Vijf tips voor Ramblin’ Roots Vijf tips voor Ramblin’ Roots

Eerste editie met gevestigde acts en opkomende talenten

, Tekst: Mathijs de Groot / Foto: Wijgert-Jan van As

Vijf tips voor Ramblin’ Roots

Eerste editie met gevestigde acts en opkomende talenten

Tekst: Mathijs de Groot / Foto: Wijgert-Jan van As ,

Op zaterdag 18 oktober zal de eerste editie van het eendaagse festival Ramblin’ Roots plaatsvinden in TivoliVredenburg. Ramblin’ Roots is het vervolg op de festivals Roots in the Park (2013) en, voor wie wat verder terug in de tijd graaft, Blue Highways (2000-2011). Met namen als Otis Gibbs en Thomas Dybdahl belooft het programma veel goeds. 3voor12/Utrecht tipt vijf artiesten die je niet mag missen.

Dave McGraw & Mandy Fer
Dit duo mag dan pas in 2010 zijn opgericht, het klink alsof het al decennia samenspeelt. Moeiteloos versmelten de akkoorden en het fijne stemgeluid van McGraw met dat van Fer. Muzikaal staan de twee op gelijke voet: in hun liedjes wisselen ze elkaar af in de rol van zanger en begeleider, waar de een de ander subtiel aanvult. Het nieuwe album Maritime, dat dit jaar verscheen, behaalde vorige maand een nummer één notering in de Euroamericana Chart. Met hun muziek weten McGraw en Fer een impuls te geven aan de rootsmuziek door tekstueel trouw te blijven aan de traditie, maar daar een onomstootbare frisse, dynamische sound bij in te passen. Hun liedjes klinken jong en vitaal, kortom talentvol. Twee pioniers binnen de nieuwe lichting bluegrass- en rootsmuziek die we de komende tijd in de gaten moeten houden.

Gemma Ray
Een Engelse van origine die donkere, zieldoorkrassende popnummers schrijft. De muziek van Gemma Ray is ongepolijst, sinister, bij vlagen vuig en leent zich uitstekend om laat in de avond met een sterke borrel mee onderuit te zakken in de fauteuil. De laatste jaren bouwde ze de naam op van ongekroonde koningin van de pop-noir, waarmee ze namen als Amy Winehouse achterna gaat. Ray bezingt de nare kanten van het leven. Haar gitaar zal ongetwijfeld roesten, haar stem klinkt bedeesd en weet de luisteraar daarmee moeiteloos te doorgronden. Sinds 2008 bracht ze zes albums uit (laatste album nu te horen op de luisterpaal) en werkte samen met grootheden als Kris Kristofferson en Seasick Steve. Oprecht en puur, en daarom het luisteren meer dan waard.

Blue Grass Boogiemen
Wie niet beter weet, zou na het zien van een aantal YouTube-filmpjes denken dat we hier te maken hebben met een mannelijk gezelschap uit de delta van de rivier de Mississippi. Fout dus. Dit opgezweepte bluegrass-kwartet komt uit ons eigen Utrecht. Sinds 1990 touren de Blue Grass Boogiemen de wereld rond met hun mooie pajes en gelikte performance die niet onderdoet voor menig Amerikaanse bluegrassgroep. Ze verschenen regelmatig op tv, wisten in het buitenland al enkele awards in de wacht te slepen en trokken de aandacht van onder meer Emmylou Harris en Willie Nelson. Afgelopen weekend stonden de Boogiemen nog twee keer in het voorprogramma van Daniel Romano en met het optreden op Ramblin' Roots maken ze de trilogie compleet.

Lee Fields and the Expressions
Denk Charles Bradley, denk Sharon Jones. Lee Fields en zijn Expressions brengen pure soul waar hoge pieken en diepe dalen met de grootste bezieling bezongen worden. Hoewel Fields zijn eerste plaat al in 1969 uitbracht, is de man nog lang niet uitgespeeld. Sterker nog, dit jaar verscheen album Emma Jean waarop Fields zijn muzikale wegen verbreedt van funk tot meer laid back blues – luister Fields’ cover van JJ Cale’s Magnolia. Levenservaring en berusting klinken door in zijn doorleefde stem, al is dat eigenlijk altijd al zo geweest. Soulmuzikanten pur sang zoals Lee Fields moeten we koesteren. Hun generatie is uitstervende, hun muziek tijdloos. Het optreden van Lee Fields and the Expressions op Ramblin’ Roots is daarom eigenlijk bij voorbaat al een gedenkwaardige.

Greg Trooper
Al op jonge leeftijd reisde Greg Trooper de muziektempels van de States af. Van New York, dichtbij zijn geboortestad, trok hij door de jaren naar Memphis, Austin en Nashville. Hier luisterde, ontmoette en schreef hij, maar bracht hij bovenal zijn muziek ten gehore. Hij werd opgepikt door onder andere Buddy Miller en bouwde een naam op als zanger, verhalend over het leven van de doorsnee, hardwerkende Amerikaan. Niet voor niets wordt Trooper dan ook regelmatig vergeleken met Bruce Springsteen. Zijn songs zijn simpel van opzet en daardoor effectief in het overbrengen van een boodschap. Waar hij in zijn beginjaren juist vaak met band speelde, doet hij dat tegenwoordig meestal solo. Bij Trooper geen poespas, en dat is ook niet nodig: de muziek is sterk in haar eenvoud en vormt op die manier een mooi contrast met de meer energieke acts die Ramblin’ Roots zullen aandoen.

Te zien: The Robert Cray Band; Otis Gibbs; Eric Sardinas; Thomas Dybdahl; Lee Fields and the Expressions; Mary Gauthier; Gemma Ray; Blue Grass Boogiemen; Memo Gonzalez ft. Holland K. Smith; Dave McGraw & Mandy Fer; Gregory Page; Greg Trooper; The Cannonball Johnsons; Reverse Cowgirls, zaterdag 18 oktober, Ramblin’ Roots festival @ TivoliVredenburg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht