De Vinticious Vrijdagavond van Tweetakt/Kaap met De Staat

Minder stampende voeten, meer wiegende heupen

Tekst: Iris van Korven | Foto’s: Dorien Hein ,

“Er mag gedanst worden, niet gelachen,” roept Torre Florim grappend bij de inzet van het derde nummer in de set. De Staat opende vrijdagavond 27 maart het muziekprogramma van Tweetakt/Kaap 2015 en deed dat met zijn Vinticious Versions. Ook nummers die niet op de gelijknamige EP staan, kwamen voorbij. In een uur tijd liet De Staat met aanstekelijk spelplezier horen dat hun EP geen gimmick is, maar een sympathieke knipoog naar een groot deel van de popgeschiedenis.

De vlonder in de verlichte kas op de Neude veert licht op en neer wanneer mensen enthousiast beginnen te dansen. Torre Florim, Rocco Hueting en Jop van Summeren zijn helemaal in hun element bij de Vinticious Version van ‘Input Source Select’. Ze sluiten de set van De Staat een uur later af met hetzelfde nummer, maar begeven zich dan midden in het publiek. Dat De Staat een geoliede machine is met sterk geïnspireerde en makkelijk buigzame liedjes wordt vanavond duidelijk. ‘Sweatshop’ wordt met de lage, brommende zang van Hueting en een westernachtig fluitmelodietje nog venijniger.

In de bewerking van ‘All Is Dull’ zingt Florim licht achter het ritme aan en is het tempo omlaag geschroefd, maar krijgt het nummer ook een relaxte groove mee die het geheel zoveel dansbaarder en soulvoller maken. Dat is sowieso een van de verdiensten van Vinticious Versions. Waar de band zijn muzikale identiteit aanvankelijk enigszins ontleende aan een wat machinaal, industrieel geluid, klinkt De Staat nu plots veel soulvoller. Dat neemt niet weg dat voorman Florim nog steeds kalm achter zijn microfoon staat te marcheren terwijl hij een nummer als ‘Get It Together’ zingt. Het resultaat: minder stampende voeten, meer wiegende heupen.

Rond de klok van half elf is het Playground Zer0 datde avond afsluit. De combinatie met De Staat op één avond is wat ongelukkig. Hier staat een hele andere act op het podium, die het met een veel kleiner publiek moet stellen. Buiten de kas staan wat mensen naar binnen te turen. Ze waren wellicht graag even komen kijken, maar kunnen wegens het uitverkopen van de avond niet meer naar binnen. Het kost Playground Zer0 echter geen moeite het aanwezige publiek om de vinger te winden met een energieke show waarin onder meer een remix van Typhoons ‘Zandloper’ voorbijkomt.


Gezien: De Staat + Playground Zer0 op Tweetakt/Kaap 2015, vrijdag 27 maart 2015 @
Festivalcentrum Neude, Utrecht