Het Klassiek ziet kindje KRAFT groeien

“De intimiteit moet gewaarborgd blijven, geen grootheidswaanzin”

Tekst: Joris Postulart ,

Het Klassiek is in Amersfoort en omstreken vooral bekend als de club die KRAFT Festival en clubavonden onder de naam Fuel organiseert, maar ook achter de schermen van bijvoorbeeld Loveland, Kindergarten en Drift Festival zorgt het duo dat de boel op rolletjes loopt. De hardwerkende duizendpoten Nik Schneijderberg en Tim Hogenboom vertellen met trots over hun bezigheden en het aanstaande tweede KRAFT Festival op 2 augustus: “Nu kunnen we alles meer invullen. Vorig jaar waren we al blij dat we de twee podia vol kregen.”

“Onlangs organiseerden we een groot oud & nieuw-feest onder de naam KRAFT oud & nieuw in de oude Prodentfabriek in Amersfoort,” begint de drieëntwintigjarige Tim Hogenboom. “Dat was een groot succes en we hebben enorm veel geleerd. Het was superspannend en leuk om zo'n grote loods aan te pakken. De volgende keer zorgen we dat de zaal ook goed voorverwarmd wordt, want ondanks duizend bezoekers bleef de temperatuur wat laag.” Naast hun vele eigen evenementen verzorgt het duo onder de naam Het Klassiek ook de programmering, artist handling, financieel management en productie van diverse andere festivals. “We werken vaak met veel Amersfoorters samen. Het is tof om te zien dat hun manier van werken ook andere organisaties aanspreekt. Ze zijn bezig met wat ze moeten doen, houden zich aan de regels en hebben een persoonlijke aanpak,” vertelt de trotse Amersfoorter.

Het KRAFT Festival vorig jaar, met drie podia vol lokaal en landelijk bekende house- en technoacts, mag met recht een prima eerste editie worden genoemd. Schneijderberg: “Vanaf één uur tot de zon onder ging was het super lekker weer. Toen een half uur voor het einde het noodweer begon moesten we helaas iets eerder stoppen, maar dat mocht de pret niet drukken. Dit jaar proberen we ons nog meer te onderscheiden van anderen. Het klopte voor ons gevoel nog niet helemaal. Dit jaar hopelijk wel, over elke vierkante meter denken we na. Dat begint al voor de entree.” Met 1.100 bezoekers was het vorig jaar uitverkocht, reden om met een paar honderd bezoekers door te groeien? “De intimiteit moet gewaarborgd blijven, we moeten geen grootheidswaanzin krijgen. KRAFT is ons kindje, hetgeen waar we onze meeste tijd en energie in steken. We proberen ons vooral op het productieconcept te richten en alle onderdelen veel meer samen te integreren. Welk verhaal gaan we vertellen en wat is ons thema? Die vragen proberen we te beantwoorden.” Hogenboom gaat verder: “In het artwork willen we nu al laten zien dat de bezoekers echt onderdeel zijn van het festival. Men maakt het festival, wij verzorgen de rest. We hebben een tien keer volwassenere programmering. Elk genre komt nu op het podium. Niet alleen house en techno, haha. Er komen weer drie stages, één voor house, één voor lokale helden waar alles mag en kan en één voor de stevigere techno. De hele aankleding moet aansluiten op het terrein: industrieel en veel meer diverse vormen van decoratie en ambacht.”

De programmering is al zo goed als rond. Met de Duitse Oliver Huntemann (bekend van Cocoon), de Britse VAAL, Cinnaman en Cleavage mogen de bezoekers zich vast op maken voor een fijn en knalhard festival. Hogenboom: “Er zit veel geld in de programmering. Oliver Hunter is een toffe, grote naam en VAAL is één van de beste producers van het label Life and Death, dat geëxplodeerd is. Zij heeft niet eens foto's, 'plays what she wants to play' en is denk ik één van de vetste boekingen voor ons. Het voelt goed om iets te boeken waar je zelf fan van bent,” sluit hij af met een glimlach.

Te zien: KRAFT Festival, zaterdag 2 augustus 2014, 12.00-00.00 uur, met o.a. Oliver Huntemann, VAAL, Makam en Dimitri @ Mijnbouwweg, Amersfoort. Tickets 24,50.