Novack: “We stoppen ermee”

Band treedt voor het laatst op tijdens fotoboekpresentatie van 3voor12/Utrecht

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto: Rob Sneltjes ,

Na ruim zeven jaar stopt de Utrechtse band Novack ermee. De indiepopband geeft haar laatste optreden tijdens de fotoboekpresentatie van 3voor12/Utrecht, op zondag 30 november in TivoliVredenburg. We spreken met bandlid Wubbo Siegers over het besluit en het laatste optreden. “Het is tijd voor nieuwe dingen”, aldus Siegers.

Laten we maar met de deur in huis vallen; waarom stoppen jullie met Novack?
Wubbo Siegers: "Een aantal van ons maakt al bijna vijftien jaar met veel plezier muziek met elkaar, in Novack en daarvoor al in de band Vladimir. We zijn op een punt aangekomen dat het tijd is voor nieuwe dingen. Daarom hebben we samen besloten te stoppen.”

Wat zijn jullie gezamenlijke en/of individuele plannen?
Siegers: "Gezamenlijk zijn er op dit moment geen concrete plannen. Sander (van der Linden, gitaar en zang, red.) gaat zich nu richten op een elektronica-project waarin hij ook zingt. Ik ben momenteel actief als lid van Klarälven en sinds kort ook van The Youth, het project van Moss-bassist Koen van der Wardt. Daarnaast zal ik samen met Chris (Siegers, basgitarist, red.) de komende periode betrokken zijn bij het maken van een nieuw album met de Amsterdamse singer-songwriter No Ninja Am I. Tot slot is Coen (Hamelink, trompetist, red.) sinds kort lead-trompettist van het Amsterdam Funk Orchestra en richt Andreas (Willemse, toetsenist en zang, red.) zich op een solo-soundscapingproject en een nog naamloos Amsterdams slow-fi-project.”

Hoe kijken jullie terug op Novack? 
Siegers: "Novack was meer dan alleen muziek maken. Behalve dat het een goede vriendenclub is, hebben we ons meerdere malen weten te onderscheiden op zaken rondom de muziek. Denk aan de hoax rondom een plaatjesverzamelalbum voor indiebands, een 'Ik ben toch niet mainstream'-tour waarbij Sander hoogstpersoonlijk een sommatie van de Media Markt op zijn deurmat kreeg en de vijfhonderd unieke hoezen voor ons debuutalbum. Hier kijken we met veel plezier op terug. Daarnaast zijn we natuurlijk erg trots op de twee albums die we hebben gemaakt. Het is vooral bijzonder dat we echt een transformatie hebben ondergaan van duo-project naar band."


Jullie laatste optreden vindt plaats tijdens de 3voor12/Utrecht-presentatie van het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht op 30 november in TivoliVredenburg. Vanwaar deze keuze?

"We hebben ons altijd bijzonder gesteund gevoeld door 3voor12/Utrecht. Met Vladimir speelden we in 2005 al op de allereerste editie van de Club 3voor12/Utrecht en met Novack op de eerste editie van de Club 'nieuwe stijl' in 2009. In 2010 werden we ook nog eens uitgeroepen tot meest veelbelovende act uit Utrecht tijdens de 3voor12/Utrecht-awards. In deze lijn ligt het alleen maar voor de hand dat ook ons laatste optreden bij een event van 3voor12/Utrecht is." 

Wat is jullie gevoel bij dit laatste optreden?
"Enerzijds is het jammer dat we met Novack niet helemaal datgene bereikt hebben wat we voor ogen hadden. We vinden nog steeds dat we met Arrivals een goed album hebben gemaakt, dat helaas minder heeft gedaan dan we wilden. Daar kun je allerlei oorzaken voor bedenken, maar nu overheerst toch vooral het gevoel dat we mogen terugkijken op een heel bijzondere periode. Een belangrijk deel van ons leven hebben we samen opgetrokken, muziek gemaakt en daar heel veel plezier aan beleefd. Dat eindigt nu, maar heeft ons ook mede gebracht tot wie en waar we nu zijn."

Wat kan het publiek verwachten bij jullie laatste optreden?
“We gaan nog één keer knallen met een korte set en geven daarbij vervroegd Sinterklaascadeautjes weg. Via onze website kun je een coupon downloaden die je op 30 november tijdens de fotoboekpresentatie in TivoliVredenburg inwisselt voor een gratis lp + cd van ons laatste album Arrivals. Er zijn in totaal vijftig coupons, dus sla snel je slag!”