Stukafest Utrecht: lachen, zingen en bier drinken Stukafest Utrecht: lachen, zingen en bier drinken

Publiek laat zich niet weerhouden door winterse kou

, Tekst: Fay Troost / Foto’s: Sebastiaan Petiet

Stukafest Utrecht: lachen, zingen en bier drinken

Publiek laat zich niet weerhouden door winterse kou

Tekst: Fay Troost / Foto’s: Sebastiaan Petiet ,

Stukafest is het festival dat studenten op een laagdrempelige manier in contact brengt met kunst en cultuur. Voor één avond worden studentenkamers omgetoverd tot podium voor muziek, dans en theater. Het publiek stelt haar eigen programma samen in drie verschillende rondes en verplaatst zich tussendoor van de ene naar de andere locatie in en rond het centrum van Utrecht. Buiten is het ijzig koud, maar gelukkig geeft de intieme setting van Stukafest een aangenaam en warm gevoel

Oldenosborn
In het eerste studentenhuis in de Schoolstraat wordt je bij binnenkomst direct naar de kelder doorverwezen. Hier staan meerdere banken op bierkratten opgesteld als tribune. Het publiek, dat voornamelijk uit vrouwen bestaat, maakt zich op voor Oldenosborn. Dit duo, bestaande uit Lize van Olden en Victoria Osborn, leerde elkaar kennen tijdens de acteursopleiding aan de HKU. Hun performance bevindt zich naar eigen zeggen in een grijs gebied tussen cabaret en theater. Als winnaressen van cabaretfestival Camaretten 2014 weten zij alle drie de rondes uit te verkopen.
Oldenosborn laat zich inspireren door generatie Y, waar zij zelf ook toebehoren. Vanaf het eerste moment zijn de vrouwen hysterisch. Op fysieke en beeldende wijze brengen zij onderwerpen van nu aan bod, wat voor herkenbaarheid bij het jonge publiek van Stukafest zorgt. Er wordt hard gelachen en voor je het weet is het eerste half uur dan ook voorbij. Een goed begin van de avond.


Spinvis

Al meerdere malen is de woonkamer van een gigantisch studentenhuis in Oudwijk omgebouwd tot podium voor Stukafest. Zo hadden de bewoners vorig jaar de eer Typhoon in hun huis te mogen ontvangen. Vanavond treedt er één van de grote namen van deze editie op: Spinvis. Erik de Jong is momenteel tot eind mei 2015 te zien in verschillende theaters in Nederland en België met de voorstelling Oogcontact Van De Eenzaamste Soort. Na lange tijd met zijn volledige band en Opera Kintsukuroi rondgereisd te hebben vond hij het tijd voor een kleinere en persoonlijkere voorstelling. Voor Stukafest heeft hij zijn gitarist, bassist, toetsenist en drummer meegenomen.
Spinvis begint zonder aankondiging het nummer ‘Ik wil alleen maar zwemmen’ te spelen, waardoor het publiek direct stil is. Er hangt een ontspannen sfeer in de ruimte. Er worden grapjes gemaakt en er worden verzoeknummers gespeeld. De band geniet overduidelijk. Wanneer Spinvis het laatste nummer van zijn toegift beëindigt blijft het publiek hem verwachtingsvol aankijken. Als reactie hierop sluit de Jong af met de woorden: “Leef, mensen. Ga leven”.


On Eva

In het laatste studentenhuis in de Monseigneur van de Weteringstraat, waar maar liefst vijftien vrouwen wonen, probeert singer-songwriter Marianne Heinis een splinter uit haar voet te halen. Onder de artiestennaam On Eva is de net twintigjarige in zeven verschillende steden te bewonderen tijdens Stukafest. Eerder stond zij onder andere in de finale van de Grote Prijs van Nederland. On Eva zingt Nederlandstalige liedjes over uiteenlopende onderwerpen. Seks is een vaak terugkerend onderwerp. Kort geleden moest zij de cover van haar EP ‘Niet janken’, waar haar eigen blote billen op te zien zijn, aanpassen aangezien de afbeelding door onder ander Spotify als ‘te expliciet’ werd ervaren.
Vanavond speelt On Eva enkele nummers op haar gitaar, waarbij zij af en toe wordt afgewisseld door toetsenist Adriaan. De jonge muzikante is niet op haar mondje gevallen en geeft dan ook bij ieder nummer een korte toelichting. Tijdens de nummers door loopt ze door het publiek heen en klimt ze op de bank. Er wordt gelachen en meegezongen, waarmee de stemming voor Stukafeest in EKKO er goed in zit.

Gezien: Oldenosborn, Spinvis en On Eva op Stukafest Utrecht, woensdag 4 februari 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht