Zes dingen die je niet wist over Sofia Dragt

"Iemand zei dat ik minder dat 'perfecte schoondochtergevoel' tot uiting moest brengen"

Tekst: Justin Doornekamp / Foto: Sofia Dragt ,

Dat Sofia Dragt in De Beste Singer Songwriter zat, ''Till It’s Over' haar grootste hit is en ze recent haar debuutplaat I See You uitbracht (die ze deels financierde via crowdfunding) wist je natuurlijk al. Gelukkig kan de muzikante uit Wageningen nog steeds verrassend uit de hoek komen; zo is zeilvliegen haar hobby. Hieronder zes dingen die je nog niet wist over Sofia Dragt.

1: Ze bekeek de serie Band of Brothers om inspiratie op te doen
Deze oorlogsserie bracht de muzikante inspiratie om het lied 'Under The Stones' te schrijven. Hoewel haar teksten vaak abstract zijn, is het verhaal van dit nummer juist erg concreet. "In Rhenen heb je de Grebbeberg, waar in de Tweede Wereldoorlog veel werd gevochten," vertelt Dragt, "Ik vind het een bijzonder gebied en wandelde daar vaak met de hond. Het toont een contrast tussen het heden en het verleden. Nu is het gebied erg mooi, maar ten tijde van de oorlog moet dat heel anders geweest zijn. Daar wilde ik over schrijven. Naast de omgeving zelf was de serie Band of Brothers daar een inspiratie voor."

2: Ze werkt graag met natuurfilmmakers
In het rijtje samenwerkingen horen onder andere Ruben Smits en Paul Klaver, die beide meewerkten aan de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Met Klaver maakte Dragt de videoclip voor ''Till It’s Over', waarbij de hij voor de timelapsbeelden zorgde. De samenwerkingen ontstaan niet vanuit het niets. Dragt raakt regelmatig geïnspireerd door filmmuziek. "Mijn favoriete regisseur is Terrence Malick, bekend van The Tree of Life en The New World. Door bepaalde componisten in te schakelen voor zijn films, weet hij telkens weer de juiste snaar te raken."

3: Haar stiekeme droom is om ook een pianoplaat op te nemen
Geen zang, enkel de piano. In de stijl van Ludovico Einaudi. "Hij schrijft moderne pianomuziek en slaat daarmee een brug tussen pop en klassiek. Dat doe ik hem graag een keer na."

4: Ze aarzelde even over crowdfunding
Met succes wist Dragt haar debuutalbum te financieren via crowdfunding. Ruim honderd donateurs brachten samen 4.820 euro bij elkaar, bijna twintig procent meer dan het streefbedrag. Met het geld bekostigde ze niet alleen de verdere opnames van de liedjes, maar ook het ontwerp en het drukken van de plaat. Het resultaat is een mooi vormgegeven boekje met foto's en de liedjesteksten. Toch moest Dragt warmlopen voor het idee om geld te vragen van haar 'crowd'. "Vaak zie je dat ondernemers het moeten hebben van vrienden en familie die een tientje storten, en dat ze tegen het einde van de rit alsnog zelf moeten bijleggen. Ik had zelf al veel geïnvesteerd. Mijn gitarist haalde mij over om toch voor crowdfunding te kiezen. Alle twijfels waren compleet verdwenen toen ik eenmaal de knoop doorhakte en ik heb sindsdien de volle honderd procent achter die keuze gestaan." Het bleek een goede keuze: "Ook om promotionele redenen. Mensen weten waar je mee bezig bent en je kunt als muzikant meteen peilen wie er enthousiast wordt van je muziek."

5: Ze is blij dat ze vroeg uit De Beste Singer Songwriter lag
Dragt viel als negende uit in het televisieprogramma De Beste Singer Songwriter. Rouwig is ze daar niet om: "Achteraf gezien ben ik daar blij om, omdat ik anders niet aan de Grote Prijs van Nederland mee had kunnen doen." In de Grote Prijs (de grootste en langstlopende muziekcompetitie van Nederland) werd ze vorig jaar eerste in de categorie Singer/Songwriter. "De Beste Singer Songwriter zorgde wel voor exposure. Je komt toch met je kop op tv." Ze leerde om echt haarzelf te blijven. "Iemand zei tegen mij dat ik minder dat 'perfecte schoondochtergevoel' tot uiting moest brengen. Het werkt bij mij averechts als mensen je tot iets proberen te maken wat je eigenlijk niet bent. Ik ging nummers schrijven waar ik totaal niet achter stond. Ik kan kritiek goed hebben, maar ik ben tegelijk wel op mijn hoede voor mensen die zeggen dat je iets wel of niet moet doen."

6. Ze wil een vierseizoenenalbum maken
Dragt maakte samen met haar band een vijfjarenplan. Er staat voor de komende maanden alweer een nieuwe EP op de planning en er komt op termijn een vierseizoenenalbum. Denk aan vier EP's die samen één album moeten vormen. Een filmmaker moet er de beelden bij verzorgen. "Film en muziek hoop ik op deze wijze te combineren."

Dragt moet toch wat mensen teleurstellen die verwachten binnenkort al de opvolger van I See You in de schappen te zien: "Het plan is er, maar het kan nog jaren duren voordat het project daadwerkelijk van de grond komt."