Interview met nieuwe Amersfoorts garagepunk-sensatie EGO DREAMS

"Heerlijk om gewoon het gaspedaal in te trappen"

Tekst: Tim van Reyswoud ,

Vorige week werd Facebook overspoeld door een video van het nummer 'Playing Dead' van EGO DREAMS. Schijnbaar was er een nieuw bandje uit Amersfoort dat koppen deed keren, of beter gezegd, mensen op like en share deed klikken. EGO DREAMS bestaat uit Arthur van Vliet, Thom Heusinkveld en Joris Postulart. De heren maken sinds drie maandjes vunzige garagerock. Ze maakten zich vorige week kenbaar als band op Facebook en brengen aanstaande vrijdag hun debuut Tired EP uit. Hoog tijd om Joris Postulart, gitarist en zanger van de band, eens aan de tand te voelen.

Vorige week maakte de wereld kennis met EGO DREAMS en vrijdag spelen jullie de eerste show én komt jullie debuut Tired EP uit. Dat is snel!
Postulart: "Alles gaat inderdaad vrij snel! We zijn een maand of drie geleden begonnen en schrijven aan de lopende band nieuwe nummers. Veel ervan gooien we meteen weer weg trouwens. Ook het opnemen en mixen ging in rap tempo. In december boekten we de show van aanstaande vrijdag, dus toen hebben we dat maar meteen als deadline gesteld voor de release van de eerste EP. We werken prima onder druk: ook vandaag hebben we nog een nummer geschreven in een kwartier, zodat we hem vrijdag al kunnen spelen. De opnames van Tired EP waren eind januari, dus veel eerder hadden we ook niet naar buiten kunnen komen, haha. Ik vind het wel bizar dat het ook snel wordt opgepikt: de video is in een paar dagen een paar honderd keer bekeken en ik krijg vanuit allerlei onverwachte hoeken toffe reacties. Nu maar hopen dat we het vrijdag waar kunnen maken."

De thematiek van de EP komt redelijk depressief over. Vertel eens waar jullie over schrijven.
Postulart: "Ik ben niet zo goed in het beschrijven van de wereld om me heen, wat dat betreft ben ik veel meer naar binnen gekeerd. De teksten gaan vooral over de (slechte) eigenschappen die ik bij mezelf heb ontdekt de afgelopen jaren: ik zuip te veel, haat het om verteld te worden wat ik moet doen, word bloedchagrijnig van mensen die zich niet 100% inzetten, zet mezelf niet altijd voor 100% in, maak ruzie om niks met m'n vriendin en kan geen normale baan aanhouden. Dat laatste geldt overigens voor de hele band; we werken alledrie voor onszelf, omdat we het niet trekken om een baas te hebben, maar ook omdat we graag alledrie zonder concessies te hoeven doen onze dromen willen najagen. EGO DREAMS is voor ons qua aanpak en uitvoering een manier om alles wat we zat zijn, aan onszelf en anderen, op een relatief gezonde wijze te verwerken."

Eén band, drie mannen: gitaar, bas en drums. Jullie lijken wel Nirvana, maar dan viezer. Welke bands zijn nou jullie grootste inspiratiebron om die vunzige garagepunkriffs te schrijven?
Postulart: "Nirvana is de reden dat ik überhaupt gitaar speel, dus dat zal altijd een invloed blijven in mijn spel. Verder put ik veel inspiratie uit punk en hardcore, vooral omdat ik een paar jaar in die scene rondhing. In EGO DREAMS proberen we de kracht vooral te vinden in het ongecompliceerde. Thom, Arthur en ik spelen en speelden in bands waar het allemaal wat ingewikkelder moet, dus dan is het heerlijk om gewoon het gaspedaal in te trappen en je niet aan regels te hoeven houden. Voor ons als band zijn Ty Segall, Bass Drum Of Death en FIDLAR ook wel invloeden, omdat we daar alledrie graag naar luisteren. Van smerige garage tot meer poppy punk, zolang het maar catchy is en goed doorbeukt."

In januari hebben jullie in één dag de EP opgenomen in de Bandbunker; de studio van Amersfoortse broedplaats Per Expressie. Hoe ging dat allemaal in z'n werk?
Postulart: "In het dagelijks leven doe ik de planning en het onderhoud van de oefenruimtes en studio van de Bandbunker, dus die keuze was snel gemaakt. Het is echt een heel relaxte plek om op te nemen, met grote opname- en regieruimtes en prima spul. Samen met Erwin Palper hebben we in acht uur vijf nummers erop geknald en gemixt. De muziek hebben we live ingespeeld, de zang hebben Arthur en ik daarna los gedaan. We hebben alles een paar keer opgenomen, maar het zijn meestal de eerste takes die het gehaald hebben op Tired EP. Niet omdat ze perfect waren, maar omdat ze gewoon het tofst klinken, urgenter ofzo."

En die vijf liedjes brengen jullie via Choking Pigeon Records uit op tape. Niet bang dat de cassettebandjes terechtkomen bij de eerste de beste garagesale? Tapes maken een comeback, maar vinyl lijkt nog steeds voorkeur te genieten.
Postulart: "Haha nee, daar ben ik niet bang voor hoor, we maken er in eerste instantie maar twintig. Misschien dat er daar later nog een paar bijkomen. Vinyl is een relatief grote investering vergeleken met tapes, die je in veel kleinere oplagen kunt maken. Wellicht dat als het goed gaat we Tired EP later nog op vinyl uitbrengen, maar dat zien we allemaal nog wel. We moeten onze eerste show nog spelen he, haha! Toch denk ik dat we eerder een nieuwe EP op vinyl gaan doen: we hebben nu alweer genoeg nieuw materiaal om binnenkort weer de studio in te duiken. Ach, we zullen het allemaal wel zien. Eerst maar eens zorgen dat er überhaupt iemand is die een euro voor ons over heeft."

We zijn weg van het artwork. Hoe staat het in relatie tot de thematiek van de EP en de liedjes?
Postulart: "Het logo en artwork zijn gemaakt door Kevin Smink, echt een held. Hij doet ook de vormgeving van The Daily Indie en maakte het logo van Choking Pigeon Records. De letters heeft hij geschilderd en digitaal in elkaar geknutseld. Het gekleurde plaatje op de achtergrond is een deel van een virtuele analyse van iets met de oerknal ofzo, daar kwam Arthur mee aanzetten. Het heeft wel iets dromerigs en mysterieus, ik voel me er wel toe aangetrokken. Maar goed, daar zit verder dus niet veel achter."

Wat zijn jullie ambities voor 2015 (en daarna)?
Postulart: "Vanaf vrijdag willen we de rest van het jaar veel spelen, en dat zal dan vooral neerkomen op kroegen. Kleine en volle zweethokken, daar hou ik persoonlijk wel van. We schrijven nu zo snel dat ik verwacht dat we in 2015 nog wel één of twee releases zullen doen. Met andere bands zijn we vaker op tour door Europa geweest, dus we willen op z’n minst ook wel een paar buitenlandse tripjes doen met EGO DREAMS. Dat hoeft allemaal nog niet in 2015 hoor, niet alles hoeft zo snel te gaan. Eerst maar eens kijken of we onze stamkroegen in Amersfoort kunnen overtuigen."

Te zien: Tired EP komt uit op vrijdag 20 februari, wat wordt gevierd met een releaseshow in Boothill (Amersfoort). De jongens spelen op 27 februari in Onder De Linde (Amersfoort), op 21 maart in de IJsbreker (Leusden) en op 26 maart bij Club 3voor12/Utrecht in dB’s.