#LGW14: Wat mag je niet missen op Le Mini Who?

Acht tips met veel aandacht voor lokaal talent

Tekst: Wouter Bal & Marc van der Laan / Foto: Wouter van de Kamp ,

Zaterdag neemt het gratis muziekfestival Le Mini Who? de Voorstraat en Oosterkade over. Het programma is dit jaar weer divers en verrassend, maar bovenal zeer uitgebreid. Om niet te verzuipen in het aanbod tippen wij hier daarom alvast wat acts die je écht niet mag missen.

The Youth - Broei (13.00 - 13.25 uur)

The Youth is een relatief nieuw project van Moss-bassist Koen van de Wardt die zich, toen hij van Noorwegen naar Nederland kwam, blijkbaar heeft voorgenomen om zoveel mogelijk muziek te maken. Behalve in Moss en The Youth speelt hij namelijk ook nog bas in Klarälven. The Youth is echter helemaal zijn eigen project waar hij in Noorwegen al aan werkte. Het recent verschenen eerste liedje ‘Island’ meandert tussen dreampop en shoegaze. Begin 2015 verschijnt een eerste EP en zijn er ook eerste optredens met een live-première op Grasnapolsky. Op Le Mini Who? doet Van de Wardt een solo-set. 

This Leo Sunrise – Gys (13.45 – 14.30 uur)

Vijfmansformatie This Leo Sunrise heeft patent op duistere, broeierige Americana in de lijn van bijvoorbeeld Bonnie “Prince” Billy. Zanger en gitarist Jacco van Elst is ook actief en succesvol met zijn andere band The Fire Harvest, maar gelukkig blijft er ook tijd voor zijn oude liefde This Leo Sunrise. Die oude liefde moet hij delen met 3voor12/Utrecht, want al in 2007 traden ze op een van onze clubavonden op. Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat hun laatste album Spoken verscheen, maar in januari duiken ze weer de studio in. Op Le Mini Who? zullen de nieuwe liedjes voor het eerst live worden getest.

Yuko Yuko - Kapitaal (14.00 - 14.30 uur)

Inclusief de show op de Popronde wordt dit het derde Utrechtse optreden van Yuko Yuko in iets meer dan een maand. Dat tempo past wel bij de snelheid waarmee de jonge Fries Elias Elgersma nummers en platen uitbrengt. Zijn ambitie is dan ook om superveel platen te maken en op te treden, het liefst non-stop. Tijdens Le Mini Who? is hij twee keer te zien: behalve om 14.00 uur met de psych-dreampop van Yuko Yuko ook nog eens om 17.30 uur met The Homesick, dat als Ariel Pink schijnt te klinken. 

Chantal Acda - Eindhoven in Utrecht (14.30 - 15.00 uur)

Wat doe je als festival wanneer een vaste bezoeker je al jarenlang aan het digitale hoofd ‘zeurt’ om een bepaalde act te programmeren? Dan doe je dat gewoon. Bijvoorbeeld met Chantal Acda. Daar willen we overigens niet mee zeggen dat Acda er anders niet had gestaan. De in België wonende maar in Nederland geboren Acda heeft in de afgelopen 10 jaar al een respectabele carrière opgebouwd. Eerst met Sleepingdog, daarna bij verschillende Belgische bands (o.a. Isbells). Eind 2013 verscheen een nieuw album onder eigen naam: Let Your Hands Be My Guide, waarop ze heeft samengewerkt met de Berlijnse pianist/producer Nils Frahm en met multi-instrumentalist Peter Broderick. Op die plaat staan dromerige, fragiele en spaarzaam ingekleurde liedjes met daarbij telkens Acda’s gevoelige stem.

Ode To The Quiet – Hostel Strowis (15.00 – 15.30 uur)

Ode To The Quiet bracht dit jaar een prachtig en rijk gearrangeerd debuutalbum uit dat bol staat van de mooie liedjes. Hun muziek is dynamisch, meeslepend, soms een tikje bombastisch, maar altijd spannend. In combinatie met de indringende teksten van zangeres Marianne Oldenburg levert dat muziek op die je filmisch zou kunnen noemen. Cinematic Stargaze noemen ze het zelf, dus doe zaterdag je ogen eens dicht en kijk welke sterrenbeelden jíj te zien krijgt. Niet voor niets verdiende Ode To The Quiet dit jaar een nominatie in de categorie Meest Veelbelovende Act op de 3voor12/Utrecht Awards, die zaterdag 13 december In EKKO worden uitgereikt. 

Alexi Lalas – Café de Voortuin (16.00 - 16.30 uur)

De door Kurt Vile en Bradford Cox geïnspireerde uitgesponnen lo-fi indiepop van Alexi Lalas maakte indruk op onze eigen clubavond in dB’s en zorgde voor hooggespannen verwachten ten aanzien van het debuutalbum. Verwachtingen die in oktober volledig werden ingelost want The Best Is Yet To Come leverde ook deze band een nominatie op in de categorie meest veelbelovende act op de 3voor12/Utrecht Awards.

Big Hare – De Bastaard (16.00 – 16.30 uur)

Beats, rauwheid, loops, gekkigheid, maar vooral: feest. Dat krijg je bij een optreden van Big Hare. En geen feestje waar je stilletjes in een hoekje blijft zitten, maar een feestje waar de voetjes van de vloer gaan. Bij hun optreden op onze clubavond trilde alles mee, zelfs de muren van dB’s. Wij zijn dan ook zeer benieuwd of de Bastaard nog overeind staat na het optreden van dit tweetal.

Karawane - Café De Stad (16.30 - 17.00 uur)

Karawane is het alter ego van muzikant en kunstenaar Anne Caesar van Wieren, die je kunt kennen van LPG en het erg mooie, daaraan gelieerde project De Speech. Sinds begin 2014 releast hij elke maand een nieuw liedje met daarbij een zelfgemaakte video (check Kicking the Habit voor een mooi overzicht.) Muzikaal is het behoorlijk divers met dreampop, psychedelische dancetracks, gitaarliedjes, meer exotische klanken en alles wat daar tussenin zit. Afgelopen week speelde Karawane voor de eerste keer live, met naast Van Wieren op akoestische gitaar ook nog twee bandleden op respectievelijk elektrische gitaar en dwarsfluit/zang.

Raadpleeg hier het volledige programma van Le Mini Who?
 

Te zien: Le Mini Who? 2014, zaterdag 22 november @ Oosterkade (11.30 - 13.30 uur) en Voorstraat (13.30 - 18.00 uur), Utrecht. Entree is gratis.