Kort Utrechts Popnieuws Week 12

Snatchin’ Jenny, Tim Treffers, Vrij Spel festival, Kei van Amersfoort, Cultfest, The Front en The Ridge Tells

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Snatchin’ Jenny, Tim Treffers, Vrij Spel festival, Kei van Amersfoort, Cultfest, The Front en The Ridge Tells en meer.

Snatchin’ Jenny terug op het podium
Na de zomer neemt het Amersfoortse poppodium De Kelder zijn intrek in een nieuw pand in één van de hallen van de oude Prodentfabriek. De laatste optredens op de huidige locatie vinden plaats in mei en op de 31e opent het podium voor het laatst haar deuren. Speciaal voor die laatste maand keert de legendarische Amersfoortse formatie Snatchin' Jenny terug op het podium. En dat is niet meer dan logisch: de band sloot het legendarische ondergrondse pand aan het Lieve Vrouweplein, opende het huidige pand in het Oliemolenkwartier en helpt dus ook mee met de sluiting daarvan. Het is zeven jaar geleden dat Snatchin' Jenny voor het laatst samen op een podium stond. Snatchin’ Jenny won ooit Het Geheim van Utrecht, The Global Battle of the bands Netherlands, heel wat andere prijzen en speelde veel shows door het land. Maar vooral waren ze wereldberoemd in Amersfoort. Dit kan zo maar eens de laatste kans zijn om deze Amersfoortse rockhelden nog één keer live te zien.

Tim Treffers presenteert debuutalbum op 20 maart in De Branding
Op 20 maart verschijnt het debuutalbum Never Trust a Man in a Fur Coat van Tim Treffers. Hierop grijpt de 26-jarige singer/songwriter uit Utrecht terug naar de Hammonds, clavinetten en typische vrouwenkoortjes van de jaren zeventig en danst hij tussen pop, soul, funk, jazz en een beetje reggae. Steely Dan meets Wouter Hamel worden als referenties genoemd. De nummers zijn geschreven in de leegstaande ruimtes van een oude verslavingsopvang die anti-kraak werd bezet door muzikanten. Het album wordt gepresenteerd op vrijdagavond 20 maart in De Branding in Utrecht en is vanaf dan verkrijgbaar als cd en download.

Vrij Spel Festival kleurt Bevrijdingsdag in Utrecht
Vanaf 5 mei 2015 heeft Utrecht er een festival bij, want dit jaar slaan organisatoren Elevation Events, Kleiner dan drie en Vers Vermaak de handen ineen om de eerste editie van Vrij Spel Festival te organiseren op het parkeerterrein van Vredenburg Leidsche Rijn. Het concept achter Vrij Spel is simpel en doeltreffend. Tijdens Vrij Spel Festival staan vrijheid en spel centraal, waarbij het publiek uitgedaagd wordt om buiten bestaande kaders te denken. Het muzikale programma van Vrij Spel Festival is al rond. Naast headliners Mano Le Tough en George Fitzgerald komen er veel Nederlandse artiesten naar Vrij Spel Festival. Gevestigde namen als Tom Trago, De Sluwe Vos en Sandrien hebben toegezegd maar ook opkomende talenten Elias Mazian en SEKOIA-oprichter Florinsz Janvier komen Vrij Spel festival verrijken. Vrij Spel Festival heeft één intieme stage die het hart van het festival vormt. De kaartverkoop is inmiddels gestart.
 
Bands voorrondes Kei van Amersfoort 2015 bekend
De selectie voor de voorrondes van de Kei van Amersfoort 2015 is bekend. Twaalf bands mogen zichzelf op 3, 10 en 17 april bewijzen tijdens de voorrondes van de lokale bandwedstrijd van Amersfoort. Op vrijdag 3 april barst de strijd los met de eerste voorronde in Café Onder de Linde. In het café aan de Groenmarkt gaan The Spokesmen, Vinny, Loose Ends en Drunk Soda de strijd met elkaar aan om een plekje in de finale te behalen. De tweede voorronde vindt vrijdag 10 april plaats in de Boothill Saloon. De rockers van Simplify, The Badger and the Bass, The Ame en Olli’s Gone staan deze avond in het rockcafé aan de Krankenledenstraat. De derde en laatste voorronde is op vrijdag 17 april in Café Miles (de Hof). Dan proberen ook Fill in the Blanks, Identity Circus, The Veins en Dirty Napkinz een plek in de finale te bemachtigen.

Fundraiser Cultfest 2015 tijdens Pasen
Op zondag 5 april neemt Cult Dealer Enzo van 21.00 tot diep in de nacht het Utrechtse Hofman Café over voor Cultfair: een avond waarop de beste dj’s, bands en andere creatieven geld inzamelen voor Cultfest 2015. Op deze avond wordt ook het thema van de aankomende editie van Cultfest bekend gemaakt. Verwacht gangsterfolk, feestreggae, oude houseplaten en live illustraties. Tijdens de avond kun je onder andere luisteren naar de singer-songwriters San Francisco (beïnvloed door bands als The Cure, Bright Eyes en Arcade Fire) en Potman jr. (mooie liedjes met een vleug Will Oldham, Damien Jurado en Glen Hansard). Daarnaast is er folk van Jake In The Swamp en reggae van I'm With Stupid en El Cheapo. Ook komen de mannen van Sunshine Reggie's Trompettendisco langs, is er gypsyfolk van Lazarus Revival en draait het Utrechts dj-duo Seductive Grooves. Nikki Smits maakt live illustraties. De avond duurt van 21.00 tot 04.30 uur en je hebt al een kaartje voor 5 euro.
 
The Front releast eerste Zes10
De Amersfoortse hiphopformatie The Front, bestaande uit Ossie, Tripes en Godenzoon, heeft deze week de eerste editie uitgebracht van 'Zes10'. Elke 16e van de maand willen zij dit doorzetten waarbij elk lid 'een 16 spit'.

Nieuwe nummers voor The Ridge Tells
De Utrechtse rockband The Ridge Tells heeft vorige week twee nieuwe nummers uitgebracht: ‘Stay High’ en ‘Black Napkin’.