The Virgin Army, Wooden Soldiers en John Lennon McCullagh op maart-editie Club 3voor12/Utrecht

Utrechts podiumdebuut voor zestienjarige Engelse singer-songwriter

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Donderdag 27 maart is er weer een nieuwe editie van onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. Op het podium van dB’s presenteren we dan Wooden Soldiers (Soulfolk) en The Virgin Army (folk noir). Voor de verandering komt er deze keer ook een Buitenlandse act. De zestienjarige John Lennon McCullagh heeft vorig jaar zijn debuutalbum uitgebracht en wordt in zijn thuisland al vergeleken met Jake Bugg. Deze maand tourt hij voor het eerst door Europa, en doet hij ook het podium van dB’s aan. Zoals altijd is de Club gratis toegankelijk.

The Virgin Army
The Virgin Army is een project rond de muziek van singer/songwriter Teije Venema, die na een carrière als o.a. kunstenaar, docent en voorganger in de Pinksterbeweging weer terug is bij zijn eerste liefde, de muziek. De emotioneel geladen muziek van The Virgin Army gaat over de drie dingen die er werkelijk toe doen: de liefde, religie en de dood. De muzikale traditie waarin The Virgin Army een eigen geluid wil laten horen bestaat uit invloeden van traditionele kerkmuziek tot Dylan, Nick Cave en 16 Horsepower. The Virgin Army is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige band met niet de minste bandleden: naast zangeres Jonne zijn ook Pim van de Werken en Bart Reinders (Eins Zwei Orchestra, Silence Is Sexy) in de gelederen van de band terug te vinden. Van de Werken heeft ook de debuut-EP van de band geproduceerd.

Wooden Soldiers
In een stijl die het beste te omschrijven is als Soulfolk met een jazzy randje bezingen de Wooden Soldiers de kleine dingen in het leven waar je lang over na kunt denken. Kenmerkend zijn de lyrische, meerstemmige zanglijnen, het Indiase orgeltje en de ongebruikelijke gitaarstemmingen. Fijne luistermuziek die zelfs de folkscepticus wakker houdt. Begin dit jaar won de band de slag om Stukafest en was vervolgens te zien op de Utrechtse editie van het jaarlijkse studentenkamerfestival.

John Lennon McCullagh
John Lennon McCullagh speelt gitaar en schrijft al songs vanaf zijn twaalfde. Vorig jaar werd McCullagh, destijds nog maar vijftien jaar oud, getekend door niemand minder dan Alan McGee voor zijn nieuwe label 359 Music. McGee was eerder de baas van het roemruchte Creation Records en van daaruit mede verantwoordelijk voor het succes van onder andere Oasis, The Libertines en Jesus and Mary Chain. McCullagh is beïnvloed door Bob Dylan en Robert Johnson heeft eind vorig jaar zijn debuutalbum North South Divide uitgebracht. In Engeland worden al vergelijkingen gemaakt met die andere jonge singer-songwriter Jake Bugg. Naast solo-shows heeft hij het afgelopen jaar supports gedaan voor onder andere Babyshambles, The Strypes en Richard Hawley.


Adam & the Relevants dj-set
Elke club vragen we ook een Utrechtse band om plaatjes te draaien in het café van dB's. Deze keer zijn dat bandleden van Adam & the Relevants die even ontsnappen uit de studio waar ze aan het opnemen zijn.

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met The Virgin Army, Wooden Soldiers, John Lennon McGullagh en Adam & the Relevants dj-set, donderdag 27 maart 2014 vanaf 21.00 uur @
dB’s, Utrecht. Entree is gratis, dus wees op tijd om zeker te zijn van een plekje!