Weekagenda week 40 Weekagenda week 40

Onze tips: Aestrid, De Utrecht Popprijs, Emil Landman, Wooden Wand, Nordic Delight Festival en Fuse

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 40

Onze tips: Aestrid, De Utrecht Popprijs, Emil Landman, Wooden Wand, Nordic Delight Festival en Fuse

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Een bijzonder drukke week met veel tips. Om te beginnen twee albumreleases van Utrechtse artiesten: Aestrid op woensdag in EKKO en Emil Landman op vrijdag in De Helling. Op donderdag kun je horen en zien welke band De Utrecht Popprijs 2014 wint. Vrijdag heeft dB's een mooi en intiem Folk Noir & Minimal Song Festival. Zaterdag vindt in en rond het Centraal Museum de tweede editie van Nordic Delight Festival plaats. En op diezelfde dag wordt vanaf 23.00 uur in de Pandora van TivoliVredenburg het tweejarige bestaan van Fuse gevierd. Genoeg te doen!

Wie: Aestrid + Stillwave
Wat: Postpunk, sfeervol, new wave
Wanneer: woensdag 1 oktober 2014 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8

In 2005 verscheen de eerste demo van Aestrid, In d’Esprit Pornographique. Daarna duurde het het zo’n zes jaar, tot begin 2011 voordat het echte debuutalbum The Echo Resistance uitkwam. Inmiddels heeft voorman Bo Menning het perfectionistische van zich afgeschud en is hij aan een inhaalrace begonnen. In 2013 verscheen het tweede album BOX en iets meer dan anderhalf jaar later staat No Map Or Address op de rol. Dit album is in zes dagen opgenomen in Canada en wordt op woensdag 1 oktober gepresenteerd met een release-show in EKKO. Een uitgebreid interview met Bo Menning lees je hier.

Wie: Lazarus Revival, Moonck, The Brahms, I'm With Stupid
Wat: Finale De Utrecht Popprijs
Wanneer: donderdag 2 oktober 2014 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10

Op 13 september streden twaalf bands om een plek in de finale van De Utrecht Popprijs. De jury heeft er uiteindelijk vier bands uitgelicht, waarvan er één zich na vanavond de beste liveband van de provincie Utrecht 2014 mag noemen. Achtereenvolgens zie je donderdag
: reggaeband I'm With Stupid, een eigentijdse mix van cajun, folk en surf van Lazarus Revival, het bezwerende Moonck en de jonge indierock band The Brahms. Naast de vier finalisten laat Project Bongo tijdens het juryberaad horen waarom zij vorig jaar de beste waren.

Wie: Emil Landman + Yorick van Norden
Wat: singer-songwriter
Wanneer: vrijdag 3 oktober 2014 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 9

Veel singer-songwriters hebben een mooi maar vaak wat een-dimensionaal geluid. Zo niet Emil Landman (interview hier). Op zijn debuutalbum Colours and Their Things laat hij een gevarieerd geluid horen. Na de eerste korte track -die bijna op een soundtrack lijkt- start de zomerse single 'Goodnight, New Orleans', maar ook zijn melancholische kant komt goed aan bod. De goede productie laat Landmans veelzijdigheid mooi uitkomen. Als wij zo vrij mogen zijn er een stempel op te drukken: één van de betere Utrechtse platen van het jaar!

Wie: Wooden Wand + Lend Me Your Underbelly + She Has A Cold Cold Heart + Hauke 
Henkel + Kalmen Rossbreiten
Wat: Folk Noir & Minimal Song Festival
Wanneer: vrijdag 3 oktober 2014 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: € 8
 
Ze hebben er bijna patent op bij dB's: grote artiesten die aan de aandacht van de (populaire) media ontsnapt zijn. James Jackson Toth (Wooden Wand) is er weer zo een. Zijn stijl is moeilijk te categoriseren: soms sluit die aan bij conventionele folk en rock maar ook bij experimentele genres als freak- en psychfolk, free jazz en outlaw country. Wooden Wand wordt als een belangrijke speler gezien binnen de New Weird America stroming, waaruit ook Devendra Banhart en Joanna Newsom afkomstig zijn. Swans-voorman Michael Gira (op wiens Young God label Wooden Wand de plaat Death uitbracht) noemt James Jackson Toth een muzikant wiens vertellende kwaliteiten van hetzelfde verbijsterende niveau zijn als van een Bob Dylan. Muziek met een voorliefde voor verontrustende, donkere verhalen uit Amerika’s onderbuik, vaak voorzien van een humoristische of cynische ondertoon. Wat moeten we nog meer zeggen. Misschien dat Wooden Wand onderdeel is van een Folk Noir & Minimal Song Festival waarop ook She Has a Cold Cold Heart, Hauke Henkel (piano), Kalmen Rossbreiten (Bremer soundsamples) en Lend Me Your Underbelly (Utrecht subsurface psychblues with a touch of black) optreden? Ga dat zien aanstaande vrijdag!

Wie: Wintergatan, Einar Stray Orchestra, Árstíðir, Get Your Gun, Arne Dahl en nog veel meer
Wat: Nordic Delight Festival
Wanneer: zaterdag 4 oktober 2014 (13.00 - 23.00 uur)
Waar: Centraal Museum
Schade: € 32,50

Op zaterdag 4 oktober vindt de tweede editie plaats van Nordic Delight Festival. De focus ligt op muziek, maar het festival besteedt ook aandacht aan film, literatuur, kunst, theater en de Scandinavische keuken. Op het terrein van het Centraal Museum komen drie podia. In de stallen zijn de experimentele artiesten en rockbands als Get Your Gun (DK) geplaatst. De 
Nicolaaskerk leent zich uitstekend voor de strijkers van het Einar Stray Orchestra (NO) en Árstíðir (IS) en de softe electronica van Sekuouia (DK). Op het hoofdpodium staan de meest toegankelijke en bombastische acts en in de nabijgelegen sterrenwacht Sonnenborgh speelt een aantal van de artiesten een akoestische set. Meer over het festival lees je hier.

Wie: RL Grime, Ryan Hemsworth, Guerilla Speakerz
Wat: Fuse 2 year anniversary
Wanneer: zaterdag 4 oktober 2014 (23.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg - Pandora
Schade: € 12

FUSE is de vaste clubavond van TivoliVredenburg en Guerilla Speakerz die al twee jaar garant staat voor high energy electronic en bass music. Eerder hebben onder andere Major Lazer, Baauer, Lunice, Eprom, Rustie, Flosstradamus, UZ en Machinedrum achter de draaitafels gestaan. Vanavond wordt het tweejarig bestaan gevierd met de moddervette, verrassend getimede beats met razende bliepjes en sexy rollende snares van RL Grime. Ook de Canadese dj/producer en samplekoning is Ryan Hemsworth aanwezig. En Fuse is natuurlijk geen Fuse zonder de resident-dj's Guerilla Speakerz.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht