Tivoli derde Beste Poppodium van Nederland Tivoli derde Beste Poppodium van Nederland

Paradiso en 013 als eerste en tweede

, Redactie 3voor12

Tivoli derde Beste Poppodium van Nederland

Paradiso en 013 als eerste en tweede

Redactie 3voor12 ,

De afgelopen maand richtte 3voor12 haar pijlen op het rijke clubcircuit van Nederland, met de verkiezing voor Het Beste Poppodium van Nederland en een uitgebreide reeks interviews met prominenten. Het einde van die serie is in zicht, de teerling is geworpen, de stembussen zijn gesloten en het publiek heeft gekozen: Paradiso is verkozen als Beste Poppodium van Nederland, daarna 013 en Tivoli staat op nummer drie. Natuurlijk ook felicitaties aan EKKO die op nummer 12 staat, en aan Tivoli de Helling erboven op nummer 11.

Paradiso

Wie Paradiso zegt, denkt er meteen 'poptempel' bij. De zaal is door zijn geschiedenis als kerk natuurlijk al een soort heiligdom, maar velen dichten het die betekenis ook toe als muziekzaal. Dat komt natuurlijk door die fraaie glas-in-lood-wand achter het podium en de statige balkons, maar ook door het feit dat Paradiso als Amsterdamse zaal DE plek is waar iedere internationale act wil staan. Op een doorsnee dag heeft Paradiso zo al drie producties staan - twee in de kleine zaal en een in de grote - dichter bij het weekend komt daar doorgaans nog een nachtprogramma bij. De macht van de zaal strekt zich inmiddels ook uit richting satellietzalen Bitterzoet, de Duif en Amstelkerk. En dan komt er binnenkort ook nog een zaal in Amsterdam Noord bij. Onbetwist van groot belang. 

 

013

Een zaal voor 2.000 man diep in Brabant, is dat een goed idee? Nou, dat bleek misschien wel JUIST een goed plan te zijn. 013 in Tilburg was in 1998 een van de allereerste moderne popzalen, helemaal gebouwd op het organiseren van concerten. Met ruimte voor tourbussen en -trucks, met een mooi breed podium en een vloer die zo oploopt dat je overal in de ruimte goed zicht hebt op het podium. 013 scoorde jarenlang sterk met hardrock en metal, met gespecialiseerde niche festivals als Roadburn en Neurotic Deathfest als kroonjuwelen. Eind dit jaar gaat 013 beginnen aan een ambitieuze verbouwing. De grote zaal moet daarna 3.000 mensen kunnen herbergen, zodat de Tilburgse zaal een brug kan vormen tussen de grotere clubs en de HMH.
 

Tivoli

Het Utrechtse podium Tivoli is bezig aan zijn ereronde. 1 juni betrekt het eindelijk - na jarenlang politiek getouwtrek en bouwellende - het nieuwe pand aan het Vredenburg. Veel mensen vinden dat jammer, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het karakter van de zaal. Tivoli is een klassiek poppodium, begin jaren tachtig gekraakt en in de decennia die volgden uitgegroeid tot een monument in het Utrechtse muziekleven. Heel wat internationale sterren stonden er op het podium - van The White Stripes tot R.E.M. tot Red Hot Chili Peppers - maar ook voor acts uit de stad is Tivoli een thuisbasis. Niet voor niets wordt het podium straks officieel gesloten met vijf avonden op rij Kyteman. Als het er geen zes worden. Of zeven. Of tien. Weetje: Prince voorspelde er tijdens een nachtelijk concert de aanslagen van 11 september 2011.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht