Programmering Into the Woods festival 2014 onthuld

Een goede en innovatieve mix van genres binnen de elektronische muziek

Tekst: Joost Meijer / Foto: Annemiek Haandrikman ,

De zomer komt er weer aan en de eerste festivals zijn van start gegaan. In Amersfoort wordt de hele zomer maar naar één festival uitgekeken: Into the Woods. Dit jaar is de vijfde editie van het landelijke succes en dat viert de organisatie door er een extra dag aan vast te plakken. Met headliners als Mr. Scruff, Martin Buttrich, Pig&Dan en Extrawelt en veel innovatieve acts, weet Into the Woods weer te verrassen. De organisatie, bestaande uit Siep Stronks, Sijmen Stronks, Timo Spruitenburg, Tim Hogenboom en Paul Niezen, is al in volle gang met de voorbereiding van het festival. Laatstgenoemde spraken we over de vandaag naar buiten gekomen programmering.

Jullie gaan naar twee dagen, vanwaar deze keuze?
“Into the Woods is ieder jaar snel uitverkocht. Je werkt er een heel jaar naartoe met honderden strijders, die een hele week opbouwen en een paar dagen afbouwen. Dat maakt het met alle tijd en energie die je erin steekt, zonde is dat het maar een dag is. We hadden ook een andere optie: doorgroeien in capaciteit, echter vonden wij dit niet passen bij Into the Woods. We willen de intieme sfeer behouden, want dat is onze kracht.”

Komt er ook een camping?
“Wij gaan geen slaapplaatsen aanbieden. In Nederland kom je niet aan een nachtvergunning dus kunnen wij ook geen nachtprogrammering aanbieden. Idealiter zouden wij non-stop willen doorfeesten, maar ik ben ook benieuwd of mensen voor een passe-partout zullen gaan of dat ze voor een dag kiezen. Zelf denken wij dat ze door onze manier van programmeren een sterke voorkeur voor een van de twee dagen zullen hebben. Wij gaan wel een lijst aanbieden met een overzicht van hotels en campings in de buurt.”

Hoe is de bekendmaking dat jullie naar twee dagen gaan ontvangen?
“Nou, dat is misschien wel leuk, we hebben twee weken geleden de aankondiging online gezet dat we van een naar twee dagen gaan. Dit hebben we met een filmpje gedaan en dat is keihard viral gegaan. Hij heeft op Dumpert in de top vijf gestaan en is meer dan 75.000 keer bekeken. Dit filmpje geeft goed weer waar Into the Woods voor staat. Het laat zien dat er veel tijd en energie in het creatieve gedeelte wordt gestoken. Daarbij is de aankondiging positief ontvangen.”

Ook hebben jullie weer een Gouden Kabouter gewonnen.
“Ja dat klopt, de Gouden Kabouter voor meest groene festival. Met meest ‘groene’ werd echter het meest ‘duurzame’ bedoeld en ik denk dat veel mensen het haakje groen met het bos legden. Als je het in dat opzicht bekijkt zijn wij wellicht wel het meest groene festival, maar als je het op duurzaam beoordeelt, zijn wij dat verre van. We zouden dat wel willen, maar dat is een doel op de lange termijn en daarom was het beter om de prijs te geven aan een partij die er heel veel tijd en moeite aan besteedt. Toen zijn we uitgekomen bij Welcome to the Future, dus hebben wij de prijs afgestaan aan deze organisatie.”

Vorig jaar hebben jullie een hele diverse programmering aangehouden, gaan jullie die dit jaar vasthouden?
“Vorig jaar was er wel een puntje van kritiek. De bezoeker miste de echte stevige techno, dus daar hebben wij naar geluisterd. We hebben de focus van het Beukenbos weer meer gelegd op het beuken en dat zie je ook wel terug in de programmering. Verder was de Bosspot vorig jaar een groot succes. Hier werd meer live muziek gemaakt met onder andere, Rangleklods, Weval en Jungle by Night. De reacties op de Bosspot waren zo positief dat we ervoor gekozen hebben de stage groter te maken.”

Is er nog steeds ruimte voor lokale acts?
“Ja, de Stekplek blijft en zo is er dus ook ruimte voor lokale artiesten. Wel met de kanttekening dat we ons niet alleen willen focussen op artiesten uit de regio, maar ook op opkomende artiesten uit heel Nederland. Het woord ‘stek’ is natuurlijk relatief, dus het kan ook een stekje zijn vanuit heel Nederland.”

“De vrijdag wordt in eerste instantie anders dan de zaterdag. Dat komt omdat wij op de vrijdag niet de Bosspot zullen gaan programmeren. Dit doen we omdat het iets compleet nieuws is voor ons. Wij moeten nog maar afwachten hoe het gaat maar als het goed gaat kunnen we de Bosspot er altijd nog bij programmeren. Dus er zijn op de vrijdag in ieder geval vier stages en op de zaterdag vijf stages waar de bezoeker van de muziek kan gaan genieten.”

Gaan we weer een vernieuwd magisch bos in?
“We zijn druk bezig met de indeling van het terrein. Het wordt weer helemaal op de schop gegooid. Verschillende stages worden gemixt ten opzichte van vorig jaar, maar dat laten wij nog even aan de verbeelding over. We hebben gekozen voor een divers programma. Dus als je naar het Beukenbos op vrijdag kijkt dan staan er goede technonamen, maar dat is toch een ander soort techno dan de techno die je op de zaterdag terug ziet. Dit geldt ook voor de Takkenstage. We willen twee verschillende profielen neerzetten voor de vrijdag en zaterdag, zodat de bezoeker een specifieke voorkeur krijgt voor een van de twee dagen.”

De volledige line up

Vrijdag 5 september

Beukenbos
Martin Buttrich, Pig & Dan, Harvey Mckay, Mirella Kroes, Ici Sans Merci, Erik Sebastiaan
Into the Groove
Genius of Time live, Paul Woolford, Gerd Janson, Tama Sumo, Anil Aras
Takkenstage

Extrawelt live, Ryan Davis live, Miss Melera, Weval, Olaf Stuut live, Juli N. More, Mees Dierdorp
Stekplek
Melon, SQL, Tsepo, Disco Matique, Space Cowboys, Hawk

Zaterdag 6 september

Beukenbos
Function live, Peter van Hoesen, Brian Sanhaji live, Sandrien, Will & Ink live, Brent Roozendaal, Jean Pierre Enfant
Into the Groove
Mr. Scruff, Midland, Hunee, PBR Streetgang, Radio Noetnoet
Takkenstage

DJ Hell, Robag Whrume, Dauwd live, Melon, Nuno dos Santos, Burt Control
Bosspot
Pupkullies & Rebecca live, Kombinat 100 live, Coma live, Say Yes Dog live, Compact Disk Dummies live, Gallowstreet live, David Douglas live, Cardboard Motel, Bonnefooi
Stekplek

Maxi Mill, Halve Soul, Hellie Berry, Scott Franka live, Andrew Pacific, AM
Into the Mood (beide dagen)

Into the Food, Into the Healing, Into the Chouffe, Into the Book en heel veel meer.

“Dit is naar onze mening wel echt het vetste programma ooit en daar zijn we ook heel erg trots op. Maar je ziet ook het verschil tussen de dagen. Wanneer je het Beukenbos op de zaterdag bekijkt, is het echt donkere techno terwijl er op de vrijdag net iets melodischere techno is geprogrammeerd. Wij zoeken ook de artiesten waarvan we denken dat zij het in de toekomst goed gaan doen. En natuurlijk Mr. Scruff, we zijn supertrots dat we hem geboekt hebben.”

Wat opvalt is dat jullie niet in de veilige zone blijven met het programmeren van artiesten maar dat jullie grotendeels kijken naar innovatieve acts. Doen jullie dit met opzet?
“We worden enigszins gedwongen om creatief met de programmering om te gaan, omdat er veel artiesten met exclusiviteit in Nederland zitten. Aan de ene kant kunnen we ons daar aan gaan ergeren, maar het is nog veel vetter om er je voordeel uit te halen en een line-up neer te zetten die niet iedereen kan bedenken, zodat er dan ook echt iets tofs uitkomt. Ik denk ook dat dit een hele goede mix is van mooie namen waar je naar verschillende genres kan luisteren binnen de elektronische muziek.”

Om af te sluiten, hoe gaat het met de creatieve programmering?
“Het creatieve programma komt nog, maar we gaan weer starten met het welbekende 'puntmutsformulier'. Voor de lezers thuis, die het nog niet weten: dit is het formulier waar jij je kunt aanmelden voor een creatief plekje op Into The Woods. Ieder jaar komen hier honderden aanmeldingen op binnen. Met dit formulier kan iedereen online zijn idee pitchen zodat wij het vervolgens voor hen proberen te realiseren. Deze is ook vanaf vandaag online gegaan.”

De kaartverkoop gaat ‘onder voorbehoud’ op 4 juni om 20.14 van start op www.intothewoodsfestival.nl. Vorig jaar is dat niet helemaal vlekkeloos verlopen maar dit jaar garandeert de organisatie dat het goed gaat.

Te zien: Into the Woods Festival met o.a. Mr. Scruff, Martin Buttrich, Pig & Dan, Extrawelt en Midland, 5 – 6 September 2014 @ Openluchttheater Amersfoort