Albumrelease wordt albumrelief voor Aestrid Albumrelease wordt albumrelief voor Aestrid

Soestenaren hebben geen 'map or address' nodig om EKKO vol in het hart te raken

, Tekst: Iris van Korven / Foto’s: MartinJan Gaasbeek

Albumrelease wordt albumrelief voor Aestrid

Soestenaren hebben geen 'map or address' nodig om EKKO vol in het hart te raken

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: MartinJan Gaasbeek ,

"035 represent!" roept een toeschouwer in het publiek tussen één van de nummers door. Aestrid-voorman Bo Menning reageert even tevreden als opgelucht en vertelt: Over hoe hij in Soest zijn lotgenoten vond en daar dus toch niet de enige was die muziek wilde maken. Zo noemt hij medebandlid Jurriaan Sielcken, Marnix Dorrestein (IX) en Jelte Tuinstra (Jett Rebel). Hij vervolgt zijn verhaal: "We maken totaal verschillende dingen, maar doen in wezen hetzelfde: we gebruiken de muziek om soms te ontsnappen aan iets, om ergens in te kunnen schuilen. Ik schuil in geluidsmuren, als een deken dat ik over me heen kan trekken."

Het zou niet de eerste keer zijn dat Aestrid zijn publiek sprakeloos achterlaat na een optreden. De gitaren worden ingeplugd, de rookmachine doet zijn werk en drummer Ray Murphy zet de eerste song in. Niet veel later snoert Bo Menning met zijn zalvende stem de mond van het publiek. Soms zijn het de staccato baslijnen van Jurriaan Sielcken, dan weer de traag voortstuwende drums van Murphy die de luisteraar houvast bieden en door de galmende geluidsmuur van Menning heen helpen.

Dat Menning elke set die hij speelt "tot een beleving wil maken", was al duidelijk. Dat ook derde album No Map Or Address daar in kan bijdragen, blijkt vanavond in EKKO. In het trage, repetitieve Suburban Reverb zingt Valerie Zwart mee, die ook op het album te horen is. Nummers als Long Distance Runner en Seattle Or Portland laten horen hoe de band de gelaagde structuur los heeft durven laten, maar desalniettemin nooit verdrinkt in de luide sound die daardoor nog nadrukkelijker de aandacht opeist. Zodoende is No Map Or Address een treffende titel in de zin dat de songs, meer dan op voorganger BOX, op gevoel in plaats van verstand drijven. In het geval van Aestrid maakt het de beleving (nog) indrukwekkender dan ooit.

Na anderhalf uur sluit Aestrid zijn set af met Fair Start – Fire Hill. Menning klimt op de drumkit en bungelt even later aan het plafond van EKKO, net als anderhalf jaar geleden bij de albumpresentatie van BOX. Sielcken en Murphy werken voor de laatste keer vanavond naar een climax toe en slaan nog een keer een warme deken om het publiek heen.

Gezien: Aestrid albumrelease met voorprogramma van Stillwave, woensdag 1 oktober 2014 @ EKKO, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht