Lost Bear staat vrijdag in een naar verwachting (zo goed als) uitverkocht dB’s en speelt dan hun honderdste show. Dat vindt ook de band niet niks. Naast dat magische getal, vinden ze het zelf ook echt een nieuw begin. Het was namelijk zo’n anderhalf jaar behoorlijk stil rond Lost Bear. Maar schijn bedriegt. Nooit eerder was de band zo productief. Stefan: "Voor ons was dit absoluut het leukste anderhalf jaar van ons bestaan."

Een ware golf van creativiteit maakte zich het afgelopen anderhalf jaar meester van de band en dit leidde tot een slordige honderd nieuwe nummers, allen vastgelegd met een 4-track recorder in hun oefenruimte in Vechtclub XL. Na anderhalf jaar lang "kleien zoals op de kleuterschool" presenteert de band vrijdag nieuwe muziek, en die klinkt niet hetzelfde als voorheen. Het nieuwe materiaal is naar eigen zeggen lichter. Niet minder emotioneel of minder beladen. Casper: "Tot voor kort voelde ik me naakt met het nieuwe materiaal. We kunnen ons niet meer verschuilen achter een enorme bak herrie." Het geheel aan nummers is gevarieerder, maar de nummers zelf zijn ook minder druk. Gino legt uit: "We hadden altijd veel ideeën in één nummer uitgewerkt, nu zijn de ideeën meer uitgespreid over verschillende nummers. Daardoor wordt het ook rustiger."

Stefan licht de veranderingen toe: "We begonnen ooit als zevenkoppige herrieband met twee drummers en een trompettist. We draaien nu inmiddels zeven jaar mee en hebben meerdere periodes gehad dat we naar iets anders op zoek waren. Soms geforceerd en soms organisch. Twee jaar geleden was de koek een beetje op. Dat zat er voornamelijk in dat we altijd liedjes schreven, ze dan gingen repeteren, ze dan live speelden, om ze na een traject van twee jaar op te nemen en daar dan weer een jaar over te doen. In totaal hadden we in vijf jaar zo’n twintig liedjes opgenomen en afgemaakt. Dan wordt het gewoon saai. In de bezetting die we hadden, lukte het niet meer om het muzikaal een trap de goeie richting in te geven. Het was vijf jaar lang heel tof, maar toen hebben we met elkaar besloten in een kleiner gezelschap door te gaan. We hebben ons anderhalf jaar lang in onze oefenruimte opgesloten en hebben een slordige honderd nieuwe nummers opgenomen. Genoeg te kiezen dus voor de nieuwe plaat."

Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe plaat. Wordt het een soort Sebadoh - III?Stefan: "In die anderhalf jaar tijd dat we hebben opgenomen, hebben we losgelaten dat dingen moeten. Het moet niet als een verplichting voelen dat je hier maandagavond heengaat. Daarom waren er ook veel avonden dat we hier niet met alle vijf de bandleden waren, maar met twee, drie of vier. Daardoor zijn we ook meer van instrument gaan wisselen of zijn we iets anders gaan proberen. De diversiteit van het materiaal is wel te vergelijken met III, maar het gaat nog wel iets verder, iets dieper. Er zitten meer extremen in." Gibson vult aan: "Er zitten dingen tussen met echt een heel ander instrumentarium, veel elektronischer, maar ook veel kleinere liedjes met bijvoorbeeld een ukelele of een akoestische gitaar."

Wordt het zware kost? Volgens de band zelf niet. Hooguit door de hoeveelheid. Stefan: "We hebben echt heel veel liedjes. Ik heb er denk ik een kleine dertig afgemixt en we willen uiteindelijk heel graag een dubbelaar maken met daarop vijfendertig tot vijftig liedjes. Dat is gewoon een ouderwetse liefde voor die lelijke dikke dubbelaardoosjes. En dat is dan echt wel een selectie. Ik weet dat ze vaak ook zeggen van Sebadoh of Guided By Voices dat ze geen selecties maken en alles op cd zetten wat ze doen, maar dat is bij hun ook helemaal niet waar. Er is nog veel meer wat ze niet op die cd’s gezet hebben. Er sneuvelen bij ons ook hele goede of hele poppy dingen die dan niet passen in een deel van het album. Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling om zware kost te maken. Het idee is dat je één helft of een apart hoofdstuk kan kiezen om te beluisteren, zodat het geheel behapbaar blijft."

Pretentieloos kleien
De band kiest er heel bewust voor om met een 4-track recorder op te nemen. Stefan: "Met een 4-track klinkt het veel meer zoals wij dat zelf mooi vinden in muziek, het klinkt veel natuurlijker en authentieker. Ik weet ook niet waarom we dit niet eerder hebben gedaan, want het past perfect bij ons." De bandleden waren wel gewend om met 4-tracks te werken, alleen niet met Lost Bear. Met het vertrek van hun tweede drummer, verdween ook zijn goede apparatuur. "Maar dat was echt een zegen eigenlijk, dat we waren aangewezen op hele basic apparatuur. De creativiteit explodeerde opeens."
De nummers op de EP Baboon Deluxe waren ongeveer de eerste opnames die ze deden met de 4-track. Daar merkten ze dat ze heel snel hele krakkemikkige maar tof klinkende muziek konden opnemen. Baboon Deluxe is echter geen onderdeel van het nieuwe materiaal. Gibson: "Baboon Deluxe waren echt vier liedjes die los van elkaar stonden. Toen dachten we ook nog dat er weer gewoon een plaat aan zat te komen. Het werd een preview van een album dat nooit gemaakt is." Casper: "We zijn sindsdien minder bezig geweest met het maken van een album. We hadden minder een doel voor ogen." Gibson: "We werkten niet meer omdat er over een half jaar een album uit moest komen of omdat er weer een trits shows was geboekt. Nu zijn we gewoon gaan doen waar we zin in hadden." Casper vult aan: "We waren weer zonder pretentie aan het kleien op de kleuterschool."

Wat zijn de ambities voor de komende tijd? Komen er na vrijdag weer veel shows aan?
Stefan: "De show van aanstaande vrijdag kwam op ons pad en de behoefte was er om weer eens op te treden. De afgelopen twee maanden hebben we hard gewerkt om een set in elkaar te zetten. Daar leven we nu vol spanning naartoe. Na vrijdag kijken we wel weer verder. Per fase kijken we wat we willen en hoe we daar vorm aan geven. Verder hebben we geen ambities over hoe vaak we live willen spelen. Ik hoop gewoon dat we deze plaat voor het eind van het jaar af hebben en ik denk dat dat ook wel moet lukken."

De nieuwe plaat komt uit bij Tiny Room Records, het label van Stefan, omdat ze bij hun vorige label Snowstar Records niet echt matchten met het profiel van de rest van het label. Stefan: "We waren daar de vreemde eend. Nu is het de tijd om de vreemde eend uit te laten vliegen en de vreemde eend te laten zijn." Casper voegt toe: "En speciaal voor 3voor12/Utrecht alvast de primeur, het album gaat Inside the Dragon heten." Inside the Dragon ligt hopelijk aan het eind van het jaar in de schappen. Vrijdag presenteren ze het nieuwe materiaal voor het eerst.

Te zien: Lost Bear met Purling Hiss en Dead Meadow, vrijdag 27 maart 2015 @ dB’s, Utrecht. De show begint stipt om 21.00 uur.