Kultlab breidt evenementen- kalender nog verder uit Kultlab breidt evenementen- kalender nog verder uit

Succesvolle festivals nu ook naar andere steden

, Tekst: Joris Postulart / Foto's: Maarten Eykman, Hans Niezen & Marnix van Wijk

Kultlab breidt evenementen- kalender nog verder uit

Succesvolle festivals nu ook naar andere steden

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Maarten Eykman, Hans Niezen & Marnix van Wijk ,

De Amersfoortse heren van Kultlab zijn allang geen onbekenden meer voor 3voor12/Utrecht; we berichtten al vaak over hun evenementen, zoals Into The Woods, Gluren Bij De Buren en Nachtbrigade Winterparade, waar op 28 februari alweer de derde editie van plaatsvindt. Tijd om even bij te kletsen met de meest actieve organisatoren van Amersfoort en omstreken: "een festival organiseren is geen rocket science, het is een kwestie van logisch nadenken."

3voor12/Utrecht spreekt met Sijmen Stronks, de meest praktische helft van de Stronks-tweeling. Broer Siep richt zicht vooral op de creatieve programmering, waar Sijmen zich op evenementen stort. Samen met Paul Niezen (marketing) en Dirkjan van Oord (Gluren Bij De Buren, Struinen In De Tuinen) vormen zij Kultlab, en hebben zij een mooi jaar achter de rug. Tijd voor een terug- én vooruitblik.

Dat het een bijzonder jaar voor het viertal was staat vast. Evenementen als Gluren Bij De Buren en Nachtbrigade Winterparade ervoeren succesvolle volgende edities, de co-productie Into The Woods werd uiteraard geprolongeerd (en zelfs verlengd met een dag) en ook de zomereditie van Gluren Bij De Buren; Struinen In De Tuinen, was wederom een succes. Toch sprong één project er in 2014 het meest uit: Lepeltje Lepeltje, een vierdaags eet- en drinkfestival in de keistad (Amersfoort). Stronks: "Voor ons was dit totaal nieuw: we namen een groot risico wegens de hoge kosten en een grote afhankelijkheid van het weer. Bovendien was het de eerste editie en deden er heel veel verschillende partijen mee. Niemand kende het, dus laat men dan maar komen als het 15 graden is en het regent. Gaat dus echt niet gebeuren. Gelukkig was het weer subtropisch. Hoe het hele festival is verlopen is echt krankzinnig vet. De verschillende cateraars, de lokale mensen achter de bar, de bezoekers, alles vergt een totaal nieuwe manier van produceren. We hadden het grote muziekfestival FC Amersfoort tegelijkertijd op steenworp afstand. De combinatie bleek perfect uit te pakken. Ook het feit dat ons festival vier dagen duurde scheelde enorm; we konden alle kinderziekten eruit halen. Dat kan niet op een eendaags festival. Veel dingen zie je pas als de bezoekers er zijn. In 2015 willen we Lepeltje Lepeltje ook naar andere steden brengen."

Een festival organiseren, is dat nou moeilijk eigenlijk? Stronks: "Heel veel mensen denken dat het best wel makkelijk is. Er zijn ook talloze opleidingen in die richting. Een festival organiseren is echt wel wat meer dan dj's, hekken en hamburgers. Het is geen rocket science, maar logisch nadenken. Je komt niet weg met alleen maar een platte programmering. Wij proberen ons volledig te onderscheiden door de beleving op onze festivals. In Amersfoort heb je niet echt een plek waar je een evenement zo kan infietsen. Je gaat dan denken in mogelijkheden en zelf maar iets bouwen. De Loods van Thijs en Marisja (een begrip in Amersfoort), het ontmaagden van de Prodent-fabriek, die manier van organiseren zit in ons. Altijd een beetje de moeilijke weg op gaan waardoor je iets unieks krijgt. We betrekken alle creatieve partijen in de buurt erbij. Het vetste is als je tijdens en na het evenement reacties krijgt dat het tof is. Daarom gaan we het 28 februari weer doen." Met 'het' bedoelt Sijmen Stronks hier uiteraard de Nachtbrigade Winterparade: een beregezellig festival in oude fabriekshallen, vol techno en naar eigen zeggen 'machtig decor' en 'beleving in elke hoek'.

De Nachtbrigade Winterparade luidt voor Kultlab het nieuwe seizoen in, dat nu al boordevol zit. Stronks: "2014 hebben we echt gezien als een basis: we wilden zaaien en mooie dingen neerzetten. De plannen voor 2015 zijn al lang en breed uitgezet. Gluren Bij De Buren gaat bijvoorbeeld naar Leeuwarden, Haarlem en Den Haag. Wat Gluren bij de Buren met zo'n stad doet is echt bijzonder. Iedereen doet mee en bouwt zijn eigen feestje, het brengt een stad in beweging. In Utrecht gaan we met zo'n 144 podia werken. Zeg maar welk festival dat heeft!" Ook Into The Woods komt er weer aan (in 2014 14.000 kaarten in een half uur verkocht). Hebben de heren nog wel een leven naast hun werk? Stronks: "We hebben allemaal nog een relatie en daar is nog tijd voor, maar het is wel heel hard werken. Het vereist wel veel projectmanagement; vorig jaar hadden we dertien evenementen. Dat gaat helemaal nergens over, je moet heel projectmatig te werk gaan en iedereen en alles dezelfde zorg geven." Vooralsnog lijkt dat Kultlab goed af te gaan en domineren ze al jaren de Amersfoortse festivalagenda. "We willen nog heel lang heel mooie dingen maken. Mensen in vervoering brengen, dat is de rode draad. Van intieme huiskamerconcerten tot een volgepakt technobos," aldus Stronks.


Te zien: Nachtbrigade Winterparade met De Sluwe Vos, Levon Vincent, Gary Beck e.v.a., 28 februari 2015 @ De Nieuwe Stad, Amersfoort. Tickets: € 27,50
www.nachtbrigade.nl 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht