Sfeervolle releaseshow van Homemade Empire in ACU

Mooie wisselwerking van noiserock en donkere folk

Tekst: Frank Gesink / Foto’s: Raymond Dekker (archief) ,

Zaterdagavond zou een bijzondere worden. Het draaide allemaal om de albumreleaseshow van Homemade Empire in ACU, die met First Trees een zeer bijzonder werkje heeft afgeleverd. Daarnaast maakten Amber Arcades en WOLVON de avond compleet. Wij waren er bij om tekstueel verslag te doen van de releaseshow.

Aan Amber Arcades' Annelotte de Graaf de eer om de avond te starten. Dat doet ze solo, enkel ondersteund door haar elektrische gitaar. Het resultaat is minimale, ietwat lo-fi folk en een dromerige sfeer. De minimale gitaarklanken werken goed in combinatie met haar rustgevende stem. Dit werkt dusdanig hypnotiserend dat het voornamelijk uitnodigt tot wegdromen en het tijdelijk 'verlaten' van deze aardbol. Hierdoor ging het tekstuele wellicht een beetje aan ons voorbij. Sorry, Annelotte.

Bij de show van Homemade Empire kunnen we in dat dromerige sfeertje blijven. Toen we eerder deze maand het album recenseerden, spraken we over donkere folk, field-recordings, drones, ruis en 90’s emo. Dit heeft een mystiek, soms apocalyptisch geluid tot gevolg. Een enkele knalharde uitbarsting haalt de luisteraar uit zijn droom. Vanavond brengt Homemade Empire in tweemans bezetting (Bart de Kroon met WOLVON-drummer Bram Nigten) het album ten gehore. Wat gelijk opvalt, is dat de subtielere lagen, zoals toetsen of drones, minder aanwezig zijn, oftewel meer verzuipen in het totaalgeluid. Het zorgt voor een iets kaler, minimaler geluid. Deze klinkt ook iets minder mystiek, al is het nog steeds erg duister. De hardere gedeeltes, zoals in 'Where Are The Monuments?/Dog Shampoo Spoiled the Scent of Evergreens', walsen als een allesverwoestende verrassingsaanval over het publiek en zorgen voor een fijne ontwaking uit de dromerige roes. Wat betreft ons mogen de subtielere details, zoals drones en fieldrecordings, een wat prominentere plaats binnen het geheel nemen, zodat het nog iets spannender wordt. Vaak is geen liveshow en bezetting van dit project echter hetzelfde. Volgende keer zal het wel weer anders klinken en dat is alleen maar leuk.

Aan WOLVON vervolgens om de avond af te sluiten. Dat is wel even een forse omschakeling, want na een avond introverte dromerigheid krijgen we opeens harde noiserock voor de kiezen: gitaren vol agressieve piep-en-knars effecten, speelse drums en bevreemdende zang. Het totaalgeluid doet denken aan een kruising tussen de grote boze wolf en een Duracel konijntje. Een vreemde associatie? Misschien, maar WOLVON heeft ook wel iets aparts en ongrijpbaars. Als we het meisje op de voorste rij mogen geloven, is hun muziek - tot verbazing van de band - echter best dansbaar. Al met al een zeer geslaagde avond, waar folk en noiserock voor mooie variatie zorgen.

Gezien: Albumreleaseshow Homemade Empire met Amber Arcades en WOLVON, zaterdag 21 februari 2015 @ ACU, Utrecht.