Liedjes schrijven met Eefje de Visser Liedjes schrijven met Eefje de Visser

7 tips voor je (opkomende) muziekcarrière

, Tekst: Marieke Steijvers / Foto’s: Herre Vermeer

Liedjes schrijven met Eefje de Visser

7 tips voor je (opkomende) muziekcarrière

Tekst: Marieke Steijvers / Foto’s: Herre Vermeer ,

Heb jij nou ook altijd al liedjes willen schrijven maar kun je nog wel wat tips gebruiken. Eefje de Visser heeft er nog wel een paar voor je. Lees ze door, pak je gitaar erbij, of je piano, of je xylofoon en start je carrière vandaag nog!

Waar heb jij je skills vandaan?

"Ik heb op de Rockacademie gezeten, niet afgemaakt, maar daar heb je natuurlijk veel mensen met ideeën over songwriting. Veel songwriters en tekstschrijvers zijn heel erg bezig met een goed verhaal. Goeie tekst met inhoud, kop en staart, met knappe dingetjes erin., Goed bedacht, blablabla. Dan wordt het idee dat je echt een goede tekst moet kunnen schrijven, met een goed verhaal en een duidelijk onderwerp, dat je in één keer moet kunnen zeggen waar het over gaat."

"Op een gegeven moment realiseerde ik me dat dat voor mij helemaal niet werkte. Ik wilde veel liever bezig zijn met de klank van de woorden en dat het juist heel random mag zijn. Ik hou van die willekeur, van een mooie verzameling woorden bij elkaar die een bepaald beeld of een bepaalde sfeer oproepen. Ik ben veel beter gaan schrijven vanaf het moment dat ik losliet dat het allemaal duidelijk moest zijn."

TIP 1: Doe je eigen ding

"Onze voormalig toetsenist Jelte Heringa, is echt allergisch voor pathetische, sentimentele muziek. Ik ook. Het is heel makkelijk om iets te doen wat overgevoelig is. Iets wat eigenlijk in clichés vervalt zonder dat je het door hebt."

"Ik zit natuurlijk juist in de hoek van gevoelige muziek. Ik maak van dat soort gevoelsteksten en het zit altijd op het randje van 'kan dit?' Sommige dingen die ik nu nog zing zitten zelfs net aan de verkeerde kant van de rand, te bedoelerig. Ik probeer altijd iets te doen waar iets nuchters inzit. Bijvoorbeeld: 'Laten we werken en naar Rome gaan' ['Schip', album Het is, red]. Werken, dat is het woord dat ik dan nodig heb om het niet te zoetsappig te laten worden."

"Veel mensen hebben niet door van zichzelf dat het veel te plakkerig en te weeïg is. Er moet een bepaalde nuchterheid inzitten. Een bepaalde vreemd- of eigenheid, die het wat minder zeikerig maakt . Minder in dat zijige, ik-heb-veel-gevoel ding."

TIP 2: Heb alsjeblieft door wanneer je te sentimenteel bent

"Ik denk van tevoren helemaal niet na over wat ik ga schrijven, ik begin gewoon. Achteraf blijkt er natuurlijk wel een onderwerp te zijn. Het onderwerp vormt zich eigenlijk al in het eerste couplet, dan denk je 'ok, dit is blijkbaar de richting van het liedje', en dan ontvouwt het verhaal zich als het ware. Dat kan over meerdere dingen tegelijk gaan. Het kan over een wat breder onderwerp gaan ofzo, bijvoorbeeld een gevoel of iets."

TIP 3: Gewoon beginnen

"Ik hou van muziek die niet echt bedoeld is om een verhaal te vertellen, maar die per ongeluk een verhaal vertelt. Zet wat willekeurige dingen bij elkaar, maak iets wat esthetisch mooi is, of mooi… het hoeft niet per se mooi te zijn. Het mag ook vreemd zijn, maar je hoofd verzint er toch zelf wel dingen bij. Het publiek legt zelf de verbanden wel. Maak iets waar je oren naar toe willen."

TIP 4: Laat de luisteraar zelf verbanden leggen

"Fiona Apple, geweldige tekstschrijfster. Haar laatste plaat heet: The idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do, daarop zingt ze in het nummer 'Anything We Want': 'I look like a neon zebra shaking rain off her stripes'."

"Ik weet zeker dat zij niet denkt: ’Ik wil dit aan het publiek meegeven.’ Maar zij roept beelden op. Dat vind ik gaaf."

TIP 5: Roep beelden op… dus

Ok, goed je hebt je nummer geschreven. En dan?

"Het totaalpakket, superbelangrijk. Artwork, video's persoonlijke stijl. Feist bijvoorbeeld. Wat zij doet is vooral allemaal zo met smaak gedaan. Het is zo niet duidelijk echt een genre, maar wel melodieus, met gevoel en met eigenheid gedaan en ik vind haar teksten ook behoorlijk vet. Ik weet ook niet precies, wat dat is want muzikaal gezien ben ik niet verslingerd aan haar platen. Ik luister het wel, maar het is niet zo dat ik daar helemaal in op kan gaan. Zij is vooral echt een persoonlijkheid."

TIP 6: Draag je persoonlijke stijl uit

"Ik zag een keer een documentaire over singer-songwriter Laura Marling. Ze zei: 'I’m basically just an entertainer.' Dat is ook gewoon wat we zijn. We kunnen wel hele hoogdravende kunst maken die allemaal heel ver van het entertainment af staat, maar uiteindelijk wil je toch gewoon je publiek een fijne avond bezorgen. Mensen komen in hun vrije tijd naar je toe, zij moeten het mooi vinden."

"Laura Marling speelde laatst in Vredenburg. Voordat ze nieuw materiaal liet horen zei ze: 'I’m gonna play a new song, let’s get it over with.' Ik weet hoe het is, ik ga ook wel eens naar concerten, nieuwe dingen zijn altijd moeilijk, dus ik speel die nu en daarna komen weer wat bekende dingen. Dat vond ik inspirerend. Ik dacht wat tof dat ze dat zo ziet en ook gewoon zegt. Als ik naar een concert ga wil ik uiteindelijk ook gewoon de liedjes horen die ik ken."

TIP 7: Neem jezelf heel serieus, maar neem jezelf niet te serieus 

 

Te zien: Eefje de Visser, zondag 11 mei 2014 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht