Zestien bands uit provincie Utrecht in Popronde 2014 Zestien bands uit provincie Utrecht in Popronde 2014

Ook dit jaar recordaantal inschrijvingen

, Tekst: Marc van der Laan 

Zestien bands uit provincie Utrecht in Popronde 2014

Ook dit jaar recordaantal inschrijvingen

Tekst: Marc van der Laan  ,

Op Pinguin radio zijn de namen bekend gemaakt van de bands en artiesten die zijn geselecteerd voor het reizende muziekfestival Popronde. Tussen de 120 bands die van september tot en met november 2014 in de deelnemende steden spelen, zijn er dit jaar zestien met wortels in onze provincie.

De Popronde biedt al meer dan tien jaar een nieuwe lichting opkomende Nederlandse bands de mogelijkheid om zich te presenteren aan publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. In de periode september tot en met november treden op één avond circa 25 bands op in kroegen, muziekcafés en theaters in het centrum van de deelnemende steden. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Acts die eerder meededen met de Popronde -voordat ze doorbraken naar een groter publiek- zijn onder andere: Blaudzun, De Staat, Go Back To The Zoo, Lucky Fonz III, Voicst en Kensington. Afgelopen jaar hebben bands als Adam & the Relevants, Emil Landman en My Blue Van succesvol deelgenomen aan de Popronde.
 
Dit jaar waren er meer inschrijvingen voor de Popronde dan ooit tevoren, maar liefst 1.100 acts schreven zich in. Mischa van den Ouweland, artistiek leider van de Popronde, ziet het groeiende aantal inschrijvingen als teken dat het Nederlandse muziekklimaat steeds beter wordt. "Ambitieuze muzikanten die rammelen aan de poort zijn hongeriger dan ooit om speelervaring op te doen. Daardoor is de Popronde-selectie dit jaar sterker dan ooit." Popronde 2014 vindt plaats in 31 steden door heel Nederland en ziet dit jaar Leeuwarden, Enschede en Amsterdam terugkeren als participerende gemeentes. Naar verwachting zullen tenminste 600 podia deelnemen en treden de 120 geselecteerde artiesten bij elkaar ruim 1000 keer op. 
 
Het volledige overzicht met de deelnemende bands en artiesten is te vinden op de website van de Popronde. Van de 120 bands zijn er zestien met wortels in de provincie Utrecht en zeven van de geselecteerde bands hebben eerder op één van de edities van Club 3voor12/Utrecht gespeeld. Tussen de uitverkorenen vinden we COPPERSKY, de laatste winnaar van een 3voor12/Utrecht Award, en drie bands die eerder 3voor12/Utrecht Selecteert waren: Ode to the Quiet, The Virgin Army en APRIL. Andere acts uit de provincie zijn Amariszi, Close Up, David Douglas, Eveline Vroonland, Faut Haut, Heroism, Menhir, on eva, Project Bongo, Robbing Banks, Rondé en Wooden Soldiers. Ook geselecteerd zijn de inmiddels in Den Haag woonachtige maar zelfverklaard eeuwige Soester Soskop (en band) en IX, de nieuwe band van voormalig Clash of the Titans-winnaar Marnix Dorrestein.

De selectiecommissie bestond dit jaar onder andere uit 3voor12-redacteuren Ingmar Griffioen en Christiaan Walraven, Jasper van Vugt (OOR/Radio Mortale), Roosmarijn Reijmer (3FM/3voor12), Frank Kimanai (Whipping Post Music), Frank Satink (Zwarte Cross/Goomah Music), Alex van der Hulst (OOR/Revu/NRC/Gelderlander), Bas Barnasconi (Van Katoen/Bazzookas), Hanna Vink (muziekredacteur van De Wereld Draait Door), Katja Keersemaekers (Friendly Fire), Koen ter Heegde (Subroutine Records), Maarten Middendorp (Agents After All) en natuurlijk de juryvoorzitter Mischa van den Ouweland (Popronde).

In de komende maanden bepalen de kroegen, muziekcafés en theaters in overleg met de lokale coördinator welke bands we terug gaan zien in Utrecht (16 oktober) en Amersfoort (22 november). Net als voorgaande jaren doet 3voor12/Utrecht weer verslag van Popronde.

Te zien:
Popronde 2014, donderdag 16 oktober 2014 @ diverse podia, cafés en theaters, Utrecht
Popronde 2014, zaterdag 22 november 2014 @ diverse podia, cafés en theaters, Amersfoort 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht