Interview Audio Adam: “Elke week minstens drie keer spelen, dat willen we het liefst” Interview Audio Adam: “Elke week minstens drie keer spelen, dat willen we het liefst”

Tweede album Moving Down The Grey Line verschijnt in maart

, Tekst: Karin Spanjersberg / Foto: Audio Adam

Op woensdag 4 maart presenteren de mannen van Audio Adam in EKKO hun tweede album Moving Down The Grey Line. Audio Adam… dat is toch die Groningse band? Bijna goed: de helft van Audio Adam woont in Groningen, de andere helft in Utrecht. In de aanloop naar de releasedatum sprak 3voor12/Utrecht met de twee Utrechtse bandleden over het opnameproces, spelen in Engeland en de plannen voor 2015.

Groningen en Utrecht
Frontman Tjerk Koekkoek was ooit inwoner van Groningen, de stad waar Audio Adam het levenslicht zag. Gitarist Jasper Dijkstra en drummer Robert-Jan Zigterman wonen daar nog, maar Tjerk wilde er na zijn studie niet blijven. Hij vertrok naar Utrecht, waar bassist Ronald Maas toen al woonde. “Groningen heeft een goede naam op muziekgebied. Zo erg is het dus niet dat we nog als Groningse band worden gezien”, vindt Ronald. “Zeker bij Eurosonic merk je dat we nog steeds veel fans hebben in het noorden”, vult Tjerk aan. “Maar de focus verschuift. Qua aanhang zijn Groningen en Utrecht inmiddels wel gelijkwaardig.”

Audio Adam vierde het debuutalbum eind 2012 met twee releaseshows, in Simplon en in de Helling. Voor de lancering van het tweede album heeft de band bewust één moment gekozen. “Eén datum en één plaats, dat is voor iedereen duidelijker”, laat Tjerk weten. Moving Down The Grey Line wordt op woensdag 4 maart in Utrecht officieel aan het publiek gepresenteerd. Dat gebeurt in poppodium EKKO. Toch krijgt het noorden wel een officieus feestmoment, want op zondag 1 maart speelt Audio Adam een pre-release bij Plato in Groningen. 

De opnames van het album
De ‘grey line' in de albumtitel is de lijn over de aarde die de dag van de nacht scheidt. Audio Adam heeft de afgelopen jaren ervaren als balanceren tussen het lichte deel (optimisme) en het donkere deel (twijfel). Het album is opgenomen in The Church, de tot studio verbouwde kerk van producer Reyn Ouwehand (Mister and Mississippi, Kane, Qeaux Qeaux Joans). Hoe is de band tot die keus gekomen? “Guido Aalbers produceerde ons eerste album, waar we nog steeds heel trots op zijn”, vertelt Tjerk. “Maar we wilden ook weten hoe het zou zijn om met een andere producer te werken. We schreven alle vier een aantal namen op en Reyn bleek toen hoog op onze gezamenlijke shortlist te staan.”

De band ging met een compleet album naar Reyn toe, maar die sloeg meteen aan het selecteren. Verschillende nummers moesten plaatsmaken voor andere songs. ‘If It Takes You Home’ werd als laatste toegevoegd en kwam eind vorig jaar uit als eerste single. Vooral bij 3FM en 538 kreeg het veel airplay. Tjerk: “Wij vinden alle nummers wel geschikt als single, maar Reyn denkt niet zozeer in singles. Reyn wil gewoon een goede plaat maken en hij staat vierkant achter datgene wat wij doen.” 

Vastleggen op het beste moment
Tijdens de opnamen stond elke dag één nummer centraal. De band speelde veel samen en er is dan ook veel in één take opgenomen. Ronald: “Laag voor laag is misschien efficiënter, maar Reyn wil een band het liefst vastleggen op het beste moment. Dat is veel intuïtiever.” Tjerk: “Reyn luistert erg goed naar het liedje. Hij is niet op zoek naar perfectie, hij vraagt zich af: is dit de klank die ik voor dit liedje wil hebben? Het kon met dit album meerdere kanten op en Reyn heeft ons enorm geholpen met het zoeken naar een sound.”

Waarin verschilt de tweede plaat nu het meest van de eerste? Tjerk: “De nummers voelen meer ‘af’. Ze kloppen van kop tot staart, er is niets wat we achteraf anders hadden willen doen. Ze zijn ook in een kortere periode geschreven, wat het album meer tot een geheel maakt. Verder zijn de tracks heel puur. Reyn wilde ze graag klein houden, hij vond het geen nummers om flink op uit te pakken: ‘jullie zijn een band, geen orkest’. We kunnen ze voor honderd procent live spelen, maar doordat ze in een kerk zijn opgenomen zijn ze toch groots.” 

Spelen in Engeland
Voor Audio Adam is 2015 in ieder geval uitstekend begonnen. De band speelde ook dit jaar weer op Eurosonic en vertrok vervolgens naar Engeland voor drie shows in Londen en een in Manchester. "Best spannend", vertelt Tjerk. “We zingen in het Engels, maar we zijn niet Engelstalig. Dan hoop je maar dat je muziek daar goed gaat vallen. Gelukkig vielen we positief op.” Ronald: “In feite begin je onderaan. Kleine podia, maar wel plekken waar het gebeurt, zoals Camden en Brixton. Het voelde alsof we in Nederland al die jaren hadden gewerkt aan een show die helemaal klopte. We zijn al terug gevraagd en misschien gaan we die kant weer op voor een aantal festivals.”

“In Nederland spelen we vaak voor mensen die ons al kennen”, zegt Tjerk. “Die vinden je tof. Maar wat 'tof' inhoudt merk je eigenlijk pas als je voor onbekend publiek staat. We hebben geen illusies dat we daar doorbreken, maar we zijn goed ontvangen. Ook was het leuk om een week lang samen te zijn en te merken dat je ook echt een groep vrienden bent.” 

Wat brengt 2015?
Ondertussen kijkt de band erg uit naar 4 maart. Vooral Tjerk steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Er is geen podium waar ik liever sta dan in EKKO. EKKO heeft zo veel sfeer. Ik heb er om de hoek gewoond en ik hoopte altijd dat ik er ooit zou spelen. We hebben inmiddels op veel plekken gespeeld, maar gek genoeg nog nooit in EKKO.” Het was de bedoeling dat een Utrechtse band het voorprogramma zou verzorgen. “Maar de mensen die we op het oog hadden zitten in maart in de studio of komen dan zelf net met nieuw materiaal”, vertelt Ronald. “In Londen kwamen we Jeremy Peter Allen tegen, een Australiër met wie het goed klikte. Hij wilde graag in Nederland spelen en hij doet straks ons voorprogramma.”

Wat brengt 2015 nog meer voor Audio Adam? Ronald: “Rond 4 maart komt ook onze volgende single uit. In het voorjaar spelen we een paar kleine shows, in het najaar komt er een echte clubtour. Uiteraard de festivals, er komen nu veel aanvragen binnen. De Wereld Draait Door hebben we nog tegoed. Dat ging op het allerlaatste moment niet door vanwege de ontwikkelingen in Parijs.” 

Elke week minstens drie keer spelen
En hoe zit het met de ambities? HMH of Ziggo Dome, zoals Kensington? Tjerk: “Natuurlijk is het supertof als je in de HMH mag spelen. Dat hopen we ook echt te doen. Maar in kleine zalen heb je veel meer contact met het publiek.” Ronald: “Op Eurosonic stonden er fans voor onze neus die we nooit eerder hadden gezien, maar die wel onze nummers meezongen. Een bijzondere ervaring.”

“Eigenlijk is dit de beste fase die er is”, vindt Tjerk. “We spelen in kleine zalen waar we de mensen nog kunnen bereiken en op festivals voor een paar duizend man. Wat we het liefst zouden willen? Elke week minstens drie keer spelen, dat willen we het liefst.” 

Te zien: Audio Adam + Jeremy Peter Allen, woensdag 4 maart 2015 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht