DIRT-A-GOGO wint de Kei van Amersfoort 2014 DIRT-A-GOGO wint de Kei van Amersfoort 2014

Hardrockabilly band scoort met ijzersterke podiumpresentatie

, Tekst: Jelmer Bergsma / Foto’s: Linda Bouritius

DIRT-A-GOGO wint de Kei van Amersfoort 2014

Hardrockabilly band scoort met ijzersterke podiumpresentatie

Tekst: Jelmer Bergsma / Foto’s: Linda Bouritius ,

De Amersfoortse hardrockabilly band DIRT-A-GOGO mag zich na de finale van de Kei van Amersfoort afgelopen zaterdag een jaar lang de beste band van Amersfoort noemen. De Nederlandstalige indierockband De Koorts ging er met de publieksprijs vandoor.

In een redelijk gevuld Podium de Kelder in Amersfoort vind zaterdag 17 mei de finale van de Kei van Amersfoort 2014 plaats. De bands New Arrivals, Strolling The Yards, SPENK., De Koorts, I'm With Stupid en DIRT-A-GOGO wisten de voorrondes in diverse cafe’s in Amersfoort te overleven en plaatsten zich voor de strijd om de titel. Onder andere een optreden als support-act in de Kelder en een plek in de halve finale van de Utrecht Popprijs staan op het spel.

Als SPENK. om stipt 20.30 uur het spits afbijt, staat er al redelijk wat publiek in de Kelder. De pop-punkrockers zijn niet onbekend met het podium, ook de voorgaande twee edities stond de band de in de finale van de Kei van Amersfoort. Hoewel het publiek nog maar net binnen is, brengt SPENK. de sfeer er al redelijk in. Door een bal het publiek in te schieten en degene die de bal ving een EP cadeau te doen probeert de band nog wat extra interactie in hun optreden te brengen. Volgens de jury een band die ´volledig rockt, maar op zoek moet naar meer structuur en meer de puntjes op de i moet zetten´

De vaste bassist van het jonge Strolling The Yards is niet aanwezig, dus doen ze het met invaller Pim, die zich in een week de baspartijen van de gitaarpop-liedjes van de band eigen moest maken. Aan het optreden doet dit niets af. Zoals de jury achteraf ook aangeeft, draait de band vooral om zangeres/gitariste Laura Sjin die van dromerig pop zonder probleem overschakelt naar een humoristische song voor haar overleden parkiet, waarbij allerlei soorten fluitjes de revue passeren. De band is muzikaal sterk met onderhoudende liedjes maar in de samenhang lijkt nog iets te ontbreken.

Ook DIRT-A-GOGO is een oude bekende. Vorig jaar ging de ‘hardrockabilly’ band, zoals ze zichzelf omschrijven, er met de publieksprijs vandoor. Dit leverde ze onder andere een optreden in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock op. Ook dit jaar slaat de stevige mix van rockabilly, heavy metal en rock ’n roll weer goed aan. Door de rock ´n roll invloeden en de zang die bij vlagen aan Elvis doet denken, is de vergelijking met de Deense band Volbeat snel gemaakt. DIRT-A-GOGO blinkt uit qua podiumpresentatie en het optreden staat als een huis. De jury vindt wel dat ze zichzelf wel wat meer mogen uitdagen.

Na het gitaargeweld van DIRT-A-GOGO mag New Arrivals zich aan het Amersfoortse publiek voorstellen. Het contrast met de vorige act is groot, maar met hun catchy popliedjes en aanstekelijke enthousiasme weten deze jonge heren de zaal die voor een deel was leeggestroomd toch al snel weer te vullen. Zanger Ruben Hoekstra laat vooral in de ballad horen over een fijne stem te beschikken. De jury meent dat de band nog op zoek moet naar het grote geheel, maar met hun erg dansbare slotnummer krijgt de band in ieder geval het hele publiek in beweging.

Daarna is de beurt aan reggeaband I’m With Stupid, inclusief tweekoppige blazerssectie. Waar de jury erg enthousiast is over de reggeasound in de zang, blijft de dansvloer toch enigszins leeg. Een groot deel van het publiek vindt het een moment om er even bij te gaan zitten of wat te drinken te halen. Het lijkt de band zelf niet te deren, die doen hun ding en vermaken zich goed. De jury oordeelt dat I’m With Stupid nog wel wat creatiever mag zijn in de opbouw en variatie.

Afsluiter van de avond is de Nederlandstalige indierockband De Koorts. Textueel sterk en geheel eigen grijpt de band de vervlogen aandacht van het publiek met beide handen beet en laat het niet meer los tot de laatste tonen geklonken hebben. De bij tijden breekbare en bij tijden juist zeer meezingbare liedjes leiden tot het meest enthousiaste applaus dat deze avond in de Kelder klinkt. De jury ziet potentieel en geeft De Koorts mee vooral dicht bij zichzelf te blijven.

Na de zes optredens is het tijd om de stemmen te tellen. Bij binnenkomst heeft elke bezoeker een stembiljet gekregen, dat van zich doet spreken. Met groot overwicht gaat De Koorts er met de publieksprijs vandoor. Daarna breekt het moment aan waar alle bands met zichtbare spanning op staan te wachten. Na elke band een sterk en minder sterk punt te hebben meegegeven, benoemt de jury de winnaar: DIRT-A-GOGO mag zichzelf winnaar van de Kei van Amersfoort 2014 noemen.

Gezien: Finale Kei van Amersfoort 2014 met New Arrivals, Strolling The Yards, SPENK., De Koorts, I'm With Stupid en DIRT-A-GOGO, zaterdag 17 mei 2014 @ Podium de Kelder, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht