Opwindend nieuwtje vorige week van evenementenbureau Vers Vermaak: Stekker in de Tunnel zal 28 februari alsnog plaatsvinden. Inderdaad, we hebben het over de tunnelrave waar de gemeente Utrecht vorig jaar de stekker juist uíttrok. 3voor12/Utrecht sprak destijds met een verslagen maar strijdbaar Vers Vermaak, dat er alles aan wilde doen om de 'ruggengraat van Hoog Catharijne' alsnog te ontginnen als feestlocatie. Stekker in de Tunnel werd een hoofdpijndossier. Tot nu dan. Maar in hoeverre staan de zaken er anno 2015 anders voor? 3voor12/Utrecht belde met Lodewijk Rondeboom (Vers Vermaak) en Ingmar Creutzburg (Marketing manager Hoog Catharijne). "Deze locatie kan zich gewoon meten met de groten in Europa."

Dat was even slikken afgelopen lente. Stekker in de Tunnel week noodgedwongen uit naar het nog naar verf riekende TivoliVredenburg. Zeker, qua line-up was Stekker in de Ronda een prima feest, maar het contrast tussen de steriele nieuwbouwzaal en de robuuste catacomben even verderop kon haast niet groter. En dus knokte Vers Vermaak door. De gemeente Utrecht stelde zich, overbewust van de risico's die een dergelijke locatie met zich meebrengt, voorzichtig op. Dat hoort nou eenmaal bij pionierswerk en dat heeft Vers Vermaak aan den lijve ondervonden.

Rondeboom: "Ik ben ontzettend opgelucht dat we Stekker in de Tunnel alsnog kunnen organiseren. We waren al van de potentie van de locatie aan de Expeditiestraat overtuigd nadat wij ruim anderhalf jaar geleden in zee gingen met adviesbureau De Regelaar. Zij hebben met festivals als North Sea Jazz en Lowlands bewezen een professionele partij te zijn. Ik liep met hen door de tunnels en ze vertelden me: 'Qua veiligheid is dit een geschikte locatie'. Dat schiep zowel vertrouwen als een goede referentie. Uit een extra geluidstest bleek later dat de geluidsoverlast nihil zal zijn. Dat soort argumenten hadden we extra hard nodig."

Want daar bestond de strijd van Vers Vermaak voornamelijk uit; het overtuigen van de gemeente Utrecht. Het ogenschijnlijk waterdichte veiligheidsplan van de organisatie werd afgelopen maanden verder dichtgetimmerd. Drie onderzoeken later lijkt de gemeente alsnog overstag te gaan. "Ik denk dat Vers Vermaak bewezen heeft Stekker in de Tunnel uiterst serieus te nemen. We hebben weinig water bij de wijn gedaan, moesten voornamelijk garant staan voor het bestaansrecht van Stekker. De gemeente moest wennen aan ons idee en stelde zich voorzichtig op. Aan de oorspronkelijke opzet van het feest is nauwelijks gesleuteld. We hebben slechts wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Denk dan aan maatregelen op het gebied van crowd control; zo is de ingang naar parkeergarage Godebald verplaatst. Het grootste pijnpunt was de brandveiligheid. Maar uit een CFD-berekening bleek wat wij al wisten: de Expeditiestraat is een prima locatie voor een feest als dit. De gemeente schrijft 'as we speak' aan de vergunning en uit de communicatie blijkt dat die ons ditmaal niet kan ontgaan."

De staat van dienst van Vers Vermaak speelt hierin ongetwijfeld een rol. Met diverse Stekker-evenementen bewijst Vers Vermaak zich al zeven jaar als professionele en verantwoordelijke organisatie. Rondeboom beaamt dit voorzichtig; "De houding van de gemeente heeft te maken met het niet altijd inhoudelijk weten wat een dergelijk feest inhoudt. Ze grijpen terug naar incidenten en gebeurtenissen uit het verleden. Je moet daarom je opgebouwde referenties aanhalen. Qua sociale veiligheid zit het bij ons altijd goed. Misschien heeft dit meegespeeld in de besluitvorming..."
Ingmar Creutzburg mengt zich in het gesprek: "Lodewijk moet niet zo bescheiden zijn, voor goede feesten moet je gewoon bij Vers Vermaak zijn. Toen ik die tunnel zag wíst ik dat we daar wat mee moesten! Utrecht verdient zo'n plek, het ambitieniveau is er."

Zonder het gedeelde enthousiasme van Vers Vermaak en Corio (de grote vastgoedpartij waar ook Hoog Catharijne onder valt) was Stekker in de Tunnel een utopie gebleven, zeggen beide heren. De samenwerking tussen de twee begon anderhalf geleden met een safari door het complex.
Creutzburg: "Er zijn zoveel mogelijkheden dankzij de bijzondere locaties daar. Tijdens het Nederlands Film Festival bouwden we de parkeergarage om tot bioscoop. Met een beetje fantasie is Hoog Catharijne uitermate geschikt voor culturele evenementen. De samenwerking tussen Corio en Vers Vermaak versterkt onze positie. Een schreeuw van invulling door twee partijen. Door zo'n mix denkt de gemeente: 'hier wordt serieus nagedacht'."

Ook burgemeester Zanen toont zich welwillend. Een evenement als Stekker heeft de potentie het nachtleven van Utrecht te verfrissen, zeker als de Expeditiestraat een vaste waarde zou worden in de stad.
Lodewijk Rondeboom: "We zien Stekker in de Tunnel als een investering. Dit project is allang niet kostendekkend meer."
Creutzburg: "Zeker als je de uren gaat terugrekenen. Maar dit moést gebeuren, dat was de strekking."
"Ik weet niet of wij zozeer pionierswerk doen. Maar stel: je maakt hier een club van. Dan kan die zich meten met de groten in Europa, qua sfeer, qua ligging, qua verhaal..."

Voor nu zijn de ogen gericht op 28 februari. Wat mogen we dan verwachten? Creutzburg: "In ieder geval 2500 mensen die een superunieke ervaring ondergaan." Rondeboom: "Moet je voorstellen: je loopt vanaf de parkeergarage door een klein gangetje en bevind je ineens in een waanzinnige, betonnen ruimte zoals je die ziet in Berlijn of New York. We willen het beton laten spreken en houden de aankleding minimaal. Zo'n tunnel heeft weinig nodig om tot zijn recht te komen. Hoe meer je toevoegt, hoe verder de oorspronkelijke sfeer vertroebelt. Verwacht dus geen toeters, geen bellen. Het lichtplan blijft summier. De locatie bestaat uit twee area's (tunnels) die haaks op elkaar staan en zo een kruis vormen. In één area programmeren we louter locals. Er is zoveel talent om ons heen, dan hoef je echt niet allerlei artiesten in te vliegen. Ik verwacht bovenal 2500 ontzettend blije gezichten."

Goed, Stekker in de Tunnel, het gaat dus toch gebeuren. Eindelijk.
Rondeboom: "Het enige voordeel van zo'n voorgeschiedenis is dat je onbewust een hype opbouwt, verder waren de maanden na april echt kommer en kwel. Maar ja zo werkt het. Je moet je eerst bewijzen, daarna gaan de deuren pas open."
Creutzburg: "Het is net de echte wereld."

Wij wachten in spanning af.

Te Doen: Stekker in de Tunnel met o.a. Joris Voorn, Pitto en 030303, zaterdag 28 februari @ De expeditietunnel Hoog Catharije

Van de 2500 tickets zijn er inmiddels zo'n 1000 verkocht. Kaarten bestel je hier