vormt een kleine pit. De meeste nummers duren niet veel langer dan een minuut maar de jongens laten met de sterk wisselende ritmes horen wat ze in huis hebben. Met tomeloze energie rocken ze op hun sokken, tot de laatste akkoorden van ‘Playing Dead’ nog lang rondzingen.  

Gezien: Heroism, Thijs Heij, The Apologist & EGO DREAMS tijdens Club3voor12/Utrecht, donderdag 26 maart 2015 @ dB’s, Utrecht.