Eveline Vroonland kiest voor het licht

“Maar ik heb heus wel wat donkere dingen verwerkt”

Tekst: Justin Doornekamp/Beeld: Aisha Zeijpveld ,

Sinds een paar maanden is Eveline Vroonland PHOS, dat net als haar voornaam staat voor ‘licht’. Onder die naam speelt ze dromerige slaapkamerelektronica. Hoewel de donkere kant haar wel intrigeert, houdt ze het liever licht.

Toen ze vorig jaar januari haar EP uitbracht, ging het ineens snel met Eveline Vroonland. Ze werd door 3FM verkozen tot Serious Talent, deed mee aan de Popronde en enkele maanden later was er het debuut Never Obsolete. Onder de naam PHOS, want, zo zegt ze zelf, klopt haar eigen naam niet meer bij de muziek. “Mijn muziek is dromeriger en ruimtelijker geworden en daar hoort een mysterieuze en abstracte naam bij,” aldus de zangeres.

Een moeilijke stap om te nemen, wanneer je als beginnend artiest aan de weg timmert. Ze merkte wel degelijk dat de nieuwe naam nog niet bij iedereen bekend was. “Op Noorderslag bijvoorbeeld, was het niet heel druk tijdens mijn optreden omdat mensen de naam PHOS zien staan in het programmaboekje en dat niet koppelen aan Eveline Vroonland.”

Componeren
Uiteindelijk heeft ze geen spijt van haar keuze. De nieuwe naam past perfect bij de richting die de zangeres op wil. In tegenstelling tot de liedjes op haar EP, is het looppedaal niet meer haar heilige graal. Er zijn instrumenten bijgekomen, ze maakt intensiever gebruik van haar audiobewerkingsprogramma en componeert ze meer. “Zonder dat de muziek minder iel of vrouwelijk klinkt, want ik wil niet iets superheftigs neerzetten.”

Op het resultaat, haar debuutplaat Never Obsolete, is ze trots. Zoals de titel al verklaart, moeten de liedjes tijdloos zijn. Ze zullen volgens Vroonland niet verouderen. “Net als het thema liefde, dat een hele mensheid meegaat. Muziek vergaat niet, mensen zullen er altijd behoefte aan hebben. Hopelijk geldt dat ook voor mijn muziek.”

Samenwerking
Voor de totstandkoming van het album werkte ze samen met de Nederlandse rapper Skiggy Rapz, pseudoniem van Marcel Tegelaar. Een ietwat opvallende keuze wellicht, want Vroonland heeft zelf weinig met hiphop en rap. Waarom dan toch een rapper inschakelen voor de productie van je album? Die keuze was voor Vroonland juist een logische. “Er zit een enorme diversiteit in de muziek die hij heeft gemixt. Van commerciële popmuziek tot hiphop en alternatieve indiefolk. Marcel is van alle markten thuis en weet wat het beste bij mijn muziek past. Hij wil niet zijn eigen stempel op muziek drukken.” Het wil niet zeggen dat zijn invloed niet te horen is. Door Tegelaars hiphopachtergrond heeft de plaat volgens Vroonland iets meer stevigheid gekregen. “De beats zijn dikker.”

Ontwikkelen
Hoewel Vroonland erg tevreden is over haar plaat, ziet ze toch nog ruimte tot verbetering. “Ik wil mijzelf als liedjesschrijver verder ontwikkelen,” zegt Vroonland. “Het lijkt mij leuk om andere kanten van mijzelf te laten zien. “De nieuwe plaat is redelijk dromerig, vol liedjes met een laag tempo. Er mag in de toekomst wel wat meer power in, wat meer energie. Ik wil graag een andere kant op.”

Misschien krijgen we dan zelfs haar donkere kant te zien. “Het lijkt mij leuk, maar tegelijk ook eng. Het is een andere manier van je kwetsbaar opstellen.” Toch houdt Vroonland het liever licht: “Ik heb heus wel wat donkere dingen verwerkt in mijn nummers, wat zwaardere emoties, alleen zijn ze wat lichter verpakt. Ik wil geen slachtofferrol spelen of in treurigheid blijven hangen. Mijn liedjes moeten juist een levensles zijn, een reminder van wat ik heb geleerd in een bepaalde situatie. Dan kun je verder en hoef je niet in het verleden te blijven hangen.”

Te zien: PHOS tijdens Tweetakt Festival, donderdag 2 april 2015 @ De Neude, Utrecht.