3voor12/Utrecht tipt, week 3

Heymoonshaker, Soak, The Kik, Nordic Delight, Canvas Blanco, Matthew Caws

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De week van Eurosonic Noorderslag is altijd een beetje gekke. Het aanbod van de Utrechtse podia is dan iets kleiner dan normaal, maar tegelijkertijd kun je in Utrecht een aantal acts zien die voor ESNS toch in het land zijn. Twee van die ESNS-bands kun je vanavond al zien in dB's, human beatbox meets bluesgitaar-sensatie Heymoonshaker en Zentralheizung of Death. Andere acts die dubbelen met Groningen zijn Soak en The Kik (vrijdag) en op zaterdag twee bands van de Nordic Delight presents Iceland-avond. Maar check ook zeker onze andere tips.

Wie: Heymoonshaker + Zentralheizung of Death
Wat: human beatbox/blues + punky garagerock
Wanneer: woensdag 14 januari 2015 (20.30 uur)
Waar: dB's
Schade: € 8

Heymoonshaker zou wel eens één van de sensaties van Eurosonic én de zomerfestivals kunnen worden. De band combineert de verbluffende human beatbox hiphopskills van Dave Crowe met de heavy-blues-riff-gitaar van Andy Balcon. Maar beter check je de clip hieronder of dit filmpje, dat al bijna 25 miljoen keer is bekeken. Zentralheizung of Death speelt ook op Eurosonic en maakt punky garagerock die vergelijkbaar is met Ty Segall, Thee Oh Sees, Man Or Astro Man en Iggy & The Stooges.

Wie: Soak + A Brighter Light
Wat: singer-songwriter
Wanneer: vrijdag 16 januari 2015 (19.30 uur)
Waar: Leeuwenbergh
Schade: € 10
 
Een plek op BBC's 'Sound of 2015'-lijst is een goede stap in de richting van een serieuze muzikale carrière. Niet mis dus om daar als 18-jarige al op te staan, zoals de Noord-Ierse singer-songwriter SOAK overkwam. SOAK (echte naam Bridie Monds-Watson) maakt mooie, dromerige liedjes waarbij je soms aan Lykke Li of Cat Power denkt. Haar debuutalbum komt uit in april 2015. Woensdag en donderdag staat ze op ESNS en vrijdag geeft ze een intieme show in Utrecht, in de Leeuwenbergh.

Wie: The Kik + Combo Koedijk + Biet dj’s
Wat: Nederbiet
Wanneer: vrijdag 16 januari 2015 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: € 10 vvk (excl fee) / € 12,50 deur
 
The Kik behoeft geen introductie. De band speelt dit weekend op Eurosonic Noorderslag, maar is vrijdag al te zien in uw eigen dB's in Utrecht. De vijf mannen maken er live altijd een feestje van. Het komt niet vaak voor dat je de band in zo'n kleine zaal kunt zien. Buitenkans!

Wie: Canvas Blanco + Jesse Woodson
Wat: americana / alt country
Wanneer: zaterdag 17 januari 2015 (20.30 uur)
Waar: De Peppel, Zeist
Schade: €5 of €16,50 voor entreeticket + het Album 'Call Me Lucky Fat Or Skinny’

Alt folk of 'Imaginative Europicana', zo noemt Canvas Blanco de muziek die ze maken. Of 'americana en alt country met een gedistingeerd Europees randje'. O
p debuutalbum Call Me Lucky Fat Or Skinny hoor je ambachtelijke liedjes die akoestisch, dromerig en soms klassiek zijn ingekleurd. Vanavond presenteert de band het album in De Peppel in Zeist. Support komt van Jesse Woodson, die ook binnen de alt country opereert.

Wie: Low Roar, Valdimar, Fufanu
Wat: Nordic Delight presents Iceland met Low Roar, Fufanu, Valdimar, IJslands diner, films & meer
Wanneer: zaterdag 17 januari 2015 (19.15 uur)  UPDATE (14/1/2015): uitverkocht!
Waar: EKKO
Schade: € 12,50
 
Na de eerdere Norwegian Night en de tweede editie van het festival is Nordic Delight terug in EKKO met een avond vol muziek en randprogrammering uit IJsland, niet toevallig ook het focusland op Eurosonic Noorderslag. Om half acht begint het programma met drie talentvolle IJslandse muzikale acts, aangevuld met IJslandse films en kunst. Valdimar maakt een krachtige mix van americana, indie en folk. Low Roar is het alter ego van de uit Californië afkomstige Ryan Karazija. Met zijn tweede album 'O' stond hij al op Crossing Border en dit weekend zowel op Eurosonic als op Nordic Delight. Fufanu maakt donkere ambient-rock en werd mede door overweldigende optredens als support act van Damon Albarn en op diverse festivals door Rolling Stone alvast opgenomen in hun lijstje ‘Ten New Artists You Need To Know’. Ook Fufanu staat op Eurosonic. Het filmprogramma van deze avond bestaat uit zes korte IJslandse films.

Wie: Matthew Caws + The World of Dust
Wat: solo-set van frontman van Nada Surf
Wanneer: zondag 18 januari 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8
 
De naam Matthew Caws zegt je misschien niets, maar als frontman van Nada Surf heeft hij sinds het begin van de jaren negentig een mooi oeuvre opgebouwd. Het klassieke 'Popular' ken je vast maar de rest is minstens zo goed. In 2013 maakte Caws samen met Juliana Hatfield een mooi album onder de naam Minor Alps. In EKKO speelt hij zondagavond een solo-set met nummers van zowel Nada Surf als Minor Alps. Passende support komt van Utrechter The World of Dust (Stefan Breuer).