Wreck Fader: het debuutalbum van Kypski

Een album dat je kunt zien, horen en spelen

Tekst: Maarten Braun ,

Na een lange carrière als dj, bandlid, scratchkampioen en ongetwijfeld nog een hele reeks andere dingen, komt dj Kypski (Thomas Elbers) met zijn eerste soloplaat. We stelden Kypski wat vragen over Wreck Fader.

Ben je lang bezig geweest met het project?
“In totaal zo’n twee jaar, hoewel dat natuurlijk niet fulltime is geweest. Ik heb veel inspiratie opgedaan op tour in Engeland met Caro Emerald (hij maakte onderdeel uit van de band). Daardoor kregen veel nummers werktitels als 'Glasgow', 'Bristol', 'London Roundhouse' en 'Isle of Wight'.

Werd het tijd voor iets van jezelf?
“Ik wilde iets voor mijzelf maken. Iets dat ik kan overhandigen en waarover ik kan zeggen dat ik dat ben. Ik heb natuurlijk veel gedaan met andere muzikanten, maar zoiets nog niet.“

Op het album staat een aantal gastbijdrages, kun je daar iets over vertellen?
“In het begin wilde ik er helemaal geen. Later dacht ik, ik ben wel stom om dat niet te doen, want veel contacten had ik al gelegd en het is juist leuk om van je helden feedback te krijgen of zelfs met hen samen te werken. Het geeft een album ook wel een extra dimensie. Maar ik hou niet van te veel samenwerkingen, dat kan ook weer killing zijn.”

Je staat op ADE als dj, maar wordt het album ook een show?
“Het is een volledige soloshow, ik bespeel een speciale draaitafel die muzieknoten kan spelen als een gitaar, met visuals en licht erbij. Ik heb nu ook al wat andere boekingen staan, zoals We Are Electric in Eindhoven.”

Dan is het wel een beetje terug naar de roots?
“Ik zou het natuurlijk leuk vinden als mensen aan de muziek kunnen horen dat ik het ben. Maar dat vind ik zelf lastig om in te schatten. Ik geloof dat het nu vooral onder de noemer 'beats' geschaard wordt. Wel is er een duidelijk geluid te horen wat bij de dj-stijl past, dus het scratchen komt natuurlijk uitgebreid aan bod”

Is het album overal te verkrijgen of vooral via digitaal aanbod?
“Wij hebben bewust het CD- format achterwege gelaten, dus we brengen het nu alleen maar digitaal uit, op diverse streaming platforms. In december komt er uiteraard wel Vinyl uit via Lowriders. Ik voel echt helemaal niks meer bij een CD.”

Wordt het album onder een label uitgebracht?
“Het is een co-release tussen mijn eigen label ‘Kypski Music’ en ‘Lowriders Recordings’. De reden is eigenlijk dat je samen sterker staat en iets meer kunt bereiken.

Lopen er verder nog andere projecten?
“Dit is nu waar ik mij op focus. Dus geen banddeelnames of andere projecten. Maar eigenlijk is Wreck Fader al drie projecten in één: De Wreck Fader Game, het album en de liveshow!”

De Game, hoe werkt dat?
“Je bent in de game de naald, je racet als het ware door de groef. Daarbij moet je dan allerlei obstakels ontwijken. Ook het scratchen zelf komt terug in de game, maar daar dat laat ik nog in het midden.”

De game is afgelopen woensdag al gelanceerd en is tijdens ADE te spelen. Daarnaast komt er ook een gratis app van. Het album is te beluisteren op de luisterpaal.

Te zien: Kypski, vrijdag 17 oktober, ADE @ Melkweg