Clipprimeur: MTT - ‘Way We Are’ (Tududuh remix)

Dramatische super slow motion video van masculiene subcultuur

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Bijna een jaar jaar geleden verscheen het tweede album van MTT, Years From Now. De afgelopen maanden heeft de band een aantal remixen van nummers van dat album uitgebracht. De tracks worden begeleid door super slow motion video’s die elk een andere subcultuur verkennen. Na de eerdere remixen door Princevali en Krampfhaft verschijnt vandaag Tududuh’s remix van ‘Way We Are’, met daarbij een dramatische clip over jagen.

MTT’s Anne Broekman over de video: “Het idee voor deze videoserie begon heel simpel. Roald van Stijn - van Alpaca media en betrokken bij meer video’s van ons - wilde zijn nieuwe super slow motion camera eens goed uitproberen en wel bij driftende auto’s. Maarten (Besseling, producer van MTT red.) wilde wel mee en kende toevallig iemand die zich met het oppompen van auto’s bezig houdt. Hieruit is de video voor de remix van ‘Water’ voortgekomen. Tijdens het editen bleek dat de meest intrigerende shots eerder van die jongens en het subcultuurtje zelf waren, dan van de driftende auto’s. Toen zijn we op zoek gegaan naar vergelijkbare onderwerpen voor super slow motion video’s. Dat zijn de boksschool bij Kramphafts versie van ‘Years From Now’ en deze groep jagers voor de remix van Tududuh geworden.”

Deze laatste video is het meest dramatisch en expliciet van allemaal volgens Broekman. “Je ziet hoe een konijn aan zijn einde komt. Dus wees gewaarschuwd, het is niet voor iedereen. Deze jongens jagen een paar keer per jaar op het land van een boer. Hier betalen zij voor en de boer laat het gebeuren om het wild op zijn land op peil te houden. Jagen in Nederland is gebonden aan strenge regels. Je mag niet zomaar met je geweer eropuit trekken en wat gaan schieten. De opnames zijn een paar keer uitgesteld, omdat er door (weers)omstandigheden niet gejaagd mocht worden bijvoorbeeld.”

“Behalve dat een zekere masculiene fascinatie voor geweren en het jager-zijn vast een rol zal spelen, doen deze mannen dit zodat zij geen vlees hoeven te consumeren uit de bio-industrie.” De keuze voor het jagen is dus min of meer een toevallige en betekent niet dat MTT er ook een voorstander van is: “Laat ik wel duidelijk zijn: het tonen van deze beelden betekent niet dat MTT dit soort praktijken goedkeurt of jagen wil promoten. Alle drie de video’s zijn verkenningen van masculiene subculturen, ze hebben een donkere sfeer en zijn meer documentaire dan geënsceneerd. De sfeer is donker en zeker niet opbeurend, net zoals onze muziek dat niet is. Het zijn zaken die je niet iedere dag zult zien of waar je mee in aanraking wilt komen. Maar ze zijn er wel. Het is aan de kijker zelf om een oordeel te vellen.”


Alle Years from Now remixes zijn gebundeld op een EP die je kunt beluisteren en gratis kunt downloaden via soundcloud.