Twee IJzeren podiumdieren voor Le Guess Who?

Winaar van onderscheiding voor beste festival en beste programmeur

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Roy Wolters ,

Le Guess Who? heeft tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 twee IJzeren Podiumdieren gewonnen. Volgens de leden van de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals (VNPF) was Le Guess Who? het beste festival van afgelopen jaar en had het festival in de persoon van Bob van Heur ook de beste programmeur. Andere winnaars van een prijs zijn Geert van Itallie (Melkweg) als beste directeur, Patronaat als beste podium en Joris Holter (Doornroosje & Merleyn) als beste marketeer. Het IJzeren Podiumdier is een peer to peer vakprijs in de poppodium en -festival industrie en wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de VNPF.

Le Guess Who? won de onderscheiding voor de tweede keer, ook de editie van 2012 sleepte de prijs in de wacht. Het festival, dat in 2007 startte met alleen maar Canadese acts, is in acht jaar uitgegroeid tot een ijzersterk en kwalitatief hoogstaand festival met een spannende programmering. In 2014 maakte het festival een groeispurt door: in november traden meer dan 140 artiesten op, verdeeld over tien locaties in Utrecht, waaronder voor het eerst TivoliVredenburg. De capaciteit per dag groeide van circa 2.500 bezoekers vorig jaar naar circa 5.500 dit jaar. Daarnaast kende het festival ook een inhoudelijke groei met ‘festivals in het festival’ zoals de Fuzzbox (sinds 2012) en in 2014 het 24 Hour Drone Fest en het door Michael Gira gecureerde Mouth To Mouth-programma. Uit de motivatie: ‘De programmering en positionering van Le Guess Who? wordt ieder jaar sterker. Met de zaalmogelijkheden van TivoliVredenburg en het laagdrempelige Le Mini Who? is Le Guess Who? uitgegroeid tot een volwaardig indoorfestival.’ Een week voor Le Guess Who? 2014 spraken we uitgebreid met organisator Johan Gijsen over deze geroemde editie.

Le Guess Who?’s Bob van Heur werd beloond met de onderscheiding voor beste programmeur van 2014. Uit de motivatie: ‘Le Guess Who was in 2014 het meest spraakmakende festival met een zeer spannend programma. Van Heur heeft zich een waar visionair getoond in het mede samenstellen van het programma.’

Ook waren er Lifetime Achievenment Awards voor Wim Westerveld van Music Meeting en Frans Goossens van Amsterdam Roots.