Heroism en hun finishing touch op de afgelopen tien jaar

Utrechtse stonerrockband over hun debuutalbum en plannen voor de toekomst

Tekst: Lane Reckman ,

Na de Popronde van 2014 werd het even stil rond de Heroism, maar met een reden: er moest hard gewerkt worden aan het debuutalbum. Het album dat volgens de vier heren DE plaat gaat worden, is de finishing touch van de afgelopen tien jaar. In 2006 besloten Jelmer Bron (gitaar/zang), Boris van Lieshout (gitaar), Bas den Bode (bas/zang) en Jochum van 't Hooft (drums) een band te beginnen om hun behoefte aan stoner uit de jaren tachtig te bevredigen. Met het debuutalbum in zicht, het festivalseizoen voor de deur en Club 3voor12/Utrecht op de planning is het tijd voor een gesprek met Heroism over hun nieuwe plaat en plannen voor de komende periode.

Wat Heroism onder andere kenmerkt is hun grote vriendenkring. De vrienden volgen de band vanaf het begin, wat niet alleen zorgt voor gegarandeerd twintig fans bij elk optreden, maar ook voor input en samenwerkingen. Zo is de clip van de nieuwe single 'Mr. Dog' gemaakt door een goede vriend en is de albumhoes gemaakt door een goede kennis. De bandleden staan ook voor 'DIY'. Jelmer Bron: "We zijn al een tijdje bezig met het maken van de plaat, en we hadden verschillende opties overwogen om naar een studio te gaan of om het weer zelf te doen zoals bij onze EP. Toen zeiden we: 'we gaan het gewoon doen!' en zijn we toch zelf gaan opnemen."

Het opnemen van de plaat ging niet zonder slag of stoot, zo zegt Bron: "We zijn ontzettend kritisch en dat maakt het moeilijk." Het debuutalbum moet zoals Boris van Lieshout zegt DE plaat worden, dus met alleen maar hitjes. Het album moet precies klinken zoals ze hem in het hoofd hebben; ze zijn daardoor al een aantal keer opnieuw begonnen. Bron: "Het moet uitstralen wie wij zijn". De bandleden zijn vier vrienden die inmiddels al tien jaar lang muziek maken. Natuurlijk vinden ze het leuk om te merken dat anderen hun muziek ook tof vinden. Bron: "Maar het gaat ons niet om de ultieme faam. Het gaat erom dat wij dit kunnen doen met z'n vieren na al veel lief en leed te hebben gedeeld. Dat wordt ook de key van het geheel, en het album wordt daardoor een finishing touch op die tien jaar."  

Heroism bestaat, zoals ze zelf zeggen, uit 'niet de meest gepolijste gasten'. Bron: "We ouwehoeren allemaal. Zo moet de plaat ook klinken, alsof we slap aan het ouwehoeren zijn over onze eigen muziek." Hun geluid is een lichtelijk trashy mix van allerlei soorten stijlen. Jochum van 't Hooft: "We maken geen echte stonerrock, maar we hebben wel wat invloeden." Zo is de single 'Mr. Dog' een duidelijk voorbeeld van een samenkomst van verschillende elementen uit bands die ze zelf luisteren.  Het album heeft meer donkere kanten ten opzichte van de EP die wat meer rock 'n roll was. 'Mr. Dog' wordt daarin het meest 'poppy' nummer. Bron: "Het album bevat een wijd palet aan verschillende nummers, waarvan diverse stijlen bij elkaar komen, maar waarvan je toch kan horen dat wij het zijn."

De planning voor het album is dat deze nog voor de zomer uitkomt. Dit met oog op het festivalseizoen, waarin de mannen zoveel mogelijk proberen op te treden. Live zal Heroism rauwer klinken dan op de plaat, en ze zijn benieuwd hoe het publiek hierop zal reageren. Bron: "Als we met zijn vieren op het podium staan dan hebben plezier, wij maken er wel een feest van. Of het publiek mee doet is dan de vraag." Een voorkeur voor een festival hebben ze niet echt, ze vinden het vooral leuk om op te treden. Ze hopen te beginnen met kleine festivals en hopelijk voorprogramma's, van Lieshout: "Al is het wel een beetje ons doel om ooit Paradiso uit te verkopen en op grote podia te mogen spelen."

Te zien: Heroism tijdens Club 3voor12/ Utrecht, donderdag 26 maart 2015@ dB's, Utrecht.