Pentatones vertrekt tijdens SPRING op nieuwe muzikale reis

Geslaagd muzikaal experiment van Duitse en Utrechtse muzikanten

Tekst en foto's: Paul van Dorsten ,

De tweede editie van SPRING - 10 dagen dans, theater en meer - wordt muzikaal in stijl afgesloten door Pentatones in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het Duitse electro-gezelschap trommelt voor deze gelegenheid een aantal Utrechtse muzikanten op waar ze in de zomer 2013 al mee hebben samengewerkt, tijdens Studio Stekker. Een verslag van een bijzondere afsluiting van SPRING 2014.

Door de inbreng van cello's en blazers uit de Kytpoia-stal verandert het gebruikelijke Pentatones optreden van scheurende synthesizers en beukende drumcomputers in een nieuwe muzikale reis. Te midden van deze combinatie gaat alle aandacht uit naar Delhia, de frontvrouw van Pentatones. Met haar uitgesproken make-up, rauwe doch verfijnde stem en dreigende en energieke performance is zij het kloppend hart van de avond.

Het begin van het optreden leunt vooral op de inbreng van de strijkers en blazers en wordt ondersteund door subtiele beats en synths. De opkomst van Delhia, in een alles verhullende bubbelcoat waarbij slechts flarden van haar gezicht en de haar kenmerkende make-up zichtbaar zijn, is zowel subtiel dreigend als mysterieus. Haar zang is complementair aan het muzikale deel en voelt warm aan. De bubbelcoat vormt daarbij een mooie symboliek.

Gaandeweg het optreden komt er meer energie los en gaat de bubbelcoat uit, om de Delhia te laten zien zoals we haar kennen van Studio Stekker, vorige zomer: vol passie en energie, dansend en met volle overgave opgaand in de muziek. Die muziek is ondertussen ook veranderd in de meer gebruikelijke Pentatones performance, waarbij cello's, blazers, drumcomputers, synthesizers en zang volledig opgaan in een symbiotisch optreden. Dezelfde energie slaat ook over op het publiek en tot halverwege de zaal staat niemand meer stil.

Al die tijd staat de megafoon, handelsmerk en instrument van Delhia, onaangeroerd op het podium. De teleurstelling is dan ook groot als de artiesten na een zinderende show van het podium afgaan en de dj's gelijk hun eerste plaatje opzetten. Dit blijkt gelukkig een misverstand, dat door de toetsenist overstemd wordt met een aantal akkoorden. De voltallige bezetting keert snel terug op het podium voor een toegift zoals het hoort: 'de Pentatones plus', waarbij de megafoon de rol krijgt waar deze voor bedoeld is. De pittige en verfijnde de stem van Delhia krijgt door middel van de megafoon een zeer rauw karakter en geeft de toegift de energie die daarbij hoort.

De afsluiter van SPRING 2014 is een indrukwekkend optreden van een geslaagd muzikaal experiment van Duitse en Utrechtse muzikanten.


Gezien: SPRING party met Pentatones en speciale gasten (live) en dj’s, zaterdag 24 mei 2014 @ Stadsschouwburg Utrecht