De transformatie van Hamertje Tik naar Feiertag

"Met mijn niche muziek is Nederland al snel te klein, ik zou graag internationaal willen gaan. The sky is the limit, toch?"

Tekst: Danielle Peters / Foto's: Raymond Dekker ,

Vanaf januari 2015 gaat Hamertje Tik verder onder de artiestennaam Feiertag. Een transformatie? Dat gaan we uitzoeken tijdens een bezoek bij Joris Feiertag in zijn megastudio in Kanaleneiland. Het is een grote speelhal waar hij los kan gaan met zijn drum-spasme (in de positieve zin van het woord). Overal waar hij loopt, alles wat hij vast heeft en wat hij ziet, moet op een ritmische manier even aangeraakt worden om te voelen en te horen hoe de beat zou kunnen zijn. Wat gaat 2015 Joris Feiertag brengen?

Hamertje Tik bestaat niet meer, het is nu Feiertag. Waarom deze naamsverandering? Feiertag: "Ik ben ooit begonnen met het produceren onder de naam Hamertje Tik als knipoog naar mijn drumspel en het eindeloze getik op tafels waar ik om bekend stond. Het was mijn afstudeerproject van het Conservatorium van Amsterdam, waar ik drums studeerde. Ik was koppig, maar na lang nadenken kwam ik erachter hoe uniek mijn achternaam eigenlijk is en dat dit ook in het voordeel werkt voor de internationale carrière die ik ambieer. Daarnaast had ik met Hamertje Tik al zoveel uiterlijke metamorfoses meegemaakt, dat veel mensen niet eens meer wisten hoe het er inmiddels uitzag. Kortom, ik wil nu – zeker met deze nieuwe tracks - een frisse, nieuwe start maken."


Andere naam, frisse start, nieuwe tracks; wat verandert er nog meer?

Feiertag: "In de basis verandert er in principe niet veel. Ik blijf gewoon de muziek maken die ik wil maken en blijf daarbij live drummen. Ik ga wel meer samenwerkingen aan met gastvocalisten, waardoor de sound vanzelfsprekend anders wordt. Daarnaast ga ik live met een zanger/multi-instrumentalist spelen."

Wat brengt de naam verder?
Feiertag: "Dat moet nog gaan blijken, al wordt er nu al vanuit meerdere fronten positief gereageerd. Verschillende labels tonen plots interesse." 

Welke labels? Wat kunnen we verwachten?
Feiertag: "Naast de eerste Feiertag tracks die al uit zijn ('Family' kwam uit bij het label INI Movement en 'Pigeon Love' is hier gratis te downloaden) heb ik een kersverse single klaarliggen die getekend gaat worden bij het label van Mike Mago: BMKLTSCH Records. Deze track komt dit voorjaar uit en we richten onze pijlen hier nu volledig op. Qua track is het de meest catchy en radiovriendelijke track die ik ooit heb gemaakt. Zanger David Dam heeft het voorzien van vocalen. Mike Mago is momenteel enorm populair in de UK, we hopen dat dit het duwtje in de rug gaat zijn om mijn droom waar te maken: namelijk gedraaid worden door BBC Radio."

Wat zou je dit jaar - naast misschien een nieuwe hit - graag nog meer willen?
Feiertag: "Allereerst wil ik afwachten hoe de single wordt opgepikt. Idealiter drop ik in september een EP, doe ik zoveel mogelijk gigs op bijvoorbeeld festivals als Amsterdam Dance Event, om vervolgens toe te werken naar Eurosonic/Noorderslag 2016. Ik heb momenteel zoveel tracks klaarliggen dat ik begin 2016 een compleet album uit zou kunnen brengen."

Van je hobby je werk maken, daar zijn veel mensen jaloers op. Waar haal je steeds opnieuw de inspiratie vandaan?
Feiertag: "Ik leef van de muziek en ben daarmee extreem gelukkig. Op het moment heb ik de perfecte afwisseling gevonden tussen spelen en produceren. Onlangs ben ik op tour geweest met Kraak & Smaak, waarbij ik op veel nieuwe plekken kwam en nieuwe mensen heb ontmoet. Na zo’n tour heb ik weer genoeg voer om te kunnen produceren en me terug te trekken in de studio om nieuwe tracks op te nemen. Daarnaast haal ik mijn inspiratie voornamelijk uit andere muziek. Mijn inspiratiebronnen zijn producers als Flying Lotus, Bonobo, SBTRKT en mijn nieuwste ontdekking Romare.”"

Wat onderscheidt jou van de rest?
Feiertag: "Het feit dat ik drummer ben, kenmerkt al mijn tracks, daar kan ik niet omheen. Al focus ik me juist heel erg op harmonie en synths. De percussie en gesyncopeerde beats zijn wel mijn handtekening."

Waar sta je over vijf jaar?
Feiertag: "Over vijf jaar hoop ik mijn muziek te releasen op labels als Ninja Tune en Brainfeeder en me te kunnen meten aan producers als James Blake, Bonobo en Mount Kimbie. Ook wil ik graag spelen op festivals als Coachella en Burning Man. Met mijn niche muziek is Nederland al snel te klein, waardoor ik graag de overstap naar het buitenland wil maken. The sky is the limit, toch?"

Alleen of samen?
Feiertag: "Het lijkt me te gek om met een vaste club te werken en samen met een lichtman, geluidsman, tourmanager, VJ en een paar gastvocalisten op tour te gaan. Een echte band zal het nooit worden, maar dat ambieer ik ook niet. Een echte einzelgänger ben ik dus niet, alhoewel ik het heerlijk vind om alleen muziek te maken in mijn studio. Eerst maar eens kijken wat er dit jaar staat te gebeuren."