Eerste editie Maal TIEN ook zonder muziek succes Eerste editie Maal TIEN ook zonder muziek succes

Vers Vermaak: “We zijn begonnen met een campinguitstraling”

, Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Marcel Kamphuis

Eerste editie Maal TIEN ook zonder muziek succes

Vers Vermaak: “We zijn begonnen met een campinguitstraling”

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Marcel Kamphuis ,

MAAL TIEN, het nieuwste concept van organisator Vers Vermaak, kreeg afgelopen zaterdagavond haar vuurdoop. De industriële ruimte in NUtrecht is in korte tijd verbouwd tot eigenzinnig pop-up restaurant waar 10 zaterdagavonden aaneengeschakeld culinair vertoeven wordt gecombineerd met kunst en muziek. 3voor12/Utrecht was bij deze eerste editie aanwezig voor een vleeskeuring en sprak de dag erna met mede-initiatiefnemer Lodewijk Rondeboom (Vers Vermaak).

Ambitie met een lange adem

Bezoekers van Nordic Delight 2013 zullen zich de ruimte van MAAL TIEN nog herinneren als de huiskamer waar comedians je lach veroverden en het warm genoeg was om eventjes je winterjas uit te trekken. In die winter van 2013 was Vers Vermaak al druk aan het lobbyen om MAAL TIEN te realiseren. Op zaterdag 30 augustus gaan dan eindelijk de deuren open van hun langgekoesterde horecadroom. “We zijn al bijna vier jaar in touw om in NUtrecht een nieuwe plek te openen. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk zijn we blij met de vergunningen die we nu hebben”, vertelt Lodewijk Rondeboom. De MAAL TIEN-edities zijn een soort try-outs met op termijn een echt restaurant als doel. “Om direct alles in zijn geheel te verbouwen tot restaurant zou iets teveel van het goede zijn. Vandaar dat we een tussenweg hebben bedacht in de vorm van MAAL TIEN.”

Concept MAAL TIEN

Vers Vermaak introduceert MAAL TIEN als pop-uprestaurant waarbij op tien achtereenvolgende avonden tien verschillende chefkoks een spannend menu bereiden, gecombineerd met één of meerdere kunstdisciplines. De elementen van tijdelijkheid en programmering zijn leidend binnen het concept. “Wij hebben bewust gekozen voor een tijdelijk uiterlijk, omdat het een tijdelijk concept is. Daarom beginnen we ook met een campinguitstraling”, vertelt Rondeboom. Zo kom je bij binnenkomst in de 'loungeruimte'; een heksenkring van witte plastic tuinstoelen met eighties kussens. De eettafels en –stoelen zijn eveneens van wit plastic zoals je ze bij de betere, door Chinezen overgenomen, snackbar tegenkomt. Helemaal in je tokkie-element zal je bij MAAL TIEN echter niet komen. De campinguitstraling heeft Vers Vermaak namelijk slim gecombineerd met fancy eten (“Tournedos met trompet de la mort”), wijntherapie, een professionele keuken en gladde Spaanse gitaarmuziek.

Muziek en eten

De culinaire aftrap van MAAL TIEN is vanavond voorbehouden aan chefkok Pieter Jobse van restaurant bar Wilhelminapark. “Naast de culinaire programmering vinden wij het ook passen om andere disciplines te betrekken in het geheel. Denk bijvoorbeeld aan een gitarist, dj, zanger, dichter, comedian of band. Dan krijg je meer een avondvullend programma”, vertelt Rondeboom opgetogen. Bij de eerste editie blijkt dit ‘avondvullende programma’ – helaas – bewust nog niet te zijn ingezet. “Het was voor ons even zoeken naar een act die minder op de voorgrond is, omdat het de eerste editie is. We wisten bijvoorbeeld nog niet hoe de akoestiek in deze ruimte uit de verf komt. Tijdens deze eerste editie is ons in ieder geval duidelijk geworden dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. De komende avonden zal de artistieke programmering uitgebreider worden. Wat het precies wordt, blijft een verrassing tot op de avond zelf, net als het eten!”, aldus Rondeboom. Wij moeten het vanavond in ieder geval doen met een muzikant die flamencomuziek op zijn gitaar speelt. Prima sfeermuziek voor in een Spaans toeristenrestaurant waar de menukaart uit foto's van het eten bestaat. Maar van MAAL TIEN verwachten we toch meer.

Transformatie tot permanent, écht restaurant

Dat het hier om de eerste avond gaat, is voor de gasten verder niet te merken. Iedereen wordt hartelijk bediend en geadviseerd over de wijn. Meer dan sympathiek is de wijntherapeut wanneer hij ons zelfs adviseert over passende biertjes voor bij het diner. Er vindt al snel wat geroezemoes plaats tussen de gasten onderling over de verdere ontwikkelingen van MAAL TIEN. “We zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het concept in een permanente vorm door te ontwikkelen. Dan zou opnieuw het zwaartepunt op programmering liggen, zowel culinair als cultureel of artistiek. Maar zover zijn we nog niet. De komende weken zal in ieder geval het restaurant nog wel wat aanpassingen ondergaan”, aldus Rondeboom.

Nieuwsgierig naar meer

Voor zowel vegetariërs als vleeseters blijkt MAAL TIEN al op de eerste avond hoge ogen te gooien. De toffe locatie, het goede eten en de fijne gastheren maken de ontgroening van het pop-uprestaurant een erg leuke ervaring. Vanuit de optiek van de gasten dan. Uit onze ooghoeken zagen we de organisatoren namelijk hard aan het werk om alles vlekkeloos te laten verlopen; van het meehelpen in de bediening tot het wegwerken van de vuile vaat in de spoelkeuken. “Natuurlijk gaan er ook een paar dingen fout. Een lekkende riolering bijvoorbeeld, maar daar merkten onze gasten gelukkig niets van”, vertelt Rondeboom. “Al met al zijn wij erg blij met hoe de avond is verlopen.” En wij ook, al zijn wij als muziekplatform natuurlijk ook erg benieuwd naar wat de muziek-/kunstprogrammering gaat doen wanneer die, vanaf de tweede editie, op volle toeren mag draaien.

Gezien: MAAL TIEN Editie 1, zaterdag 30 augustus 2014 @ NUtrecht.

Te zien: MAAL TIEN @ NUtrecht met diverse muzikanten en andere kunstenaars, elke zaterdagavond tot en met 8 november 2014.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht