BFU verslag deel 1

Knalland, KOFFIE, Great Minds, The Upsessions, Taymir & Kensington

Tekst: Menno de Meester & Iris van Korven / Foto’s: Jerry van Vliet, Egbert Schroeder, Anahí Clemens & Dave Stoker ,

Park Transwijk is weer omgetoverd tot festivalterrein ter ere van de vrijheid. De blauw-rode fakkel brandt en de zon schijnt. Wij voorzien jullie vandaag van informatie over de muziek, de sfeer en andere opvallendheden. In dit verslag kun je lezen hoe de optredens van Knalland, KOFFIE, Great Minds, The Upsessions, Taymir & Kensington waren.

Knalland, 14.00 – 15.00 uur, Hoofdpodium
Het Utrechtse kunst- en muziekcollectief Knalland had woensdag 23 april al de eer het allereerste optreden in de nieuwe popzaal van TivoliVredenburg te openen en staat vandaag ook als eerste op het programma op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Utrecht. De Knallanders presenteren hun vrijheidsproject Volhard, dat onlangs werd uitgebracht en ook tijdelijk op de Luisterpaal staat. Onder andere Maarten Rischen, Samgar Jacobs, Marianne Oldenburg, Stefany June en Tommy Ebben zorgen voor een gevarieerde set met zowel Nederlandstalige als Engelstalige nummers. Ook nummers van het eerste Knalland-album komen voorbij en de band eindigt uitbundig en met zijn allen op het podium met 'Father Please'. Zo bezingt Knalland het belang van vrijheid en verzorgt het Utrechtse collectief zo een prima opening van een vooralsnog erg zonnig Bevrijdingsfestival 2014.

BFU14 - Knalland by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

KOFFIE, 14.30 - 15.15 uur, Sena Talent Podium
Op het Sena Talent Podium staat de Amsterdams/Rotterdamse band KOFFIE instrumentaal te funken. "Utrecht, how ya doin’?" vragen ze, "Best wel prima," mompelen de chillende bezoekers. Koffie begint sterk, maar eindigt wat bitter. De saxofonist en toetsenist krijgen de ruimte om aanstekelijke solo's te spelen en maken hier succesvol gebruik van. De geënsceneerde sitdown voelt wat geforceerd, maar hiermee is het lome publiek alvast een beetje los geschud.  

 

Great Minds, 16.00 – 16.45 uur, Hoofdpodium
Hiphop-supergroep Great Minds laat zijn publiek voor het hoofdpodium van meet af aan springen. Met de zon fel in het gezicht ontstaat daardoor al snel een zwetende massa op het volgepakte veld voor het hoofdpodium. Sticks, Winne, Jiggy Djé en Dokter Moon laten zich regelmatig vergezellen door Amersfoorts trots Wudstik en ook vandaag is hij van de partij. Dat blijkt een schot in de roos, want waar veel rap- en hiphopformaties weinig tot de verbeelding spreken bij zulk een groot en breed publiek als dat van het Bevrijdingsfestival, weet Great Minds iedereen op te zwepen met zijn energieke nummers die door de toevoeging van Wudstiks zang ook toegankelijk en aanstekelijk worden.

The Upsessions, 15.45 - 16.30 uur, Sena Talent Podium
De glocal reggae van de Amsterdamse band The Upsessions verwarmt het Sena Talent Podium met toegankelijke nummers. "This one is dedicated to something [onverstaanbaars]." Steenkolen Jamaicaans is niet altijd te volgen. "Vinden jullie het een mooi feestje?" het publiek zegt "meh." De zanger wendt zich tot z’n bandleden: "Upsessions, vinden jullie het een mooi feestje?" "JAAAAA." Ze nemen zichzelf niet heel serieus en rammen wellustig op de cowbell. Het lievelingsgetal van iemand in het publiek blijkt 69 te zijn, daarom slaan The Upsessions 69 keer hetzelfde akkoord aan. Het is bij vlagen best leuk.

 

BFU14 - Upsessions by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Taymir, 17.00 – 17.35 uur, Sena Talent Podium
Het Haagse Taymir maakt zijn opwachting op het Sena Talent Podium. Cliché-verhalen over hoe snel het wel niet met de o-zo-jonge band is gegaan, doen helemaal niets af aan de podiumpresentatie van de heren, blijkt al snel. De vierkoppige band heeft gevoel voor dynamiek en melodie en op debuutalbum Phosphene staat zeker een handvol sterke popsongs, waarmee het publiek bevlogen wordt bespeeld. Taymir doet niets wat niet eerder is gedaan, maar staat er met zo’n spelplezier en branie op te treden, dat dit al snel vergeten wordt. Mocht u vreemd hebben opgekeken toen Jan Smeets aankondigde ook een plek voor Taymir op zijn festival te hebben: dat deed ondergetekende ook. Smeets hoeft zich echter nergens zorgen om te maken, want Taymir laat horen dat het Sena Talent Podium eigenlijk al te klein voor hen is. 

BFU14 - Taymir by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Kensington, 17.30 - 18.00 uur, Hoofdpodium
Hoe groot is Kensington? Een festivalweide vol meezingende mensen groot. De Utrechtse rockers vlogen als ambassadeurs van de vrijheid met een helikopter langs vijf Nederlandse steden. De vliegeniers worden op het podium bedankt: "Dit zijn onze piloten en het zijn bazen." De mannen in kwestie springen het publiek in en vliegen over honderden handen. In een half uur komen alle hits van Kensington voorbij. De band speelt braaf en strak. De heren staan duidelijk te genieten. Na het redelijk abrupte einde gaan ze snel weer door naar de volgende stad. Ik krijg nog een strandbal met een telefoonnummer van een fan en geef hem aan zanger Eloi. Hup, to the chopper! 


Gezien: Bevrijdingsfestival Utrecht met o.a. Knalland, KOFFIE, Great Minds, The Upsessions, Taymir & Kensington, maandag 5 mei 2014 @Park Transwijk, Utrecht.